TEST UPGRADE FORA
LINK NA VLAKNO TOŤ

Scania R500 6x4 /free/ 1:25 - by rmnkpk5

Moderator: iconmaster

rmnkpk5 | 55

Scania R500 6x4 /free/ 1:25 - by rmnkpk5

Postby rmnkpk5 » 24 Nov 2012 19:54

Zdravím

Tak jsem se pustil do stavby Scanie vždy se mi tyto vozy hrozně líbili, také k ní plánuji postavit návěs pro převoz těžké techniky ale to až po
dostavbě tahače.
Teď už k samotnému vozu, model je ke stažení na této stránce http://jleslie48.com/nosport/index.html pokusím se udělat bombírovaná kola s designem pokud to zvládnu tak kabinu typu Topline s interiérem.
Vím je to stavba na delší dobu a budu velice rád za vaše názory či případné rady. Začal jsem stavbu rámem a pokračuji kompletací podvozku.
Pár foteček postupu:

Image Image Image Image Image Image Image

maťko85 | 41
Name: Martin Hašlar

Re: Scania R500 6x4 /free/ 1:25 by rmnkpk5

Postby maťko85 » 24 Nov 2012 20:05

Áá, další Scania, paráda. Zatím ten rám vypadá velice dobře, tak držím palce do další stavby a jsem zvědav na tvoje úpravy :victory: .

borog34 | 51
2K+
Name: Boris

Re: Scania R500 6x4 /free/ 1:25 - by rmnkpk5

Postby borog34 » 24 Nov 2012 21:37

Tak toto budem sledovať, už som nad tým tiež rozmýšľal len sa mi nepozdáva riešenie niektorých celkov, najmä kabína :wink: pokiaľ by som našiel dosť podkladov tak by to bola staršia štvorková rada a tiež s kabínou Topline, dtto čo sa týka interiéru :P
Držím päste nech sa darí :victory:
Na stole: plno kostlivcov
V príprave: zatiaľ nič
Pod stolom: plno bordelu
V koši: pár kostlivcov

rmnkpk5 | 55

Postby rmnkpk5 » 01 Dec 2012 20:44

Ahoj všem
Jsem tu po menší odmlce a přináším pár foteček menšího postupu stavby:

Image Image Image Image Image

A přitom se pokouším navrhnout kola jak jsem psal na úvodu této stavby, mám na zkoušku první přední zatím bez dezénu :)

Image Image Image

Kola si navrhuji v CorelDRAW, 3D programy jdou absolutně mimo mně ještě musím vymyslet nějaký ten dezének, neměl by jste náhodou popřípadě někdo nějaký navrhnutý ?
Jinak další postup bude asi motorem, chlazením atd. Kabinu jsem se rozhodl nechat klasickou Highline asi tak jak je na fotce s pár doplňky.

Image

iconmaster | 38
Last man standing
Name: Peter Jankovič

Postby iconmaster » 01 Dec 2012 21:45

Ahoj,

v prvom rade cenim tvoju iniciativu pustit sa do takehoto projektu! Ten ram vyzera celkom dobre, urcite budem sledovat tvoju stavbu.

Neviem, ktore veci prerabas a ktore pouzivas podovdne z tej free modelu, ale ak dovolis, mal by som zopar pripomienok:
1. Samotne napravy aj zavesenie je tvarovo trosku divne voci originalu. Bacha na to, aby pruziny udrzali vahu modelu, preto je dobre tlmice dat dostatocne pevne, hlavne na prednu napravu!

2. V pripade vzduchoveho pruzenia sa uz nedavaju este listove pruziny na napravu - teda to rameno, ktore drzi napravu je z jedneho hrubeho kusu odliatku/vykovku.

3. Koleso vyzera celkom dobre, akurat je tam trochu vela dier a matiek: tieto kolesa drzi zvycajne 10 matiek a do tych vacsich otvorov nejdu ziadne matky. Su to otvory urcene na lepsie chladenie brzd. Ten rafik v skutocnosti teda vyzera takto.

4. Ak ten napis na boku gumy chce byt znama znacka pneumatik, tak to sa vola Goodyear, bez S na konci.

5. Predne kolesa maju zvycajne jednoduchy dezen, ktory pri tejto mierke mozes zjednodusit na pasiky. Zadne tazne gumy uz maju zlozitejsie vzorky, postup na vyrobu som zdokumentoval tu: http://papermodelers.sk/viewtopic.php?f=89&t=4305

Nech sa dari, drzim palce :wink:

rmnkpk5 | 55

Postby rmnkpk5 » 01 Dec 2012 23:53

ico: díky moc za podporu.

Na model přebírám skoro vše na kabině bude pár úprav a hlavně bych tam chtěl tu přední masku jen na přední nápravě je dodáno táhlo aby kola šli otočit do stran.
Váhu modelu by to mělo snad udržet vše je na větších plochách lepeno sekundovím lepidlem a ty listové pružiny vím už tak nejsou
je to vidět na technickém výkresu viz.foto ale kdybych to měl dělat přesně dle toho, no je to pro mne moc složité a nedokážu to přenést na papír .

Image

Kola to je zatím jen návrh, jasně vím že ten nápis je bez S chybička se vbloudila berte mne s rezervou :) , matic jsem si také pak všiml že je moc a že nemají být v těch větších dírách pro chlazení brzd na příští presentce už tam nebudou a snad dodělám i ten dezén.

iconmaster | 38
Last man standing
Name: Peter Jankovič

Postby iconmaster » 02 Dec 2012 00:11

Ako pozeram, blbost som pisal, tie ramena su z dvoch kusov (kedze Scania pouziva len 2 vzduchove vaky na jednu napravu).
Este by si mohol spravit to uchytenie tlmicov, posielam ti foto, ako to vyzera zospodu:

Este ti posielam odkaz na ofic. galeriu fotiek Scanie, najdes tam dobre fotky, su tam aj obrazky z montaznych a vyrobnych zavodov, kde tiez pekne vidiet niektore detaily podvozkov, motorov a pod.: https://scaniaimagearchive.scania.com

maťko85 | 41
Name: Martin Hašlar

Postby maťko85 » 02 Dec 2012 01:47

Ty kokso, na té webové stránce je spousta užitečného materiálu, který se bude hodit i mě :P . Jen mě mrzí, že je tam jen málo fotek motoru V8, který bych rád osadil do své Švédky.

rmnkpk5 | 55

Postby rmnkpk5 » 02 Dec 2012 10:50

Tady máš na výběr, napravo je posuvník a tam si vybereš :
http://www.directindustry.com/prod/scan ... 43117.html

Image

rmnkpk5 | 55

Postby rmnkpk5 » 03 Dec 2012 22:47

Zdravím dnes jsem spáchal další pokus o přední kolo a to dokonce i s dezénem a hodil jsem to i do barvy :) .
Jsem zvědav na vaše názory.

Image Image

a makro : Image

Bohužel nevlastním barvu chromu tu snad pořídím až budu dělat rámy na kabině ale to je ještě daleko proto je to jen v hliníku.

Return to “Nákladné automobily a ťahače // Lorries & Trucks”