TEST UPGRADE FORA
LINK NA VLAKNO TOŤ

ROYAL CAROLINE 1749 /DORIS/ 1:40

Moderator: Fito

DORIS | --
Name: Doris

Re: ROYAL CAROLINE 1749 /DORIS/ 1:40

Postby DORIS » 09 Dec 2012 12:46

Začínám obkládat stěny hlavní kajuty. I zde bude mnoho zlacených ornamentů, ale udělám jiný design interiéru, než je v zadní kajutě.
Panely ještě budu dál zdobit a vylepšovat.
Image
ImageImageImage

A ještě celkový pohled na levobok, kde postupně provádím retuše.....

Image
Doris

DORIS | --

Postby DORIS » 18 Dec 2012 09:42

Přináším několik aktuálních fotek RC. Jsou dokončené střechy bočních galerií a zkusila jsem vyrobit jednu z ozdobných lišt na levoboku. Interiér hlavní kajuty postupně šperkuji, ale ještě tam na mne čeká moře práce...
Na fotkách trupu jsou vidět červené označníky pro umístění úponových lavic; v těchto místech je horní část ozdobných lišt nahrazena hranoly 2X3mm, které jsou natěsno a velmi pevně vlepené do trupu.
Image Image
ImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImage
Doris

Jano 100 | 56
Pán plachetníc
Name: Jano

Postby Jano 100 » 19 Dec 2012 10:47

vylepšovat.
Čo, preboha, Doris, chceš ešte vylepšovať ??? Už takto to je nádhera sama o sebe :still dreaming:

Jano
Lepenia sa nebojte, na počet dielov nehľaďťe

DORIS | --

Postby DORIS » 19 Dec 2012 21:33

Díky za milá slova, Jano! Oproti předchozím modelům je RC zase o krůček dál s kvalitou provedení, přesto se vždy najdou věci, které by bylo možné udělat lépe. Inu, pořád se mám ještě co učit. :wink:
Opět jsem se pustila do práce a pokračuji s přípravou lišt na pravoboku. Horní část ozdobné lišty je sestavena ze dvou profilů z ořechového dřeva. V místech, kde budou úponové lavice, jsou stejně jako na levoboku vlepené hranoly 2x3mm. Ty zasahují cca 2,5mm dovnitř trupu. Nyní bude třeba vymodelovat pár desítek centimetrů pásů s ornamenty.
Image
ImageImageImageImage

Dnes jsem dokončila spodní ozdobnou lištu na pravoboku. Podobně budu pokračovat i v horní pozici, kde je zatím jen černý proužek.Tím se vymezí prostor pro bohatou sochařskou výzdobu.

Image
ImageImageImage
Doris

balu11 | --
Name: Milan Martinec

Postby balu11 » 22 Dec 2012 01:06

Nezbývá než si jen povzdychnout, máš požehnané ruce Doris, překrásná práce. Budu muset použít Tvou technologii výroby těch ozdob, protože na té mé čoudě mne čeká udělat československý státní znak, tedy lvíčka, a je to velké cca 6,5 mm na 7mm. Tak jsem zvědav, zda se mi to díky Tvému návodu zadaří. :big smile:
"O, homo si scires, quantum doctrina valeret, numquam dormires, nocte dieque studeres." (Walter)
( Člověče, kdybys věděl, jak mnoho vědění zmůže, nocí i dnem by ses učil, vůbec bys nechodil spát. )

DORIS | --

Postby DORIS » 22 Dec 2012 19:56

Srdečně děkuji za Tvá slova a uznání, moc si toho vážím. Já Tvou práci na parní lokomotivě rovněž sleduji a myslím, že to co předvádíš, se může směle zařadit ke světové špičce modelařiny. Přijmi můj hluboký obdiv.
Jinak s moduritem se dělá dobře, chce to jen cvik a trochu trpělivosti. Jsem přesvědčena, že to hravě zvládneš. Rozhodně přeji mnoho zdaru a těším se na další pokračování Tvého díla.

Dotáhla jsem rámy oken a jsou připraveny "základny" ozdobných lišt. Zítra začínám s výzdobou, která bude na RC hodně náročná, ovšem právě kvůli té nádherné výzdobě jsem se do stavby RC pustila.
Image
ImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImage

Šťastné a veselé Vánoce přeje Doris
Doris

DORIS | --

Postby DORIS » 23 Dec 2012 10:49

A ještě pár fotek RC za denního světla:
Image Image

ImageImageImageImage

Toto jsou zároveň poslední záběry, kde je RC ještě bez výzdoby boků.
Doris

Jano 100 | 56
Pán plachetníc
Name: Jano

Postby Jano 100 » 23 Dec 2012 12:56

Doris, tu máš niečo na inšpiráciu: jeden russkyj strojiteľ Royal Caroline 1:47

http://shipmodeling.ru/phpbb/viewtopic. ... &start=330

:wink:

Jano

P.S. PRAJEM TI PRÍJEMNÉ PREŽITIE VIANOC :wink:
Lepenia sa nebojte, na počet dielov nehľaďťe

DORIS | --

Postby DORIS » 24 Dec 2012 12:16

Děkuji za inspirativní odkaz a milé přání, Jano! Také Ti přeji nádherné Vánoce a bohatého Ježíška!
Začala práce na výzdobě, vymodelovala jsem si ozdobné lišty (zatím jen pro levobok) a postupně šperkuji i některé detaily, aby měl model co nejvíce autentický vzhled s předlohou. Pro převádění 2D obrázků výzdoby do 3D modelové podoby budu postupovat dle různých podkladů, především dle nádherně provedené výzdoby na holandské jachtě Utrecht:
http://www.flickr.com/photos/peterkok/4 ... 832607694/
a dalších plachetnic, jak doporučuje na Modelforu Kpt.KL v technických poznámkách k RC:
http://modelforum.cz/viewtopic.php?f=18 ... &sk=t&sd=a

Toto je část výzdoby, která mne nyní bude čekat (upraveno pro levobok):
Image

A nyní již k fotografiím aktuálního stavu
Na zádi jsem vylepšila okraje ozdobných sloupků, nyní jsou zlacené, což by mělo více odpovídat skutečnému provedení výzdoby na královské jachtě:
ImageImage

Ozdobné lišty na levoboku:

ImageImageImageImageImageImageImage

Technologie výroby ozdobných lišt z moduritu

Příprava materiálu - základem je udělat co nejdelší váleček, který bude po celé délce stejnoměrně silný. Nejlepší nástroj pro tuto práci je prst a hladký papír, na němž modurit opatrně vyválím....Tloušťka válečku pro tyto ozdoby je cca 1mm.
ImageImage

Opatrně se přenese na voskový papír, k němuž se přilepí:
Image
A začíná tvarování, k němuž se mi hodí různé "spešl" nástroje...
Koncem vypsané propisky dělám první vzorkování:
Image
Okraje je třeba trochu srovnat - pomůže rovná plocha pinzety:
Image
A další vzorkování, tentokrát pomocí špičky mikrotužky:
Image
Okraje se ještě nepatrně vylepšily kovovým hrotem propisky, aby bylo vlnkování co nejpravidelnější.
Zde je pás již dokončen, nyní zbývá už jen vypálit v troubě....
Image

Je velmi důležité udržovat nástroje co nejchladnější, jinak se k nim modurit lepí. Osvědčilo se mi namáčet je průběžně v ledové vodě.
Doris

maťko85 | 40
Name: Martin Hašlar

Postby maťko85 » 24 Dec 2012 22:10

Teda, ty musíš mít nervy ze železa a neskutečnou trpělivost, vyrábět takovéto detaily :eyes droped: :dribble: . Paráda, jen tak dále :victory: .
P. S. - zajímalo by mě, jak dlouho to pečeš v troubě :P .

Return to “Námorná technika // Watercrafts”