TEST UPGRADE FORA
LINK NA VLAKNO TOŤ

Hawker Tempest Mk.V /Halinski/ 1:33

Moderators: Trak-Tor, Jolaus

HlavaXXII | 50
Majster - Kráľ lietadiel
Name: Marek

Re: Hawker Tempest Mk.V /Halinski/ 1:33

Postby HlavaXXII » 01 Jan 2013 23:14

Zdar,
Teda tak pekny cockpit, a Ty to tak domrvis na obsivke. Ved to by som uz aj ja zretusoval lepsie. No nic, pridi do Modry, v lete bude kurz retusovania.
Tak na samostatné kokpity si tu ty expert....ja ich radšej balím do obšívky :P No jo, retuš mi dajako nejde..asi budem musieť prísť skôr, než v lete na ten kurz. Rezervujem sedmičku toho fajnového vínka. Nuž, ale stále sa spolieham na chladič. Keď sa mi ho podarí zmastiť tak, ako má byť, nejakú retuš si už nikto nevšimne :haha:
Niečo na modeli pribudlo - diely na hornej časti a bočné diely. Tie mi celkom nesadli a vznikla mi tam taká väčšia medzera. Dôvod je ten, že zatiaľ čo horná časť je tvorená zo štyroch častí, bok je iba jeden diel. A tak, ak sa vám podarí na spojoch získať nejakú tu nepresnosť, hoci aj 0,1mm, tak v súčte to spraví aj skoro pol milimetra. Takže budúci stavitelia nech si dajú pozor :wink: Na fotkách som nastavil automatickú úpravu farieb, tak to trošku vytiahlo retuš. Predná a spodná časť tých bočníc ešte nie sú prilepené

Inak ani som nevedel, že motorová časť skrýva taký technický skvost. Pri všetkých tých Merlinoch, čo sa bežne v stíhačkách tohto obdobia používali, som si ani nevedel predstaviť, že by tam mohlo byť niečo iné. Ale ten Napier Sabre - 24 valcový motor s protibežnými piestami - to musel byť zvuk :still dreaming:
Požičal som si jeden rez od khulsey.com:

Mno a komédia začína

HlavaXXII
Q: nemozem spravit len tak zeby dobre bulo...musi byt najlepsi

Brzdič | 40
2K+
Name: Ondra

Postby Brzdič » 02 Jan 2013 14:10

To nýtování je jen vystřihovánka, nebo jsi ho upravoval? vypadá moc dobře.

HlavaXXII | 50
Majster - Kráľ lietadiel

Postby HlavaXXII » 02 Jan 2013 20:16

To nýtování je jen vystřihovánka, nebo jsi ho upravoval? vypadá moc dobře.
Nitovanie je originálne, nič som neupravoval. Na to som ešte nedorástol :P

tomikd | 50
Name: Tomáš

Postby tomikd » 03 Jan 2013 15:25

Asi pred dvoma rokmi som robil na Hawkery ale verzii Typhoon. Starší model od Maleho Modelarza. Ale také rebrovanie :shocked: ufff tak to už dá zabrať. Ináč kto by chcel Typhoona, tak odporúčam toho od MM, lebo je jednoduchý na stavbu, dosť presný i keď nemá až také detaily v kokpite a ani na podvozkových šachtách tam toho nieje veľa.
Ale zaujali ma tie upevňovacie pásy. Ja som ich robil z hnedého kartóna, resp. neskôr, keď som robil Mitsubishi, tak som použil už farebný papier, ktorý má odtieň kože. Trocha je problém pracka. Tá sa už tak dobre nerobí.
Foto Hawker Typhoon

Foto Mitsubishi http://papermodelers.sk/viewtopic.php?f=51&t=3983

Pavel Pejša | 40
Name: Pavel

Postby Pavel Pejša » 08 Jan 2013 10:24

Tuhle stavbu už delší dobu sleduju a Tempest je impozantní letadlo a provedení jeho modelu je ještě impozantnější. Držím palce do další stavby a těším se na další postup. Fakt radost pohledět.

HlavaXXII | 50
Majster - Kráľ lietadiel

Postby HlavaXXII » 19 Jan 2013 13:42

Tak popojedem :wink:
to tomikd: ja som doteraz používal pásy z vystrihovačky, ani pracky som nerobil z drôtika. Tu som sa rozhodol pre komerčnú sadu pásov od RB. Vrele odporúčam

to Pavel: Díky za podporu, ale už dlhší čas mám pocit, že som si zobral priveľké sústo...

Nuž práce sa pohli o nejaký kus dopredu. Hral som sa hlavne s chladičom. Je nutno povedať, že autor modelu ho navrhol parádne. Ja som však spravil niekoľko chýb, tak to celé nedopadlo tak, ako som si predstavoval. Hlavnou chybou bolo, že som si poriadne neobrúsil rebrá pod chladičom a z toho vyplynuli všetky problémy (a to som sakovi minule radil, že má rebrá obrusovať aby sadli... :beat plaster: ) Aby mi to aspoň ako-tak sadlo, musel som použiť viac násilia, než by bolo vhodné. Ešte vďaka, že je tá predná konštrukcia riešená tak, ako je. Je sa o čo zaprieť. Aj keď by sa vlastne nemalo. Takisto lepenie obšívky na rebrá, kde som nemohol použiť žiadne svoje obľúbené "toolsy" mi celkom nevoňalo, takže to aj tak dopadlo. Vpredu mi chýba asi milimetrový kúsok, to budem ešte musieť doriešiť. Chvalabohu sú vo vystrihovačke dve takmer identické kamufláže. Tak snáď s tým niečo urobím.
No a k tomu všetkému, keď som zápasil s chladičom, tak mi model vypadol z ruky a potom som už z interiéru len vysypal knipel, zameriavač a ešte sa uvoľnila sedačka a podlaha...takže sranda :beat plaster: Ešte že je od spodu k tomu prístup, tak to tam nejako fixnem sekunďákom.
Takže tak. Prichádza na rad chvost, verím, že to pôjde o niečo lepšie. Ako som už napísal, je to pre mňa príliš veľké sústo, už to voľajako dobojujem, ale asi si zadovážim ešte jeden výtlačok a o niekoľko rokov, keď budem starší a skúsenejší, sa do toho pustím ešte raz :P
Nuž a nejaké fotky. Chladič som zatiaľ extra nefotil, keď ho dokončím, tak bude aj on. Zábery, keď tak pozerám, sú ku mne celkom milostivé, ale realita je kus iná. Keď necháte svetlo dopadať správnym smerom.... :wink: Ako to spieva Bez ladu a skladu...ak správne zvolíme uhol pohľadu, sme dokonca lepší oproti západu...

johnny7 | 42
Wykonawca
Name: Jano

Postby johnny7 » 19 Jan 2013 13:43

Asi by som zkockatel pri tom chladici. Zvladol si to paradne.
Hotovo: M4A3 Sherman GPM, Brabham BT26 Forum Team
Na Stole: Dragon Wagon GPM
Pod stolom: SdKfz 251, Mordin Solus (Mass Effect 2)
Zrusene: Skoda Roomster

Trak-Tor | 54
2K+
Name: Juraj

Postby Trak-Tor » 19 Jan 2013 17:45

Vymakané!!! :wink:
-- Ani budúcnosť už nie je to, čo bývala... --
Moja galéria

Stuler | 37
Name: Peter