TEST UPGRADE FORA
LINK NA VLAKNO TOŤ

Spitfire Mk.I /Modelik/ 1:33

Moderators: Trak-Tor, Jolaus

Pavel Pejša | 40
Name: Pavel

Spitfire Mk.I /Modelik/ 1:33

Postby Pavel Pejša » 07 Jan 2013 16:43

Zdravím, všechny letadláře.
Rád bych se pokusil zde představit mojí stavbu tohoto legendárního stroje, a to do verze novozélandskoho pilota Alana Deere, který na něm bojoval v bitvě o Británii, tedy se jedná o jednu z prvních verzí, která má baterii osmi slabých kulometů Browning ráže 7,7mm. Dále jak válka postupovala, se začala projevovat nevýhoda kulometů, a proto se do spitfira začaly zabudovávat také 20mm kanony a pouze 4 kulomety, pak už byl spitfire lépe připraven na tvrdé souboje s nepřítelem. Asi jen tolik na úvod, protože se domnívám, že o tomto letadle už bylo napsáno tolik, že by to bylo nešení dříví do lesa.
Já jsem si schválně vybral tento starší typ, který není nikde tolik běžný a k vidění, až je to možná chyba, protože, návodná kresba nestojí celkem za moc a velmi by mi pomohly nějaké rady od někoho, kdo tento model už lepil. Nyní nějaké fotky originálu a náhled na současný postup stavby:

Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Last edited by Pavel Pejša on 02 Feb 2013 18:16, edited 2 times in total.

Stuler | 37
Name: Peter

Re: Spitfire Mk.I / Modelik / 1:33

Postby Stuler » 07 Jan 2013 18:41

Dlhsiu dobu ta pozorujem na ceskom fore a musim povedat, lepis kvalitne lietadla, pri pohlade na tvoju pracu mam chut len lepit a lepit. Drzim palce aj s tymto Spitfirom.

sako1 | 48
Name: Miro

Postby sako1 » 07 Jan 2013 20:04

Presne tento model mám vo výhľade, tak sa teším na report :wink:

Pavel Pejša | 40

Postby Pavel Pejša » 08 Jan 2013 10:22

Teď zrovna jsem u stavby svislé ocasní plochy a je to tedy rébus. Moc nevím jak do toho, ale snad z toho nakonec něco vyleze. Rád bych tohohle krasavce zdárně dokončil, protože se mo to letadlo moc líbí a zatím jsem i se svou prací celkem spokojen, i když některé mnou vytvořené chybky mě mrzí. Až budu mít doma zprovozněný počítač, přidám další fotky.

laki | 47
Name: laki

Postby laki » 08 Jan 2013 11:26

zatial ides paradne. mam tento kusok v archive, ale ked vidim konstrukciu kridel (lepit zaobleny spoj na nabeznej hrane kridla... uff) tak ma chut prechadza. Drzim palce k zdarnemu dokonceniu.

Pavel Pejša | 40

Postby Pavel Pejša » 08 Jan 2013 22:19

Tak jsem trošku pokročil ve stavbě. Nejsem moc spokojený. Tvarování je v téhle fázi velmi důležité, a to se mi bohužel uplně nepovedlo, takže to odnesla pevná část SOPky v připojení k trupu a pak spoj obou stran. Pohyblivá část byla lepší, ale také není uplně podle mých představ.
No posuďte moje snažení:
Image Image Image Image Image Image Image

HlavaXXII | 50
Majster - Kráľ lietadiel
Name: Marek

Postby HlavaXXII » 11 Jan 2013 22:53

Pavle, veľmi pekne lepíš tento model. Kvôli Hurricanovi a aj kvôli tomuto Spitfirovi som zavítal aj na cpm.cz. Takže som rád, že svoju stavbu prezentuješ aj tu.
S tvarovanými časťami, ktoré sa lepia na tup mám problém aj ja. Posledne som skúšal nalepovať na spoje malé spojovacie pásiky, aby sa to "nerozchádzalo, ked som potreboval spoj dotvarovať. Celkom to šlo. Veľa zdaru pri lepení krídel.

HlavaXXII
Q: nemozem spravit len tak zeby dobre bulo...musi byt najlepsi

Pavel Pejša | 40

Postby Pavel Pejša » 15 Jan 2013 21:58

Tak přináším další postup, aby se neřeklo, že nic nedělám. Bohužel není moc času. Slepil jsem levou část vodorovné ocasní plochy a jeden list vrtule. Nyní pracuju na pravé části VOP. Práce je to poměrně složitá, musím říct, že takhle složitý ocasní plochy jsem ještě nelepil. Jinak na první fotce je vidět nepřesnost vzniklá dost nešťastnou konstrukcí, kterou jsem nedokázal správně dát dohromady. Při lepším zpracování by chyba nebyla. Štve mě to, ale už se nedá nic dělat.
Image Image Image Image Image Image Image Image

Pavel Pejša | 40

Re: Spitfire Mk.I /Modelik/ 1:33

Postby Pavel Pejša » 20 Jan 2013 21:03

Nyní se hlásím se stavbou opět já. Práce nejdou jak bych si představoval a už teď mi připadá že Hurricane dopadl lépe. Dokončil jsem výškovku a čeká mě připojení k trupu. Na sucho to relativně sedí, tak uvidim, jak to dopadne.
Image
A nyní pár obrázků ze stavby levého křídla. Teda lepit elyptické křídlo je očistec a ta neskutečně subtilní kostra dovnitř, je ještě horší. Při vyřezávání padalo dost ostrých slov, jak na mě tak na autora. Kdo tento model vlastní, jistě si nemůže nevšimnout milimetr silných částí žeber, které teda zatím moc nezvládám vyřezávat. Každopádně se mi zdá, že by snad kostra měla tak nějak pasovat, a i jednotlivé díly kostry k sobě nakonec celkem padly.
Každopádně jsem nyní ve fázi, že se ukáže, jestli to nějak zvládnu a překonám, nebo tohle éro poletí do koše.
Image Image Image Image

Stuler | 37
Name: Peter

Re: Spitfire Mk.I /Modelik/ 1:33

Postby Stuler » 20 Jan 2013 21:19

POdla mna to mas super a bola by skoda nieco take hadzat do kosa ;-) drzim palce, nech sa to podari!

Return to “Letecká technika // Aircrafts”