jsem tu nový a chtěl bych Vám představit svoji stavbu dnes již legendárního modelu KRAZ 255B od polské firmy Renova Model, v měřítku 1/25, doplněný o zdvojený protiletadlový kanón ZU-23-2 taktéž od polské firmy - Modelik. Už v době kdy jsem tuto stavbu plánoval, jsem věděl, že se finální podobou modelu budu chtít nějak odlišit od již postaveného. Rozhodně jsem nechtěl stavět vozidlo ČSLA/AČR, a rozhodně jsem nechtěl nechat valník prázdný, nebo na něj standardně umístit kanystry a sudy…po několika měsících gůglování padla volba na to, umístit na valník protiletadlový kanón ZU-23-2 (ona ta myšlenka ve skutečnosti prošla daleko větším vývojem…). Začal jsem tedy hledat jeho papírovou verzi. Bohužel, v době kdy jsem ji měl již doma, jsem ke své nelibosti zjistil, že tento nápad už měl jeden polský modelář,zklamalo, ale neodradilo mě to...
Při hledání fotodokumentace k oběma modelům se mi bohužel nepodařilo najít žádný snímek ZUčka umístěného na KRaZu, za to jsem ale našel kopu snímků kanónu na valníku ZiLa. Otázka tedy byla, může být ZUčko na KRaZovi? No jasně že jo, když to může být na ZiLu, zvládne to i KRaZ…
Tolik k úvodu, ještě snad zbývá odpovědět, proč nebude mít KRaZ označení ČSLA ? Protože jsem nikde nenašel žádnou zmínku, že by ZUčko bylo ve výzbroji ČSLA (a to si troufám říct, že tomuto jsem věnoval nejvíce času) jediná zmínka o ZU v naší armádě se váže k roku 2004: rusko-slovensko-český projekt modernizace ZU23-2 na verzi ZU23-2 M2 Vlara…Rozhodl jsem se tedy pro ruskou verzi vozidla…tak snad to nikomu nebude úplně proti srsti…
Do začátku si dovolím přihodit pár snímků (více jich je v galerii - model stavím již nějakou dobu, a nebudu Vás zahlcovat veškerým progresem...
a úplně posledním příspěvkem, je základ motoru YMZ 238 Diesel, který je v současné době již skoro hotový, tak hned jak to podmínky a čas dovolí, udělám foto a report

...prozatím uvítám vaše názory, připomínky a ve volném čase se tu budu porozhlížet...