TEST UPGRADE FORA
LINK NA VLAKNO TOŤ

TATRA T2-148 S3 /RipperWorks/ 1:32

Moderator: iconmaster

Patero | 48
Name: Jozef Kráľ

Re: TATRA T2-148 S3 /RipperWorks/ 1:32

Postby Patero » 17 Nov 2014 23:01

dezen neimpregnovať herkulesom!

dezén impregnovať buď lepidlom na plastové modely (predáva sa v malej fľaštičke aj so štetcom), alebo sekunďákom, ale tam fakt treba opatrne, pri zaliatí dezénu treba hneď vyfúkať, alebo v krajnom prípade nitrocelulózovým lakom. Ten lak to sice trochu spevní, ale pri mechanickom namáhaní nemá veľkú pevnosť.

a po zlepení prvých dvoch kolies ich treba nafarbiť, aby sa preveril pracovný postup. Ak nebudú veľmi pekné, pôjdu na vnútornú stranu duplákov.

držím palce pri stavbe... bývalý modelár Jozef. :victory:
[col]%|[/col]

MartinX23 | 36
Name: Martin

Postby MartinX23 » 18 Nov 2014 12:40

wau tak tento dezén by sami fakt nechcelo vyrábať svojpomocne :) ale to o lepší pocit keď sa ti to podarí :big smile:
TATRA nezná bratra

well_hidden | --

Postby well_hidden » 18 Nov 2014 15:12

Díky chlapi

chvíli jsem přemýšlel, že bych kraje trošku zbrousil, jelikož mám nápravy malinko podseknuté. Ne tak drasticky, jak ukazuje Toudi, ale krapet jo. Jenže....!

to by vyžadovalo vzorek skutečně napustit vteřiňákem nebo něčím jiným. U vteřiňáku bych musel impregnovat až na kole, a to se bojím, že bych ten vzorek zalil, jak píše Patero. Když to napustím předem, tak to zase nevyřežu.

Ale já stejně preferuju pravidelný nezbroušený dezén (novou gumu), takže tu impregnaci dělám jen proto, aby mi to neopadalo při barvení.

S lepidlem na plasťáky nemám žádné zkušenosti, nicméně jsem u druhého kola zkusil jiný postup. U těch bočních figur jsem nejprve vyřezal řadu zářezů, a to jsem pak natřel ředěným herkulesem. Až je vyřežu a nalepím, tak je zkusím znovu přetřít ředěným herkulem, a snad to tentokrát vydrží. Musí to vydržet hlavně nátěr.

U barvy ještě řeším, zda pořídit nějakou modelářskou na pneu, nebo to natřít temperou.

Samozřejmě jsem přemýšlel i nad Lasery, ale pak jsem si (ostatně jako zatím vždy) řekl, že budu mít lepší pocit, když dezény možná nebudou dokonale přesné, ale vlastnoručně vyrobené.

VV

toudi_sk | --
Krotiteľ textúr
Name: Milan

Postby toudi_sk » 18 Nov 2014 19:44

... to by vyžadovalo vzorek skutečně napustit vteřiňákem nebo něčím jiným. U vteřiňáku bych musel impregnovat až na kole, a to se bojím, že bych ten vzorek zalil, jak píše Patero. Když to napustím předem, tak to zase nevyřežu. ...
aj keby si to mal úplne zaliate sekunďákom, osušíš v pohode servítkou, môžeš vyskúšať niekde bokom, lebo kým je ho dosť
tekutého, len tak nevyschne, hodiny ti vydrží nezaschnutý v miske zo sviečky :wink:
žasnem, už sa ničomu nedivím, len tíško žasnem (som zrelý na antidepresíva)
[b]na mierku sa nestažuje, mierka sa mení[/b] a radšej napchám prachy do modelov pod postel, ako potom niekomu na aukre do krku
[align=right][url=http://www.papermodelers.sk/viewtopic.php?f=15&t=3725&p=70971#p70971]pár pomôcok[/url][/align]

well_hidden | --

Postby well_hidden » 18 Feb 2015 00:29

Po čase vyplněném prací a zpříjemněném občasaným večerním vyřezáváním dezénů hlásím konečně další postup.

Povedlo se mi dokončit všech 11 kousků, a i když nejsou dokonale pravidelné jako lasery, cítím značné uspokojení z vlastnoruční práce :-).

Image

Image Image Image Image
Image

Kola jsou přetřená černou akrylkou, 2x řídkou, 1x o fous hustější. U dezénu nakonec stačilo naimpregnovat boční figury ředěným herkulesem před vyřezáním, a pak už to nedělalo neplechu. Dále jsem vyřezal vzduch z disků. Aby byly pevnější, tak jsem je před tím podlepil jednou vrstvou kancelářského papíru. To pravděpodobně bylo příčinou, proč se mi do disků nevešly brzdové válce, které jsem musel na koncích seříznout - viz. foto. Dále jsem doplnil matky a také obruby disků. Ty původní se mi zdály nevýrazné (a navíc je schovala barva). Moc jsem nepochopil přesah boků plášťů přes disk, to ale u potenciálního budoucího modelu od RW vyřeším vlastními boky.

V další fázi plánuju brzdy s naznačením rozvodu vzduchu a výfuk. Brzdové písty už jsem rozpracoval.

Image

Po dokončení kol doufám, že stavba už bude pokračovat trošku rychleji :-)

V

serpens | 42
a.k.a. hado
Name: Miro

Postby serpens » 18 Feb 2015 08:25

Dezeny vypadaju super!
"Art without engineering is dreaming. Engineering without art is calculating." Steven K. Roberts

Štefan Húska | 44
2K+
Name: Štefan Húska

Postby Štefan Húska » 18 Feb 2015 09:15

Sám si ich rezal? Ja by som sa zbláznil už pri prvom, toto by som nevyrezal ani v 1:1 klobúk dole :jawbone:
Keď je model hotový, môžete ho postúpať :#)
Musím lepiť kým mám slinu

well_hidden | --

Postby well_hidden » 18 Feb 2015 10:44

Díky chlapi :big smile:
To manželka mě vždycky vyhecuje, že na co laser. Když prej to nezvládnu sám, tak jsem houby modelář :-)

(ale do takovýho dezenu už se asi nikdy v životě nepustím. Fakt to byla děsná pakárna)

petopato | 55
12 násobný gulášmajster!
Name: Peter Židuliak

Postby petopato » 18 Feb 2015 11:24

Ale priznaj, že máš z neho väčšiu radosť, ako z laseru :wink: a predpokladám, že aj pred manželkou si väčší frajer :wink: :victory:

Sumec | 33
Name: Adam

Postby Sumec » 18 Feb 2015 15:49

Parádny je ten dezén :still dreaming:
Na stole: Kamov Ka-29 /Orlik/ 1:33; KV-2 /free/ 1:25
Hotovo: Jak-3; LaGG-3; IL-2M3 Šturmovik; HH-53C Stallion; Tatra 815 NTH 6x6 + SYKO-5M + radlica; 3x Polikarpov I-16 Išak; T-80

"An architect's dream is an engineer's nightmare."

Return to “Nákladné automobily a ťahače // Lorries & Trucks”