...sa v roku 1693 rozhodlo konzorcium 15 lodiarov postaviť ďalšiu loď pre účely obchodu s Portugalskom, bežným v tejto dobe. V roku 1694 bola fluita Anna Maria, jedna z väčších predstaviteľov svojho typu, spustená na vodu. Začala vyvážať meď, železo a drevo a dovážať soľ a víno z Portugalska. Takto to fungovalo až do zimy 1708/1709.
Vtedy bola zima nezvyčajne tuhá, a Anna Maria, smerujúca do Lisabonu, ostala zamrznutá v prístave Dalaro spolu s niekoľkými ďalšími loďami. Posádka, s výnimkou piatich ľudí, ktorí mali strážiť loď, bola poslaná domov. Strážiť loď bola riadna nuda, posádka Anny Marie sa 6 februára 1609 napapkala, zohriala - pravdepodobne mali aj návštevu z okolitých uviaznutých lodí, tlejúce zvyšky ohňa prihádzali popolom, a odišli do miestnej krčmy pokračovať v zabíjaní nudy. O chvíľu bolo počuť výkriky: " Anna Maria horí" !
Nešťastná loď zhorela na korme až po vodorysku a potom sa potopila pod ľad. Ostalo z nej toto:
V druhej polovici 20 storočia sa o vrak začali zaujímať amatérski potápači, na základe rozmerov a nákladu bol vrak identifikovaný. Takisto o požiari a nasledovnom súde a rozsudku sa dochovali záznamy.
Fluita bola rozšíreným typom v danej dobe, existuje viacero výkresov, pohľadov, záznamov a v neposlednom rade vrakov, ktoré umožnujú rekonštrukciu.
Plány mám z internetu, mierka sa stanovila ľahko, trebalo len trochu rátať, miera v rekonštrukcii bola daná v Amsterdamských stopách.
Ako začať? najlepšie od začiatku
Otvory sú pripravené pre výstuže.
po zložení:
Ako ste si všimli, chýbali dve rebrá, ktoré som musel dokresliť. Potom som kostru vystužil štyrmi drevenými tyčami. Teraz sa to nepokriví a je to pevné. Toť výsledok.
A môžem pokračovať ďalej palubami a horizontálnymi rebrami
Jano