Tento projekt som už dlhšie plánoval a koncom októbra som to trochu naštartoval.
Nízkonákladová spoločnosť Wizz Air bola založená v roku 2003 so sídlom v Budapešti a v pozadí stoji americká investičná skupina Indigo Partners, ktorá má v portfóliu viacero diskontných leteckých spoločností (Frontier, JetSmart, Volaris,..). Podľa štatistík majú momentálne vo flotile 121 lietadliel, z čoho 44 sú A321-ky a ich priemerný vek je 2,8 rokov. Za normálnych okolností Wizz Air lietala aj z troch našich letísk.
Samotné lietadlo asi nemusím podrobne predstavovať, keďže sa jedná o jedno z najviac rozšírených typov. A321 je predĺžená varianta z rodiny A320 s dĺžkou 44,51 m, max. vzletovou hmotnosťou (MTOW) 93,5 t a doletom okolo 3,200 nmi (5,930 km). Verziu -231 poháňajú motory IAE V2533-A5 a v konfigurácii Wizz Air má 230 miest na sedenie.
Ako podklad pre môj model si vyberám lietadlo so značkou HA-LTA, s ktorým som už letel z Rejkjaviku do Budapešti.
Model od Zvezdy (kat. č. 7017) vyšiel prvý krát v roku 2015. Mimochodom na tento rok by mali vydať znova A321 ceo, ale možno to bude iba akási reedícia. Keďže sa jedná o relatívne nové formy, oproti stavebnici Revell je prepracovanejší. Ponúka možnosť otvorených predných dverí (má teda aj spracovanú prednú časť paluby z vnútra). Klapky a nábežné hrany má oddelené a je ich možné zložiť v rôznych letových konfiguráciach. Model obsahuje obidva typy motorov používaných na tomto lietadle, teda CFM aj IAE. Súčasťou stavebnice sú aj bočné okienka a stojan na model.
Diely sú celkom pekne spracované, vrátane jemných detailov. Nájde sa však pár miest, kde je povrch prepadnutý (typicky pri spojovacích detailoch kolík-otvor). Povrch trupu má sem-tam dosť drsnú štruktúru, čo sa ale dá upraviť šmirglom. Kvalita tlače vodolepiek od Zvezdy je na dnešnú dobu dosť nízka, ale aj tak mám kúpený aršík od BOA decals pre livery Wizz Air (viď. posledná fotka). Akurát tam chýbali nápisy na konce krídiel, ktoré mi ale dal vyrobiť Maťo/Pisho66, keď si dával tlačiť biele vodolepky, za čo mu aj touto cestou ďakujem.