TEST UPGRADE FORA
LINK NA VLAKNO TOŤ

Tatra 623 RTP Narex /R. Josef - PMHT/ 1:24

Moderator: iconmaster

LuPa | 50
Name: Lubo

Re: Tatra 623 RTP Narex /R. Josef - PMHT/ 1:24

Postby LuPa » 20 May 2021 21:40

Ak nie je neskoro este, je dobre impregnovat uzke stlpiky (a im podobne casti vseobecne) z opacnej strany sekundovym lepidlom.Nie moc naraz lebo by to mohlo vytiahnut pripadnu tlac z rubu (tyka sa modelov z ABC).Preto mozno aj viac slabsich impregnacii.Mne to pomohlo pri kabine tahacu Volvo 1/100, treba si to nacvicit aby si vedel ako sa to sprava a co pri tom hrozi, okrem zlepenych prstov :wink: .Da sa impregnovat pred strihanim/ rezanim alebo aj po nom.Takto impregnovany diel sa potom skor zlomi ako roztrhne, pre info...

developer10 | 41
Name: Peter

Postby developer10 » 25 May 2021 09:12

Ďakujem chalani za tipy!
No prve co ma napada je uchytenie interiéru zo zadnej strany tam to rozhodne nie je easy. A rozhodne nelep ako ja odspodu nahor ale opacne. Tzn. interier do karoserie a potom na spodok. Vyhnes sa problemom Este ma napada boky interieru vystuzit 1mm kartonom. Malo by to vysparovat tu medzeru. Mozno aj slpiky interieru podlepit aby tam nebol taky prestup.
Inac celkom fajnove.
Na ten problém so zadným oknom som prišiel už pred stavbou a rozhodol som sa otočiť chlopne na opačné diely (okná), čím som vyriešil problém s pevnosťou spojov na kapotách a aj možnosť si spraviť pri vlepovaní interiéru do kasne zo zadného okna akýsi "servisný otvor" a zalepiť ho ako posledné a až naňho potom veko zadného kufra. Po mojom trápení s Camarom si už dávam na tieto postupy pozor, aby som mal vždy miesto, odkiaľ si chlopne podchytím aj zozadu a ktoré vo finále nebude až tak vidieť ak sa pokazí :D S tými bokmi to bol super nápad a ten som od teba odkukal, díky!
Ak nie je neskoro este, je dobre impregnovat uzke stlpiky (a im podobne casti vseobecne) z opacnej strany sekundovym lepidlom.........
Rozhodol som sa skôr pre výstuž stĺpikov ich podlepením zrkadlovo otočenou kópiou, keďže zvnútra až na štyri malé dieliky nie je tapacírung okolo okien vôbec žiadny, celkovo sú tam tri vrstvy papiera, fólia okien a pár vrstiev obojstrannej pásky, takže je to aj celkom slušne hrubý macek a budem musieť pri spájaní čosi odmeriavať a odrezávať a počítam aj s tým, že predné stĺpiky viac zreálnim dolepením úzkeho bieleho pásiku karosérie, ktorý v šmikajde chýba :beaten: Experimentovanie s impregnovaním si nechávam na menšie modely zatiaľ, ale hlavne na dlhé a úzke doplnky...

Ale poďme ku drobnému pokroku v stavbe, ktorý aj napriek nedostatku času trošku posunul pokrok ďalej.
Pustil som sa do interiéru, ktorý som si vytlačil na overený 200g papier na mojej atramentovej tlačiarni doma... Papier super, ale až po tlači som zistil, že manželka nasadila nejaké náhrady kaziet a tá farba je strašná... Nie tak vo farebnosti, ktorej odtieň som pri retuši chytil až na konci a hornú časť palubovky budem musieť prelepiť, čo mi až tak nevadí, ale že tá farba nedrží a rozpíjala sa aj pri bombírovaní prilieb, ktoré sú súčasťou interiéru... Zase len práca navyše a nervy, ktoré som musel skrotiť až kúpou novej tlačiarne, táto už mala beztak svoje roky a kartridže boli čím ďalej tým drahšie. Samozrejme som využil aj vaše postrehy a odporúčania z tohto fóra!
Základňu interiéru som po podlepení bočníc uzavrel len zo zadnej strany, prednú stranu som uzavrel až po kompletácii riadiacej tyče a tunelu a jej dĺžku overil s dĺžkou bočnice okien, aby mi to potom pekne sedelo a nerobilo problémy pri spájaní s kasňou.

Trošku sa spolieham, že niektoré nedostatky zaniknú aj tým, že všetky okná ostávajú zatvorené, čo sa bude dať opraviť tak opravím, poprípade vylepším... Ešte ku vysvetleniu napojenia a problematického zadného okna, čo sa hodí možno ďalším generáciám, tým, že som otočil chlopňu z veka na okno, môžem veko zadného kufra nahodiť až neskôr po uzavretí interiéru nalepením zadného okna a budem mať priamy otvorený spoj, čím sa vyhnem problémom s ladením polohy spoja s interiérom a zadného okna.

Keďže sa stavby neposúvajú tak rýchlo, ako tomu bolo mesiac dozadu, tak nabudúce ma čakajú hasičáky a flexka na zadnom sedadle a kompletáž a vlepenie interiéru. Držte prsty a veľa zdaru aj vám!
...po 20 rokoch naspäť v papieri, hlavne hasiči :) ...ale niečo som už aj porobil, aha TU
Hrdý na tento multiprojekt Tatry 148 CAS-32 a aktuálne frčím na tomto technikovi plus kopa minimodelov, veď čekni tú galérku

developer10 | 41

Postby developer10 » 27 May 2021 09:11

Tááákže som sa posunul o malinký krok ďalej, aj keď nie tak, ako som plánoval, predsa len ten čas po večeroch sa skrátil, takže minireport:

Dokončil som prvky interiéru dolepením hasičákov a flexky. Dieliky malinké a bez modelovacích gulôčiek a iných moderných pakšamentov by to nebolo ono :D

Skúšobne pred dočistením a doretušovaním som nasadil na interiér kasňu a miera presklenia papalášmobilu ma prekvapila, aj keď som s tým počítal, ale nie až tak...

Bude vidieť všetko, takže s opravami sa trochu pobavím :beaten: Tiež som zistil, že podobne ako Palimu na jeho VBčkárskej 613 aj mne sa zapatrošilo vnútorné spätné zrkadlo, takže si ho budem musieť vytlačiť a vymodelovať nanovo... :beat plaster: :-(

Držte prsty a veľa zdaru!
...po 20 rokoch naspäť v papieri, hlavne hasiči :) ...ale niečo som už aj porobil, aha TU
Hrdý na tento multiprojekt Tatry 148 CAS-32 a aktuálne frčím na tomto technikovi plus kopa minimodelov, veď čekni tú galérku

developer10 | 41

Postby developer10 » 29 May 2021 01:34

Je tu piatoček, rodinka si driemká a mne vznikol dosť veľký priestor na sústredenie sa na vlepenie interiéru do kasne, hurááá (aj keď normálne by som už bol vychystaný na výjazd do podniku, ale doba a priority sa menia... :beat plaster: )

Pred spájaním ale bolo nitné doladiť detaily a opraviť niektoré nedostatky... Najprv som opravil palubovku: prelepil som zle zaretušované diely veka odkladacej skrinky, striešku nad budíkmi som vytiaholtrochu vonku a vrch palubovky prelepil ďalším dielom s pokusom o vytvarovanie výduchov klíy na čelnú šibu. Neodpustil som si trošku detailov na polstrovanie stropu a vyrobil som si ďalšiu verziu zapatrošeného späťáku. Kým sa ešte dalo pracovať s bočnicami, doplnil som na nich kľučky a klapky zadných vetracích otvorov.

Už prišiel najvhodnejší čas na spájanie. Pri kontrole nasucho všetko pekne sedelo, tak som začal najprv zlepením bokov pekne podľa línie okien. Predok palubovky sa bude lepiť natupo keď budem kompletovať podvozok, ale najväčšie starosti mi robilo zadné okno. Našťastie, rozhodnutie otočiť chlopňu na spoji okna a veka zadného kufru bolo správne rozhodnutie, preto pripájam aj zopár detailov pri skúške nasucho, ako sa zadné okno napája na tapacírung po stranách okna, čo je vlastne vnútorné polstrovanie zadných “plutiev”. Naozaj v tomto smere je model veľmi presný aj pri použití interiéru, zasklievania a podliepania okien.

Nakoniec to vypálilo super, trošku ma hnevá roztrúsenie hrán kvôli horšiemu papieru, ale nie je to nič, čo by sa nedalo opraviť.

Najbližsie sa môžte tešit na svetlá, prednú masku a celý zadný blok od kufra nižšie. Držte sa a veľa zdaru!!!

developer10 | 41

Postby developer10 » 30 May 2021 02:18

Hotovo!!! :haha:

Teda aspoň jej malá sestra :big smile: Keďže do veľkej narexky sa mi dnes nechcelo až tak strihnúť a na Bisonovi ma čakajú spájania platov na rámy, ktoré som ešte doteraz nerobil a zbieram na nich odvahu, vyskúšal som, či mi ešte slúžia prsty aj pri miniboxovej veľkosti. Frenky z minimodel.sk posledné Vianoce vydal vianočnú edíciu 623ky a dávnejšie aj túto moju verziu pod číslovaním 613-2. Tak som si to vyskúšal len tak narýchlo bez retuše a výsledok sa mi aj tak pozdáva, nie je to somnou až také zlé. Veď posúďte, zajtra sa veaciam nazad ku velkému bráchovi papalášmobilu z Narexu.

LuPa | 50
Name: Lubo

Postby LuPa » 31 May 2021 21:53

Super, dari sa Ti, pekny model rastie popri mensej sestre :wink:

martin1807 | 31
2K+
Name: Martin Bilý

Postby martin1807 » 01 Jun 2021 10:13

Ci pana.

Človek sa tu pár dní neukáže a ty to máš skoro hotové. :haha: . Pekne ti to rastie, tie detaily tomu zase pridávajú ten správny šmrnc :victory: Len tak ďalej. :P
Na stole:
Naposledy dokončené: Praga S5T-3 ORKAN, Tatra 815 S1
Galéria

Martin1807

mato_kolo | 43
Name: martin kolodzejcik

Postby mato_kolo » 02 Jun 2021 23:42

Waw, priznam sa, ze som tu uz mega dlho nebol, sem tam zavitam tak "inkognito" neprihlaseny, ale tato tatra je krasny počin, a pači sa mi že zasa niekto robí autá s interiérom :) držim palce k dokončeniu:)

Pre oživenie by som ešte doporučil spraviť chróm: vytlačiť jednu kópiu dielov, to čo je v skutočnosti chromové - na kancelársky papier, odzadu nalepiť na to chromovú pásku a vyrezať opatrne skalpelom. Je to brutálne jemná prácička rezať také tenučké pásiky, preto to treba s úplne novou čepelou v skalpeli:) výsledok vyrezania sa nalepí už na hotovú kasňu, a teda podla mňa bude stáť zato! (viď na mojej červenej 613 tu: https://papermodelers.sk/viewtopic.php?f=81&t=7267)
Práve na stole - P50, uz hotovo - Galéria Mato kolo
Colossians 3:23-24 Whatever my hands find to do, I work at it with all my heart, as working for the Lord, Jesus Christ...

developer10 | 41

Postby developer10 » 04 Jun 2021 08:40

Ďakujem chalani, trošku bojujem s časom ale snažím sa :D Tak neleňte kým nepríde leto a šup šup dajte niečo :dribble:
Pre oživenie by som ešte doporučil spraviť chróm .........(viď na mojej červenej 613 tu: https://papermodelers.sk/viewtopic.php?f=81&t=7267)
Aj nad tým som uvažoval, ale keďže som šiel do preklenia a nechcelo sa mi potom maskovať a striekať na lakovanú povrchovú úpravu, tak som od toho upustil a bavkám sa so strieborným matným papierom, veď uvidíš nižšie. Mne trošku vadí keď vidím matné povrchy a do toho vrazené napr. zrkadlovo blýštiace sa piestnice, nepáči sa mi to, nepríde mi to primerané. Zato ale Tvoja úprava 613 tá je prudko kukateľná, fakt pecka!!! Videl som doteraz túto verziu postavenú od druhého Maťa z komunikácie nad Tebou, ale bez interiéru, Dodyho model je pekný s dobrými detailami, tak snáď ako bolo sľúbené prídu aj iné verzie tejto 613, napríklad v červeno-bielej úprave PO, aj s Tvojim interiérom, tak si ju dám ešte raz rád. Niečo takéto:

Hej, a našiel som kód na report-ovaciu masku textu, takže poďme na to:
Report
Postúpil som ďalej aj s veľkou sestrou, kým malá dáva pozor z poličky a keďže sa ešte trochu hanbí, uvidíte sa až pri záverečnom fotení, až ju teda presvedčím :D

Pustil som sa do masky a špekuloval som, čo s osvetlením. Môj plán spraviť to s testovaným strieborným papierom a vytvorením obliny opakovaným vrstvením kvapôčiek laku ma veľmi nepresvedčil, i keď to v rozloženom stave za určitého svetla vyzerá fajn, mám pocit, že po vsadení to zaniká. Smerovky a zadné kryty svetiel som prešiel lakom tiež, hlavne kvôli tomu, že pri zadných svetlách je tlačová chyba a chýba tam polka svetla, tak som využil, že mám nakopčené strany, ktoré som potreboval ku preskleniu, a aby bol odstránený farebný rozdiel tlače originálu a mojich kópií.

Predok som nahodil na kapotáž, všetko krásne sedí, akurát ja dilino som si nepoznačil na kapotu centrovaciu linku... tak to dopadlo na prvý pokus asi nejako takto: :beaten:

Našťastie to bolo jednoducho zvrátiteľné... Na centrovanie a nekrútenie som si dal extra bacha, obzvlášť keď tá dvojfarebná kombinácia kapoty tak fantasticky opticky klame, že som sa sekol skoro druhýkrát. Bál som sa trošku o kvalitu spojov po oprave, keďže aj u iných lepičov bol tento moment dosť náročný a papier je fakt nič moc čo sa týka pevnosti. Nakoniec sa to celkom zdarilo si myslím:

Väčšia zaberačka bola na riťke. Najprv som musel laparoskopicky opraviť zadné sklo, keďže horný spoj nemal protiváhu a jeho konvexnosť ho nútila sa odlepovať. Krátka chiroprácička so sekunďákom a je to, preto ak to číta niekto, kto to ide lepiť, tak zadné okno si sekunďák pýta už na začiatku! Trošku viac námahy si žiadalo vymodelovanie a napasovanie zadného veka na svoje miesto, možno aj vďaka mojej úprave nechcelo sedieť a bolo treba veeeľa presviedčania. Diel je celkom dobre logicky vymyslený čo sa týka nadväznosti na zadnú stenu kufra a možno ak by bola textová návodovka, bolo by to zrejme jasnejšie, ako najlepšie postupovať...

Nakoniec som si naložil ešte nárazníky. Na tieto som sa celkom tešil kvôli otestovaniu toho papiera, pre ktoré bol pôvodne určený. Práca bola jedna báseň, akurát tým, že je trochu tvrdší a pevnejší, ryhovanie mi najlepšie šlo jemným skalpelovaním, tak si na to budem musieť zvyknúť. Nechal som ich ešte stranou, kým sa nabudúce pohrám s podvozkom. Rozmýšľam, či si nespravím z prednej nápravy kópi a nenechám ju prejsť mojou tlačiarňou, aby tie farby boli trošku rovnaké s náhradným dielom z interiérovej sady :D
Tak sa teda držte a držte palce aj vy mne! Veľa zdaru!

Dody | 36
Name: Dominik

Postby Dody » 04 Jun 2021 13:11

Jedna dalsia verzia mojej 613-ky uz je, ale stale bez interieru. Mam interier rozrobeny, ale pri detoch na to nejak nieje cas.
Máme pre vás poriadnu nádielku nových modelov:

Tatra 613 Záchranná služba
Autor: Dominik Polák
Mierka: 1:24
Rozsah: 3x A4
Poziarnicka je pekna, ale su to ine verzie, aj ked boli v plane aj tieto novsie. Uvidime kedy sa k tomu dostanem.

Return to “Automobily verejných služieb // Public Services' Vehicles”