hneď úvodom by som rád poznamenal, že ak by mal niekto problém s týmto vláknom (z dôvodu, že to sem nepatrí...), kľudne ho môže admin zmazať...
K 3D tlači som sa dostal, keď mi to moc "nelepilo" (pred asi niečo vyše rokom) a tak som nakoniec aj ja podľahol a kúpil si 3D tlačiareň Creality ENDER-3-PRO 3D printer, kupoval som to na Alze, musel som si to sám poskladať, pretože to prišlo v takomto stave:
Na tlačiareň som si urobil drevenú skriňu, je to kôli prachu, keď tlačím, mám to otvorené, ináč je to zatvorené, čo trochu obmedzí množstvo prachu, čo sa dostane dnu:
Po vyše roku som zatial spokojný, o 3D tlači som nevedel nič, takže ma to núti sa to postupne učiť , čo je super, je to ako keď som začínal s PC, tiež som sa všetko musel v 90 rokoch postupne naučiť...Zatiaľ si síce ešte neviem nakresliť svoje veci, ale je veľa dostupných 3D modelov, pri ktorých si dokážem zmeniť mierku, prípadne model orezať...postupne sa snáď dostanem aj k vlastným modelom. 3D tlačiareň používam k vytlačeniu doplnkov pre papierové modely, prípadne už mám vytlačené aj celé modely, ktoré budem vo finále upravovať a farbiť...Modely sa dajú tlačiť v podstate 2 spôsobmi, buď sa jednotlivé diely vytlačia rôznofarebnou strunou a model sa vo finále len poskladá, alebo sa to dá vytlačiť jednofarebne a model sa musí farbiť...
Do prvej kategórie patrí napríklad toto:
Santa's New Sleigh
Ide o figúrku Santa Clausa na motorových saniach. Celá zostava obsahuje viac ako 60 dielov, rozmery zostavy sú 12x28x21 cm. Ide o komerčný model, ktorý sa dá kúpiť na gambody.com. Model postavený bez úprav, akurát motor som si vytlačil v zlatej farbe a domaloval oči a zvýraznil nápis na motore, pár fotiek:
Zástupca druhej kategórie je napríklad toto:
Chernobyl Liquidator
Zdroj: gambody.com
je to figúrka likvidátora následkov atómovej havárie, Téma Černobyľu ma zaujíma, takže sa k nej určite vrátim aj v papierovej podobe...Fotka skutočného likvidátora:
Je to moja prvá figúra z 3D tlače, ktorá sa už musí malovať. Bolo to také skúšanie, čo zvládne moja 3D tlačiareň... Na niektorých miestach, kde bola viditeľná štruktúra 3D tlače a tiež na mieste spojov som použil tmel, farbil som to zatiaľ pomocou klasických sprejov a detaily štetcom s akrylovými farbami... (už to ale chce skôr airbrush...) Model obsahuje 27 častí, ktoré treba najskôr vytlačiť na 3D tlačiarni, potom sa to musí poskladať a následne namaľovať, prípadne pridať nejakú patinu. Určite sa to dá urobiť aj lepšie, ale vzhľadom na to. že je to moja prvá figúrka to snáď nedopadlo až tak zle...Pár fotiek:
Video:
https://youtu.be/wG2cSLHPK1Q