TEST UPGRADE FORA
LINK NA VLAKNO TOŤ

Vesmír

juraj_ziacik | 43
Name: Gergej

Re: Vesmír

Postby juraj_ziacik » 23 Apr 2023 09:58

Veď jasné, že sa to dá brať ako úspech, ale na druhej strane vo vesmíre sme už boli X krát, tak prečo sa začína od znova? Rakety lietali aj s posádkou až na mesiac a zrazu padajú rakety a považujeme to za "úspech". Prečo sa začína od znova? :confuse: :death:

Pokiaľ viem, aj Číňania tam už lietajú. :-(
Hey Hou, Let´s Go!

developer10 | 41
Name: Peter

Postby developer10 » 23 Apr 2023 12:22

Odpoveď je jednoduchá - začína sa nová etapa vesmírneho cestovania raketami, ktoré sú znovapoužiteľné. Od éry megadrahých shuttlov. Áno, aj šikmookí už boli aj na vysokej obežnej dráhe, ale vieme, ako neočakávateľne končia ich rakety niekedy :D

Žiadna krajina momentálne nemá dostatok financií aby vyvíjala vlastný kozmický program, prechod na takéto low-costové riešenia je win-win pre obe strany aj z tohto pohľadu.

Áno, okrem tejto oslavy vzniklo aj mnoho ďalších filozofických otázok, ale tak to bolo vždy, dokiaľ je ľudstvo ochotné veriť konšpiráciám a zabíjať vedcov za to že zem a oni sami sú stredobod vesmíru ;)

Trimce še!
...po 20 rokoch naspäť v papieri, hlavne hasiči :) ...ale niečo som už aj porobil, aha TU
Hrdý na tento multiprojekt Tatry 148 CAS-32 a aktuálne frčím na tomto technikovi plus kopa minimodelov, veď čekni tú galérku

slimák | --
Name: Jano

Postby slimák » 23 Apr 2023 13:38

Nemyslím si že by u tak nákladného projektu zodpodvední niečo riskli, alebo mali zle vyrátané sily, ktorým bude musieť odolávať launchpad. SpaceX snáď už nie je žiaden startup s pár nadšencami.
Cieľ misie naplnený nebol, žiadna katastrofa sa ale tiež nekonala. Niečo otestovali, niečo nevyšlo, ide sa ďalej. Ja osobne si s gratuláciami počkám, až s posádkou pristanú mimo Zeme a vrátia sa späť. Lebo dovtedy ostáva určite ešte kopec práce a riešenia technických problémov, ktoré môžu byť kritické.
To ostatné je marketing.

Mimochodom, tiež niekomu príde ten štartovací stôl na pohľad strašne slabý? Už to vidím, ako sa mi to raz z papiera bude všetko mačkať... :)
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Jano

Hotové modely: Phoenix DIIa, Z5, T40

Fito | 51
Admin
Name: Fito

Postby Fito » 23 Apr 2023 16:38

....vo vesmíre sme už boli X krát, tak prečo sa začína od znova...(
Nopretože to je asi tak, ako keby si v roku 1920 povedal, že načo vyvýjať a inovovať autá, veď už autá máme.

Alebo ako by jeden nemenovaný z Hvezdárne povedal...., to že máme zaparkovanú ISS 400km nad zemou, to ešte neznamená, že lietame do vesmíru.....
O letoch na mesiac tu pre istotu písať nejdem, to je téma pre Tina ;)

Za mňa - celé SpaceX je peknou ukážkou toho, čo sa dá vybudovať, keď sa do projektu nemontuje štát a korupcia, ale keď tomu šéfuje niekto, kto chce niečo dokázať.
...The one who finished the Kriegslok.....................|Blog||Gallery

Major | 67
Veľký milovník Tatier
Name: Oto

Postby Major » 26 Apr 2023 22:33

"Komu není dáno, tomu se nedá dát." J.Werich

WanRayen | 49
Papierovy Kopernik
Name: Tino

Postby WanRayen » 27 Apr 2023 08:23

Nopretože to je asi tak, ako keby si v roku 1920 povedal, že načo vyvýjať a inovovať autá, veď už autá máme.

Alebo ako by jeden nemenovaný z Hvezdárne povedal...., to že máme zaparkovanú ISS 400km nad zemou, to ešte neznamená, že lietame do vesmíru.....
O letoch na mesiac tu pre istotu písať nejdem, to je téma pre Tina ;)

Za mňa - celé SpaceX je peknou ukážkou toho, čo sa dá vybudovať, keď sa do projektu nemontuje štát a korupcia, ale keď tomu šéfuje niekto, kto chce niečo dokázať.
PRESNE TAK :wink:

serpens | 43
a.k.a. hado
Name: Miro

Postby serpens » 27 Apr 2023 21:59

Dnes v noci poleti F9H prvý krát full expendable (ani jeden booster sa nebude pokúšať o pristátie - nebudú mať ani nohy ani grid fins)...

Neviem, či som to sem už niekedy dával, ale ak by niekoho zaujímalo - Booster Flights

Ak by to chcel niekto tlačiť tak myslím A0 som to robil a fronty majú vtedy 2mm na výšku :haha: updatujem to tak pocca troch az piatich letoch (ako kedy)...
"Art without engineering is dreaming. Engineering without art is calculating." Steven K. Roberts

toudi_sk | --
Krotiteľ textúr
Name: Milan

Postby toudi_sk » 28 Apr 2023 17:38

konečne poletí FH ako naozajstná raketa :D
žasnem, už sa ničomu nedivím, len tíško žasnem (som zrelý na antidepresíva)
[b]na mierku sa nestažuje, mierka sa mení[/b] a radšej napchám prachy do modelov pod postel, ako potom niekomu na aukre do krku
[align=right][url=http://www.papermodelers.sk/viewtopic.php?f=15&t=3725&p=70971#p70971]pár pomôcok[/url][/align]

serpens | 43
a.k.a. hado
Name: Miro

Postby serpens » 28 Apr 2023 20:40

konečne poletí FH ako naozajstná raketa :D
ja by som to skôr vintage style nazval...
"Art without engineering is dreaming. Engineering without art is calculating." Steven K. Roberts

toudi_sk | --
Krotiteľ textúr
Name: Milan

Postby toudi_sk » 29 Apr 2023 12:06

to áno :victory:

štarty SpaceX za 13 rokov

https://www.facebook.com/reel/2821879451281173
žasnem, už sa ničomu nedivím, len tíško žasnem (som zrelý na antidepresíva)
[b]na mierku sa nestažuje, mierka sa mení[/b] a radšej napchám prachy do modelov pod postel, ako potom niekomu na aukre do krku
[align=right][url=http://www.papermodelers.sk/viewtopic.php?f=15&t=3725&p=70971#p70971]pár pomôcok[/url][/align]

Return to “Zaujímavosti // Watch this!”