TEST UPGRADE FORA
LINK NA VLAKNO TOŤ

Motorový vůz M 131 - Hurvínek /balu11/ 1:25 DOKONČENO

Moderators: Fito, Oliver

martin1807 | 32
2K+
Name: Martin Bilý

Re: Motorový vůz M 131 - Hurvínek /balu11/ 1:25

Postby martin1807 » 22 Jun 2023 11:30

Toto vyzerá veľmi dobre. Pekné, detailné, zaujímavé, len tak ďalej.:-)
Na stole:
Naposledy dokončené: Praga S5T-3 ORKAN, Tatra 815 S1
Galéria

Martin1807

balu11 | --
Name: Milan Martinec

Postby balu11 » 25 Jun 2023 19:52

Ahojky kamarádi a přátelé papíru, skalpelu a nůžek. :big smile:
To Martin:
Dík, jsem rád, že se ti stavba líbí a tak se i já snažím smekat, aby to trošku odsýpalo.

Tak je tady opět neděle a tak zdravím milovníky papíru, skalpelu a nůžek. Nu a to je i čas na nějaký ten fotoreport z postupu stavby Hurvínka. Tentokrát jsem se začal konečně věnovat prostřední části, tedy oddílu pro cestující. No a musí se to stavět od spodu, tzn. vypatlat topení, kryty ovládání klapek topení, větrací potrubí, kapotování prostupu pro motor, prostup naftového topení s mřížkou filtru, a nějakou tu bednu pod sedačkou na uložení potřebných věcí, zřejmě i menších náhradních dílů, nářadí apod. ten kryt topení a další věci jsem s vrchu zašpinil v místech, kde jsou pod sedačkami a kde se spojují s podlahou. Jako fakt, že i když je ten motoráček leštěnka, tak tam to opravdu, ale opravdu nikdo neuklízí. Hotové díly jsem zatím osadil na sucho, nevěřím si totiž až natolik kvůli sedačkám, kdyby to náhodou nesedlo, tak když to přilepím, tak s tím horko těžko budu moct něco udělat. Budu lepit až se sedačkami. Co se týče fotek a práce, tak tentokrát není toho tolik, bo přijela v pátek návštěva, odjeli až dnes a práce modelu musela jít stranou. Na poslední fotce je hotová střecha, připravená k nastřiku, ale budu ji muset rozřezat a tu část nad osobním oddílem udělat znova. Tak a teď alespoň těch pár fotek. Jinak bych chtěl znova poděkovat Oliverovi za ten rastr. Práce s ním byla naprosto v pohodě.

"O, homo si scires, quantum doctrina valeret, numquam dormires, nocte dieque studeres." (Walter)
( Člověče, kdybys věděl, jak mnoho vědění zmůže, nocí i dnem by ses učil, vůbec bys nechodil spát. )

Oliver | 32
2K+

Postby Oliver » 26 Jun 2023 15:29

Nie je zač, mriežky sú ako odtiaľ, pôsobia veľmi dobre. :big smile:
Oliver

Na stole: STURMTIGER
Naposledy dokončené: Stielhandgranate 24

GALLERY

"The master derives from his art."
https://www.youtube.com/channel/UC_Sxcj ... J1yC951EKA

Brzdič | 40
2K+
Name: Ondra

Postby Brzdič » 26 Jun 2023 21:11

Balu ty jsi ďábel, fakt paráda. :)

Saskardin | 52
Name: Martin

Postby Saskardin » 29 Jun 2023 08:13

Tú strechu by som ani nemaľoval, vyzerá to perfektne tak ako to je :wink:
"Celý problém ľudstva je v tom, že hlupáci a fanatici sú si vždy istí sami sebou, a múdri ľudia plní pochybností." - Bertrand Russell

Na stole: London L.C.C. 106 (Occre), Kafemlejnek (A.Cupák)

balu11 | --

Postby balu11 » 02 Jul 2023 20:31

Balu ty jsi ďábel, fakt paráda. :)
I jen nech na hlavě, když vidím, jak vynikající modelařinu děláš, tak jestli já jsem ďábel, tož ty jsi můj bráška. :haha:
Tú strechu by som ani nemaľoval, vyzerá to perfektne tak ako to je :wink:
To nejde, budu to muset rozřezat kvůli lepení interiéru, hlavně kvůli těm držákům sítě na odkládání zavazadel. Jsou totiž na jedné straně kotvené do boku karoserie a druhý konec je kotven do střechy. A jejich tam šest. Takže ten prostředek můžu vyhodit a lepit to znova, ale po částech, tak abych mohl kotvit ten držák ke stropu. V podstatě o tom postupu přemýšlím od doby, kdy jsem se vrátil ke stavbě modelu. A tohle mi vyšlo jako nejschůdnější. Takže ty kraje použiju na zaklopení oddílu pro strojvedoucího a ten prostředek budu dělat znova. No jo no, to je riziko stavby, kterou si děláš sám od samého počátku. Cesta pravdy a omylu. :wink:

Takže ahojky kamarádi a přátelé papírového patlání. Je tu opět neděle a to je můj čas, kdy sem dávám nějaký fotoreport z postupu stavby. Nastal čas vypatlat sedačky a můj frňák čichal, čichal nějaký opruz. Nejvíc času zabralo vybastlit tu první sedačku, než jsem přišel na nějaký optimální postup, tzn. přidat ještě jedno žebro, které tu konstrukci trošku více zpevní. Kroutilo se to jak rádodajka u baru. A to jsem začal tou nejjednodušší, sakra. Myslel jsem původně, že to dám celé, ale nakonec jsem byl rád, když jsem dal tu řadu menších sedaček. Snažil jsem se na fotoreportu ukázat nějaký postup v lepení a fotce jsem ukázal použití toho komponentu na vysekávání otvorů, který jsem tady před lety ukazoval, a který jsem si vyrobil. Fakt mi to dost ulehčil, protože ty nohy jsou vyseknuté ze čtyřech dvoustovek naklížených k sobě, takže síla 0,8 mm. Ale i tak dost bolely prsty od skalpelu, když jsem to vyřezával. Dřevo je vytištěný rastr z kompu. Nechtělo se mi imitovat kresbu dřeva barvou, to by stejně nedopadlo dobře. Takto je to myslím lepší. Ale to už posuďte sami. Jinak nevím, zda sem dám nějaký postup příští neděli, bo jsem dostal nějaký kšeft ze dřeva a budu se muset věnovat tomu kšeftu. A teď ty fotky.
"O, homo si scires, quantum doctrina valeret, numquam dormires, nocte dieque studeres." (Walter)
( Člověče, kdybys věděl, jak mnoho vědění zmůže, nocí i dnem by ses učil, vůbec bys nechodil spát. )

balu11 | --

Postby balu11 » 09 Jul 2023 11:36

Zdravím kolegové a přátele ostrých skalpelů a patlání z papíru. :big smile:
Dnes sem dám fotoreport ze stavby o něco dříve, protože mám večer nějaký program. Dovolte mi pár slov k těm fotkám. Vypatlal jsem druhou řadu, tentokrát těch větších sedaček. Tu prostřední dvousedačku jsem udělal dělenou tak, jak je ve skutečnosti. Je to kvůli přístupu do prostoru motoru pod podlahou. Na dalších fotkách je interiér osobního oddílu se zaklopenými prostupy a pak s odklopenými otvory. Je otázkou, zda to nechat zaklopené a nebo některé odklopené, aby bylo vidět i trochu do spodku modelu. Je fakt, že až to zaklopím střechou, tak toho moc vidět nebude i když je model hodně prosklený, bude tam totiž dost tma. Více méně je to dilema o tom, co bude vypadat hezčeji. Mám nějakou představu, že bych nechal odklopenou alespoň tu část motorem a umístil tam klečící figurku sehnutou do té motorové části jak se v tom motoru hrabe. Ukazují to fotky, zatím tedy bez té figurky.. Takže ty poklopy nejsou na pevno ještě přilepené. Uvidíme, jak půjde dál vývoj modelu. A pak jsem rozřezal už hotovou střechu na tři části, jak jsem už avizoval. Ty, které jsou nad stanovištěm strojvedoucího už moc práce nedají, ta prostřední část se bude muset lepit po částech, je jich pět, kvůli zakomponování nosičů zavazadel, které jsou jednou stranou kotveny do boku karoserie a na prostředku prostoru do střechy modelu. Holt špatná úvaha u postupu lepení a tak práce navíc. Dnes bych volil už jiný postup, který by to velice zjednodušil. Poslední fotky jsou pořízeny za denního světla a mají ukázat vlastně co bude vidět po zaklopení střechou, je to u toho stanoviště pro strojvedoucího. Moc toho vidět není. Možná zkusit nějaké podsvícení letkami, které budou imitovat stropní osvětlení, dokud je ta střecha v podstatě jako polotovar a nechá se s tím ještě něco udělat. Tak uvidím. A teď už konečně ty fotky.

Roman | 52
4K+
Name: Roman

Postby Roman » 09 Jul 2023 15:20

model je super. je to vyborny napad s opravarom ako sa hrabe v motore. efektnejsie by bolo nechat otvorene vsetky dekle v podlahe.
na osvetlenie by sa hodili smd led ,tie su velmi male a silno svietia
este ma napadlo spravit figrku akoze ma v ruke pracovnu lampu na predlzovacke a svieti si do motora, kabel predlzovacky by isiel odniekial zvonka cez otvorene dvere a zaroven by to bol aj drot pre smd led
alebo spravit dovnutra vedla opravara pracovny reflektor na trojnozke
Image
Image

balu11 | --

Postby balu11 » 09 Jul 2023 22:10

Romane, to jsou všechno vynikající nápady, já věděl, že když se tady o tom zmíním, tak se najdou dobré nápady, a hlavně v tomto stadiu stavby modelu realizovatelné, protože nehrozí vážnější poškození modelu. Dík za inspiraci. Na podložce chci nějakou malou remízu pro motorové vozy, otevřená vrata, nějaké zařízení v té remíze jako ponk se svěrákem, nějaký regál a pracovní skříňky, nějaký ten sud s olejem a nebo naftou. Motoráček vystrčený před remízu a na něm nějaká ta údržba. Proto ta figurka hrabající se v motoru a proto ty záklopy prostupů pod podlahu motoráčku volné a vyjímatelné. No práce ještě jak na kostele. :wink:

balu11 | --

Postby balu11 » 13 Aug 2023 21:29

Ahojky kamarádi a přátelé papírových šmykajd. :victory:
Tak sem po cca čtyřech týdnech dám nějaký malý fotoreport ze stavby motoráčku. Musel jsem se na nějaký čas odmlčet, protože jsem byl požádán o vyrobení domku pro želvičky jedním chovatelem a pak mne sklátil žlučníkový zánět a následný zánět jater a to fakt bolelo. Člověk by asi neměl stárnout. No a teď ještě nějaký ten krátký koment k těm fotkám. Jedná se v podstatě o nosiče úložného prostoru pro zavazadla. Na první fotce je ukázáno využití vysekávačů vyrobených z jehel injekční stříkaček a využití lékovky na roztřídění malých dílků, např. matiček a pod. Já tam dávám i vysekané zbytky, když vysekávám otvory. Nechají se využít jako hlavy nýtů, a k jiným modelářským účelům. Na dalších fotkách je už postup výroby těch nosičů, včetně vyrobení potřebných šablon. Jako síť jsem použil kousky staré záclony. Ty krajní nosiče jsem přilepil na své místo, ty velké nad dvousedačkami budu lepit až budu kapotovat střechou ten oddíl pro cestující, bohužel teď už jiný postup nemohu použít. Pak jsem ještě dodělal drobnosti na spodní části podvozku, jako vývod odpadní roury z WC a ventil na tankování nafty. Jsou ty poslední tři fotky, kde ta poslední fotka je skutečná předloha, podle kterých stavím model. Postup se značně zpomaluje, protože teď jsem dostal zakázku na obložení schodiště dřevem a čekám na některé objednané díly. Takže budu lepit tzv. do krabičky. A teď už konečně ty fotky. :big smile:

Return to “Železničná technika // Railway”