TEST UPGRADE FORA
LINK NA VLAKNO TOŤ

TATRA 815-7 UDS 214 / PMHT / 1:25

Moderator: iconmaster

MartinX23 | 36
Name: Martin

Re: TATRA 815-7 UDS 214 / PMHT / 1:25

Postby MartinX23 » 28 Sep 2023 17:11

Po dlhej dobe nečinnosti som s trochu pohral s kolesami. Najskôr základná biela a potom grafitová vrchná. Pribudli aj skrutky a pracujem na pukliciach.
TATRA nezná bratra

iconmaster | 38
Last man standing
Name: Peter Jankovič

Postby iconmaster » 28 Sep 2023 21:39

Parádne kolieska Martin, pekne vyniknú aj tie nápisy!

MartinX23 | 36

Postby MartinX23 » 29 Sep 2023 13:09

Ďakujem, možno mohol byť trochu tenší papier. Snažil som sa aj puklice a skrutky trochu vymakať a tu je jedno hotové koleso. A skúška na náprave.
TATRA nezná bratra

martin1807 | 32
2K+
Name: Martin Bilý

Postby martin1807 » 02 Oct 2023 08:05

Pekné kolečka. :P :victory:
Na stole:
Naposledy dokončené: Praga S5T-3 ORKAN, Tatra 815 S1
Galéria

Martin1807

johnny7 | 42
Wykonawca
Name: Jano

Postby johnny7 » 03 Oct 2023 12:21

Pri tebe si dovolím byť trošku kritický. :) Keďže pneumatika je prefarbovaná, určite by som ešte zabrúsil spoje. Ten nadpis je veľmi pekný detail, ale zdá sa mi až moc výrazný. Chcelo by to nižší profil. To však môže byť aj svetlom pri fotení.
Hotovo: M4A3 Sherman GPM, Brabham BT26 Forum Team
Na Stole: Dragon Wagon GPM
Pod stolom: SdKfz 251, Mordin Solus (Mass Effect 2)
Zrusene: Skoda Roomster

MartinX23 | 36

Postby MartinX23 » 03 Oct 2023 15:54

Áno uznávam ako som už aj ja písal mohlo to byť z trochu tenšieho papiera ale nedalo by sa to vypáliť. Pri menšej hrúbke papiera gravirka ten nápis prepálila. Toto bolo jediné schodné riešenie, buď hrubšie alebo žiadne.

K tým spojom, áno pod svetlom je to vidieť, v skutočnosti takmer vôbec. Na predošlom modeli mi to zaliala farba. Nebolo to vidieť, teraz som mal moc riedku farbu a ani základ nebol tiež bohvieaký, revell basic color. Uvidíme, možno s tým ešte niečo spravím aj tak plánujem ešte drobnú úpravu na ráfikoch...
TATRA nezná bratra

MartinX23 | 36

Postby MartinX23 » 06 Nov 2023 10:38

Tak po dlhšej dobe zase nejaký postup. Na podvozku pribudlo pár drobností, nevydarila sa ale mriežka na výfuk takže tú odkladám a pustil som sa do kabíny. Kabína je pomerne jednoduchej konštrukcie takže to išlo rýchlo. Blatníky a tunel na motor prilepím až po osadení kabíny aby to sedelo čo možno najpresnejšie.
TATRA nezná bratra

MartinX23 | 36

Postby MartinX23 » 06 Nov 2023 10:43

Mriežka na výfuk mala byť pôvodne 2D imitácia z papiera ale to je podľa mňa v tejto mierke nepekné. Takže som vzal hustú sieťku a prestrekol ju. Bohužiaľ ale prerážala stále farba sieťky a tak som skúsil hrubšiu vrstvu farby ale to už zalialo mriežku. Takže mi to nevyšlo ale nevadí, skúsim druhý pokus nabudúce.
TATRA nezná bratra

iconmaster | 38
Last man standing
Name: Peter Jankovič

Postby iconmaster » 06 Nov 2023 20:17

Občas je problém nastriekať takéto sieťky. Podľa mňa to môže byť spôsobené aj povrchom drôtu, kde tá farba má tendenciu sa pozbierať do kvapky, namiesto rovnomerného prekrytia porvchu. Ak by si mal chuť, nabudúce skús streknúť sieťku najprv nejakou základnou farbou alebo surfacerom - nemusí ju ani dokonale prekryť, ale hlavne zmeniť štruktúru povrchu, na ktorú už červená lepšie a rovnomerne chytí.
Pri tebe si dovolím byť trošku kritický. :) Keďže pneumatika je prefarbovaná, určite by som ešte zabrúsil spoje. Ten nadpis je veľmi pekný detail, ale zdá sa mi až moc výrazný. Chcelo by to nižší profil. To však môže byť aj svetlom pri fotení.
Čo sa týka toho spoja na bombírovanom boku pneumatiky, tak tu musím zastať Martina - z vlastnej skúsenosti viem, že nech sa ten spoj vydarí akokoľvek dokonale, čo v prípade čistostavby by bolo takmer neviditeľné, no tá farba to vie neskutočne zvýrazniť. Potom je tu dilema, či nechať tak, alebo skúsiť spoj vytmeliť - vtedy sa ale zvýraznia spoje medzi surovým papierom a naneseným a vybrúseným tmelom. Jedine, že by sa napustil sekunďákom celý bok pneumatiky, potom sa to už lepšie brúsi a tmelí, ale vtedy už treba brúsiť kompletné bočnice.. Ja som sa tieto spoje naposledy snažil "zmaskovať" vhodným umiestnením nápisov.

S hrúbkou nápisov súhlasím aj ja - tam stačí aj obyčajný kanclák, prípadne max. 160 g papier. Ani na skutočných pneumatikách nápisy bežne nevystupujú viac, než 3-5 mm.

Kabínka je pekná, len smelo do pokračovania! :wink:

MartinX23 | 36

Postby MartinX23 » 16 Nov 2023 08:53

Takže trochu posun n kabíne a okrem zrkadiel by bola si takmer hotová. Nalepil som masku, stierače, nosníky na spodku, kobru sania som trochu upravil. Vyrezal "vzduch" a naznačil harmoniku. S kabinou bude trochu boj osadiť to na rám, neviem prečo ale držiaky sú dosť natesno, uvidíme ako to dopadne a potom začnem s nadstavbou bagra.
TATRA nezná bratra

Return to “Nákladné automobily a ťahače // Lorries & Trucks”