TEST UPGRADE FORA
LINK NA VLAKNO TOŤ

Parná lokomotíva rady 310.0 ČSD KAFEMLEJNEK/1:25/autor: Aleš Cupák

Moderators: Fito, Oliver

vrso | 37
Name: Michal Vršanský

Parná lokomotíva rady 310.0 ČSD KAFEMLEJNEK/1:25/autor: Aleš Cupák

Postby vrso » 08 Nov 2023 09:20

Možno ste si všimli, a možno ani nie, že som sa od konca marca odmlčal v pridávaní fotiek do galérie postavených modelov. Lepiť som neprestal no model stále nie a nie dokončiť. Vybral som si lokomotívu kafemlejnek kedže nemám v železničnej kategórii nič súce zlepené. Neplánoval som robiť report zo stavby, no teraz ku koncu som zistil že tých fotiek sa mi čosi nazbieralo aspoň na také stručné zhrnutie stavby.

K modelu som si prikúpil aj lasery, nity a plastové profily na potrubia.

Model neobsahuje písaný návod, iba číslované návodné kresby. Postupoval som až na nejaké výnimky podľa nich a podľa číslovania dielov. Prilepenie niektorých dielov som ale musel odložiť na neskôr. Bez písaného návodu sa to dá zvládnuť, no občas by sa nejaké usmernenie hodilo. Model obsahuje množstvo drobných dielov, aj voliteľných, snažil som sa väčšinu použiť, no občas som už niektoré vypustil. Na druhú stranu som nitoval a maticoval čo sa len dalo, niektoré väčšie nity a matice sú aj súčasťou modelu.

Začal som konštrukciou rámu. Model je veľmi presný.

A tu už prišla prvá psychiatria, odpruženie a ložiská. Počas celej stavby modelu sa mi vynárali otázky Prečo? a Načo? :) (viď kruh na fotke)

Po zlepení celku a jeho osadení do modelu je však výsledok uspokojujúci a motivuje k ďalšiemu lepeniu, prípadne k prestávke :wink: .

Pokračovanie večer.
Last edited by vrso on 17 Nov 2023 14:25, edited 2 times in total.

Fito | 51
Admin
Name: Fito

Re: Parná lokomotíva rady 310.0 ŠD KAFEMLEJNEK/1:25/autor: Aleš Cupák

Postby Fito » 08 Nov 2023 10:35

Na toto sa teším, Kafemlejnkov nikdy nie je dosť, a tiež ma jeden čaká v archíve.
...The one who finished the Kriegslok.....................|Blog||Gallery

Oliver | 32
2K+

Re: Parná lokomotíva rady 310.0 ČSD KAFEMLEJNEK/1:25/autor: Aleš Cupák

Postby Oliver » 08 Nov 2023 15:25

Super, teším sa na report.
Nezabudni na cín.
:big smile:
Oliver

Na stole: STURMTIGER
Naposledy dokončené: Stielhandgranate 24

GALLERY

"The master derives from his art."
https://www.youtube.com/channel/UC_Sxcj ... J1yC951EKA

vrso | 37

Postby vrso » 08 Nov 2023 20:44

Ďalej som pokračoval kolesami,vpredu parnými valcami a kľukovými mechanizmami, križiakmi. Toto bola asi najväčšia psychiatria celého modelu. Odporúčam osky kolies prilepiť napevno. Ja som to neurobil a kolesá majú malú vôľu pri presúvaní modelu po stole no kľukový mechanizmus je napevno, čo sa trochu bije.

Tu som som sa potešil že mám snáď najhoršie za sebou, to bolo samé podlepovanie a retušovanie, ktoré nemalo konca a na modeli toho moc nepribúdalo. V obrázkovom návode nasledovali potrubia ktoré som sa rozhodol lepiť až neskôr keď ich budem mať k čomu prilepiť.

Ďalej som pridal háky, nárazníky a kotol. Model hneď podrástol.

Na kotol som postupne lepil piesočník, parný dóm a komín. Najťažšie bolo správne natvarovať potrubia z piesočníka. S nahrievaním plastových profilov som sa moc neskamarátil.

Nasledovali vodné vane a čelo lokomotívy. Vane boli celé z rebier, ktoré sa iba olepovali. Práca šla rýchlo, ale bolo na nich asi najviac nitov z celého modelu.

Na čelo patria 3 lampy, ďalšie tri dozadu. Tu už boli pre mňa niektoré ohybové čiary príliš, ale inak to pekne všetko sedelo.

Teraz som sa rozhodol pokračovať potrubiami, ktoré som predtým preskočil. Lepili sa popod vodné vane a k podvozku.

Ďalšie v návode nasledovali zásobníky uhlia, ktoré som síce zlepil ale neprilepoval k modelu. Rozhodol som sa najprv zlepiť prednú stenu kabíny a až potom prilepiť predný zásobník uhlia. Jeho časť vonku pred kabínou sa mi nasúvala dosť ztuha ale dalo sa, možno som ju mal dať skôr než stenu kabíny. Nezabudnite ako ja, nalepiť pred prednú stenu kabíny diel 159. Musel som ho doliepať potom pomedzi potrubia.

Ďalšou psychiatriou boli dvierka na kotli a armatúry na kotli, zatiaľ bez píšťaly. Na ne nadväzovali ďalšie potrubia ktoré smerovali cez stenu kabíny von. Tu ešte stále nemám diel 159.

Ďalšie práce už boli ľahšie, bočné steny s dvierkami. Spolu s bočnou stenou som vlepil aj druhý zásobník uhlia. Rozrobil som ešte píšťalu, ktorá pôjde cez strechu. Osadil som bočné steny. Zlepené vrstvy strechy okrem vrchného dielu s textúrou som dôsledne natvaroval a zatiaľ prilepil iba na prednú stenu a iba na sucho som ich dopasoval do drážok bočných stien. Zlepil a natvaroval som zadnú stenu, ktorú som najprv skusmo prikladal. S obavami som ju prilepil najprv k jednej bočnej, potom k druhej, potom k streche a na koniec strechu k bočným stenám. Na záver som prilepil strešnú textúru, tá je o niečo väčšia, treba ju podľa potreby pristrihnúť. Tým je kabína hotová.

Alda C. | 48
Name: Aleš

Postby Alda C. » 08 Nov 2023 20:58

Jejda, další odvážlivec :) . Držím palce ať to dotáhneš do zdárného konce :victory: . Tvoje motivační fotky mě nutí přehodnotit můj ediční plán modelů, asi zase budu pokračovat na CP600, protože parních mašin není nikdy dost :wink: .
"Jdu si svou cestou, mám svůj styl."

Roman | 52
4K+
Name: Roman

Postby Roman » 09 Nov 2023 08:33

ahoj
mas to super
budes robit aj podlozku s kolajnicami ? co tak spravit aj ivanov vodny zeriav, akoze ide naberat vodu

Oliver | 32
2K+

Postby Oliver » 09 Nov 2023 09:25

Je pekne vidieť, že ty čisto lepiť proste vieš. Celkom rád by som si pozrel od teba nejakého poliaka. :victory:
Oliver

Na stole: STURMTIGER
Naposledy dokončené: Stielhandgranate 24

GALLERY

"The master derives from his art."
https://www.youtube.com/channel/UC_Sxcj ... J1yC951EKA

vrso | 37

Postby vrso » 09 Nov 2023 22:17

Dorobil som píšťalu, vetrák, osadil lampy na zadnú stenu a výsledok môžete vidieť na fotkách. Ešte mi ostal pluh, a áno, bude aj podložka, už mám na ňu veci nakúpené.

Jene | 59
Name: Jano

Postby Jene » 09 Nov 2023 22:25

Ja vždy píšem, že obdivujem "čistolepičov" a toto je fakt u mňa umelecké dielo... :victory:

iconmaster | 37
Last man standing
Name: Peter Jankovič

Postby iconmaster » 10 Nov 2023 20:24

Parádna lokomotíva, veľmi pekne si ju zvládol! Podobne ako kolegov, tiež ma čaká v archíve, takýto prepracovaný model jednoducho človek nemôže nechať ujsť.
Počas celej stavby modelu sa mi vynárali otázky Prečo? a Načo? (viď kruh na fotke)
Lebo autor si dal záležať, je to dôkaz kvality modelu! Nie ako isté vydavateľstvá od našich severných susedov. :D
Ale stále je tu možnosť tie detaily preskočiť a vynechať.

Return to “Železničná technika // Railway”