TEST UPGRADE FORA
LINK NA VLAKNO TOŤ

Motorový vůz M 131 - Hurvínek /balu11/ 1:25 DOKONČENO

Moderators: Fito, Oliver

Jano 100 | 56
Pán plachetníc
Name: Jano

Re: Motorový vůz M 131 - Hurvínek /balu11/ 1:25

Postby Jano 100 » 25 Mar 2024 22:25

Potichu sledujem a furt mi padá sánka :jawbone:
750 tehál si už dal, čo by to bolo pre teba 40 000 :wink:
To čo tu predvádzaš je paráda, Milane.

Jano
Lepenia sa nebojte, na počet dielov nehľaďťe

balu11 | --
Name: Milan Martinec

Postby balu11 » 25 Mar 2024 22:44

Potichu sledujem a furt mi padá sánka :jawbone:
750 tehál si už dal, čo by to bolo pre teba 40 000 :wink:
To čo tu predvádzaš je paráda, Milane.

Jano
Ahojky Jano. No, celý ten model, který se ze začátku jevil jako normální projekt, protože co je to takový motoráček o proti parní lokomotivě, se nakonec změnil na megaprojekt. A to jak model, tak i podložka. Ale co už.... Já zas v údivu koukám na Tvé lodě. Nádherné modely. A umím si úplně představit tu pracnost takový model lodí a v takové naprosto excelentní kvalitě stavět. Jeden čas jsem přemýšlel, že bych si model lodi postavil. Docela mne to lákalo, když jsem viděl Tvé stavby. Šlo by samozřejně o autorský model, protože se mi velmi líbí španělská řadová loď "Santa Anna". Bojovala proti Britům v bitvě u Trafalga, ale nikde jsem nesehnal stavební plány této válečné lodě a tak jsem to zatím pustil z hlavy.
"O, homo si scires, quantum doctrina valeret, numquam dormires, nocte dieque studeres." (Walter)
( Člověče, kdybys věděl, jak mnoho vědění zmůže, nocí i dnem by ses učil, vůbec bys nechodil spát. )

balu11 | --

Postby balu11 » 02 Apr 2024 20:37

Hezký podvečer. Tak je po Velikonocích a je čas dát nějaký ten fotoreport z postupu stavby remízy. :wink: No, napřed jsem si zahrál na tesaře a udělal krovy. Ty jsem udělal z hranolků, protože vrstvit karton na 7x se mi fakt nechtělo. Kovaný tesař by asi řekl, hledej, kde tesař nechal díru, protože to není tesařina frajere. To jsou ty první fotky. Pak jsem udělal lampy vnitřního osvětlení a venkovní lampu. Potom jsem se pustil do patlání žlabu. Nalepil jsem pásky po vnější hraně na zaoblenou laťku, styrenovou kulatinkou jsem imitoval ertlování žlabu a podle ní jsem pak seřízl ten žlab z té laťky. Žlab je dlouhý 600 mm, takže to byla docela bitka. Následovalo patlání svodů, taky docela opruz, protože tam jsou složené úhly. Ty jsem musel pasovat napřed na sucho, aby to klaplo, až budou nabarvené a napatinované. Prostě klempířina jak vyšitá. Ta konstrukce krovů je snímatelná kvůli patlání interiéru remízy. Nevím jak bych pak do té remízy sahal a vlepoval komponenty zařízení. A taky jsem si zahrál na elektrikáře, jsou to ty poslední fotky. Fakt nevím, jak se někdo může živit drátama. 2 dny práce, protože když jsem to měl po kupě, tak to prostě nesvítilo. Nakonec se ukázalo, že je tam studený spoj. V podstatě spodek remízy je hotov. Teď přijde na řadu střecha. Je to ta poslední fotka, kde musím vysekat asi tak fůru pásků, které po nalepení budou imitovat eternitovou krytinu. Netuším kolik času to zabere. O tomhle by asi mohl vyprávět Jano, když plaňkuje lodní trup modelu lodi. To musí být taky fakt docela opruz. :big smile: Nu, snad fotky napoví více než slova.
"O, homo si scires, quantum doctrina valeret, numquam dormires, nocte dieque studeres." (Walter)
( Člověče, kdybys věděl, jak mnoho vědění zmůže, nocí i dnem by ses učil, vůbec bys nechodil spát. )

iconmaster | 37
Last man standing
Name: Peter Jankovič

Postby iconmaster » 02 Apr 2024 21:22

Neskutočne skutočné! :jawbone: Posúvaš architektúru na iný level!

Parádne to šperkuješ s detailmi a prezentuješ zaujímavé tipy, napr. s tvarovaním žľabov. Držím palce do finišu :wink:

balu11 | --

Postby balu11 » 03 Apr 2024 00:04

Neskutočne skutočné! :jawbone: Posúvaš architektúru na iný level!

Parádne to šperkuješ s detailmi a prezentuješ zaujímavé tipy, napr. s tvarovaním žľabov. Držím palce do finišu :wink:
Zdravím kamaráde. No, ono u takového měřítka ti v podstatě nic jiného nezbývá. Kamarádům, kteří patlají architekturu v měřítku 1:100 či 1:150 a více, to asi moc nepomůže. Protože rozměry žlabů jsou na domech podle plochy střechy. Většinou o velikosti 150 - 180 mm, u velkých střech pak dvoustovky. Pokud bys to prásknul do měřítka, tak se rozměry žlabů budou pohybovat okolo 2 mm. I když i to by se asi nechalo zmáknout. Musel bys to ohýbat přes karton o síle 1 až 1,5 mm. Pak to opatrně zaimpregnovat vteřiňákem, aby to neprosáklo a nepřilepilo se to k tomu kartonu. Je potřeba si uvědomit, že i tak ten přehnutý papír má tvarovou paměť, ale to se po seříznutí z podložky nechá opatrně lehkým tlakem prstů doladit. Ale pak to už vlastně není ani čistostavba, protože ty žlaby musíš nabarvit. Problém už je ale k tomu v těchto měřítkách vypatlat kotlíky, je to zaústění svodů ke žlabu a háky, které kotví ty žlaby k trámům střešních krokví. Ale kde se to docela dobře využít, tak výrobě okapniček u techniky, ať už to jsou auta, vojenská technika a další. Já tenhle postup použil na střeše Hurvínka. Je to ohnuté přes karton o síle 1,5 mm.

Oliver | 32
2K+

Postby Oliver » 03 Apr 2024 09:57

Takúto modelárčinu môžem, len tak ďalej.
Moc dobre sa na to pozerá.
:big smile:
Oliver

Na stole: STURMTIGER
Naposledy dokončené: Stielhandgranate 24

GALLERY

"The master derives from his art."
https://www.youtube.com/channel/UC_Sxcj ... J1yC951EKA

Vašek | --

Postby Vašek » 03 Apr 2024 12:39

Ty už máš i přípravu na uzemění hromosvodu? Tohle je jediný seriál, který má smysl sledovat ...

balu11 | --

Postby balu11 » 03 Apr 2024 21:06

Takúto modelárčinu môžem, len tak ďalej.
Moc dobre sa na to pozerá.
:big smile:
Díky Olivere. Pochvala potěší a je to to nejlepší palivo do toho motoru, který tě žene dopředu. :big smile:

balu11 | --

Postby balu11 » 03 Apr 2024 21:14

Ty už máš i přípravu na uzemění hromosvodu? Tohle je jediný seriál, který má smysl sledovat ...
Ahojky Vašku. No, hromosvod tam nebude. To, co asi myslíš je seříznutá konzole el.přípojky. Přípojku předělali do země. :P Jinak je zajímavé, že jsem prolezl internet, když jsem hledal obrázky a fotky remíz, abych měl nějakou inspiraci a člověče, takových 99% prostě hromosvod na střeše nemělo. Dost se divím, protože hromosvod patří k bezpečnostním prvkům staveb a že tohle nádražákům procházelo u kontrol. Já jsem to nakonec i uvítal, protože by to znamenalo zvednout skleněný kryt modelu o další minimálně čtyři centimetry. Ono už takhle je to monstrum a já fakt počítám s každým milimetrem, kdy se snažím ušetřit prostor, který to zabere.

am0395069 | 47
Name: Michail Volkov

Postby am0395069 » 04 Apr 2024 05:19

Krásne! Ste skutočný majster!

Return to “Železničná technika // Railway”