TEST UPGRADE FORA
LINK NA VLAKNO TOŤ

Mikrovŕtačka a príslušenstvo

Moderator: iconmaster

iconmaster | 37
Last man standing
Name: Peter Jankovič

Re: Mikrovŕtačka a príslušenstvo

Postby iconmaster » 21 Jun 2024 17:13

Zdravím.

Prosím ťa, do tej ručnej prstovej vŕtačky reálne aký najmenší priemer vieš uchytiť? Ja mám doma nejakú elektrickú s vretenom a chytím 0.3mm. Mám aj menšie vrtáčiky od 0.2mm a nejako ich nie je do čoho uchytiť, tak hľadám.

Vďaka.

Beňo
Ahoj Beňo.

Žiaľ také tenké vrtáky nemám, ale našiel som drôtik s priemerom 0,2 mm a ten som vedel upnúť. :wink: Či je to dobre vycentrované, ťažko povedať, ale držať do drží..

Každopádne alternatívou by bolo zohnať vrtáky s väčšou stopkou, ktorú už v pohode chytíš do hociakého skľučovadla.

Roman | 52
4K+
Name: Roman

Postby Roman » 23 Jun 2024 08:04

ahoj
skus na vrtak natiahnut izolaciu z zvonkoveho drotu a zakapnut sekundovym lepidlom
alebo na konec vrtaka namotat pasik papiera a dobre napustit sekundovym lepidlom
alebo vymodelovat z epoxidovej plasteliny valcek na konci vrtaka
alebo do kuska spajdle ,gulateho sparatka navrtat dierku durch,potom dobre zaliat sekundakom vrtak v dreve

Fito | 51
Admin
Name: Fito

Postby Fito » 24 Jun 2024 14:11

Ja iba tak skromne - tiež som prešiel takou tou fázou že "lidl vrtačka" ,
potom keď som začal seriózne vyberať, vypadli dvaja finalisti - Dremel a Proxxon.
Keď potrebujete niečo väčšie, tak vyhráva Dremel, na malé veci je Proxon.
Ja som si vybral Proxxon micromot 60/E , malé rozmery, a na modelárske účely fakt super.
Oceňujem hlavne to, že to nemá klasické skľučovadlo, ale má to výmenné vložky do sklučovadla podľa priemeru stopky nástroja - výhoda je v tom, že je to presnejšie.
...The one who finished the Kriegslok.....................|Blog||Gallery

Robert Blaschke | 66
Name: Robert

Postby Robert Blaschke » 24 Jun 2024 19:06

Ja ešte k tej "prstovej vŕtačke" - mám doma dve také, ale okrem toho si niektoré malé vrtáky upevňujem aj do špajle alebo iných "homemade" násad. Keďže som lajdák, tak to nerobím moc dôsledne a tie vrtáčiky sa mi občas aj pretáčajú, ale niekedy je taká dlhá tenká násada pre mňa nutnosť. :)

iconmaster | 37
Last man standing
Name: Peter Jankovič

Postby iconmaster » 27 Jun 2024 21:05

Robo - zaujímavé, no šikovné a jednoduché udelátko :victory:

A asi aj v Lidli sledujú našu tému mesiaca - od dnes majú v akcii nabíjateľnú akubrúsku a tiež sadu s ručnou vŕtačkou.

mimapnd | --
Fordsonman
Name: M.

Postby mimapnd » 27 Jun 2024 23:04

Helou,
prispejem aj ja kustik. Kedze pracujem v odvetvi nakupu/predaja hentakych masin (a inych), tak som isiel hned po zlatej ceste a ta je pre mna jednoznacne Dremel (distribuciu riadi Bosch DE/UK).
Mam 10.8v Dremel 8200, vyzera velko, tarbavo... ale je velmi dobre vyvazena a pri praci s malymi vrtakmi, ci pri obrabani dielov ju v ruke nie je citit. Sklucovadlo, ci ako sa to po Slovensky povie, je univerzalne a uchyti aj mini pipi vrtaciky. Ale ak je niekto zvykunuty na tie vymienacie one, tak aj tak sa da.

Potom mam este tvz Dremel Stylus 10.8v... Celkom srandovna mini bruska / vrtacka / gravirovacka... pouzivam ak chcem nieco pekne natvarovat, obrusit. Pekne sa posadi do dlane a ovladas ukazovakom. Radost pouzivat.

Tak to su tie elektricke, baterkove one... k manualnym... skusil som zatial iba lacne kšunty a iba som nadaval... tak som sa naucil pracovat a brzdit "prstom" tie na baterky aj pri malych otackach a manualne zatial nehladam.
Ale musim povedat, ze moj brat ma vsetko od Proxonu a to bude asi taka ta EU alternativa americkemu Dremelu...

Return to “Tipy a triky - Diskusia // Tips & Tricks - Discusion”