TEST UPGRADE FORA
LINK NA VLAKNO TOŤ

Dóm sv. Alžbety

tujano | --

Dóm sv. Alžbety

Postby tujano » 05 Jun 2024 16:11

Zdravím tvorcov a priateľov papierových modelov, v tomto prípade architektúry. Po ôsmich rokoch od prvej Lacovej zmienky, že niečo také bude, len treba byť trpezlivý, sa napínavé čakanie skončilo. Hneď po informácii o vydaní modelu, som si objednal dva výtlačky. Mal som si objednať tri, alebo štyri... Vydanie je exkluzívne, vysoko kvalitné a krásne prevedené. Bude to hodnotný zberateľský kúsok. Bol som nadšený.
Časom nadšenie trochu opadlo, keď som zistil, koľko je tam malých dielov, niektoré pre moje oči pod hranicou rozlíšiteľnosti. V prípade, že mi spadnú pod stôl, odídu navždy. Tak som si okrem päť dioptrických okuliarov zaobstaral aj hlavovú lupu a prestal som piť alkoholové nápoje, aby som obmedzil tras rúk. Aj tak si myslím, že vytvarovať 4 milimetrový stĺpik o hrane 0,5 mm bude nad moje fyzické aj psychické sily, ako to budem riešiť ešte neviem.
Návod uverejnený v diele je dosť rozsiahly, mohol by však byť obšírnejší, niektoré diely vlepujem len podľa citu. Tak som sa pustil do stavby dielu A, zobrazenie ktorého vidíte. Je tam veľa chýb, až takých, že ho pravdepodobne postavím ešte raz. Najprv však budem pokračovať podľa pokynov časťami B,C D ... a keď sa mi podarí postaviť ich z menším počtom chýb, potom zopakujem Áčko. Keď nie, tak nie. Dosť je nápomocná Mirecová beta stavba, dá sa odpozorovať, kde ktorý diel ide.
Rád si prečítam vaše komenty. Do ďalších častí sa pustím, až si oddýchnem lepením modelu bez toľkého drobizgu.

bodie4 | 69

Re: Dóm sv. Alžbety

Postby bodie4 » 07 Jun 2024 09:07

Posielam jeden povzbudivý pozdrav. Vybral si si dobre, ale model je náročný... Využi hlavne toto letné svetlo, aby si bol s výsledkom svojej práce spokojný. Želám Ti veľa trpezlivosti a hlavne radosť z modelárskej práce. K tomu Ti držím všetky palce.

tujano | --

Postby tujano » 07 Jun 2024 13:22

Ďakujem, skutočne si myslím, že som si zobral príliš veľké sústo na moje schopnosti. Ale keď je to také krásne. Chvíľu si oddýchnem, porobím niečo iné a potom skúsim pokračovať.

iconmaster | 37
Last man standing
Name: Peter Jankovič

Postby iconmaster » 07 Jun 2024 21:07

Nemaj stresy, zatiaľ si sa rozbehol veľmi dobre. Od toho sú tie modely, aby sa hlavne lepili a nie aby každý výtlačok skončil v nejakom archíve :wink:
Držím palce do pokračovania!

tujano | --

Postby tujano » 21 Aug 2024 12:40

Tak som si oddýchol, nadýchol som sa a ponoril do dielu B. Ten je akurát o dva okna kratší. Znova som sa zasekol na tvarovaní dielu 8 ( v časti A je to diel 13 ), pomohol mi s tým Mirec, za čo mu aj touto cestou ďakujem.
Nerozumiem však, prečo autor navrhol tieto diely : A č. 13, B č. 8, C č. 4 a 5, E č. 8 , zakaždým ináč, keď sa jedná o diely temer identické. Dosť to komplikuje premýšľanie nad ich tvarovaním. Ale asi preto je to kategória náročnosti 5. Ale výsledok stojí za to. Sú tam aj chyby, ale ďaleko menej než u časti A a tak sa len utvrdzujem v tom, že časť A postavím znovu ( veď som si kúpil dva výtlačky xa, xa). Najskôr však postavím diely C,D,E.

tujano | --

Postby tujano » 29 Dec 2024 19:33

Zdravím Vás, priatelia modelových svetov. Po pol roku pokračujem v prezentácii výstavby. Ten čas som strávil inými povinnosťami, starosťami i radosťami. Lepiť som však neprestal. Pokračoval som podľa návodu časťou C :

Tento súbor bol pomerne jednoduchý a dobre sa staval.

Potom nasledoval diel D :

A nakoniec nasledovalo ich spojenie :

To je na dnes všetko, ďalšie pokračovanie bude skôr... :confuse:

tujano | --

Postby tujano » 25 Jan 2025 16:52

Zdravím vás. Pokračoval som stavbou dielu E. Ten je tiež relatívne jednoduchší, takže som ho samostatne nestihol nafotiť, ale z nedočkavosti som dal všetkých päť dielov dohromady. Teraz je už zlepený základ Dómu a bude sa to len obliepať dookola. Prilepil som to na pomocnú kópiu pôdorysu a dosť mi to dalo zabrať.

tujano | --

Postby tujano » 29 Aug 2025 15:31

Zdravím vás.
Túto stavbu som už dokončil pred štvrťrokom. Bol som z nej taký unavený a iné veci, že som nič neuverejnil. Samozrejme, sa mi pokazil aj foťák. Dávam fotky konečného stavu, i keď samozrejme ešte nejaké opravy budú, Keď naberiem síl. Skúsenosti z tejto stavby ? Ruky a oči dostanú zabrať, ale výsledok stojí zato. Čo som nevyfotil ja, vyfotil Miro Lisinovič.Ďakujem mu za to, veľmi mi to pri stavbe pomohlo. Bez neho by som to nedal. Dosť ma prekvapuje, že okrem Mirovej a mojej práce tu iná nie je. A teraz tie fotky:

marcello | 34
Name: Marcel

Postby marcello » 29 Aug 2025 18:56

Krásne! Tak nie je to práve malý model, rozsahom ani priestorovo, tak sa asi ľudom do toho až tak nechce, ale ďalšie stavby časom isto prídu.

tujano | --

Postby tujano » 29 Aug 2025 19:08

Tak model objemovo nezaberá extrémne veľký priestor, ale časovo áno. Obsahuje neskutočne veľa mini - pidi častí.

Return to “Architektúra // Architecture”