Rozhodol som sa odprezentovať model ktorý som postavil asi pred rokom.
Ide o ďalší krásny kúsok do mojej zbierky drevených kostolov.
Model bol v časopise abc vydaný už trikrát: 1978/22/14 , 1992/36/13 , 1998/40/17.
Autor naša ikona: R.Vyškovský.
Mierka 1:150 je ideálna (skanzenovská) , 2xA4.
Lokalita: Slovensko, kr. Prešov, okr. Svidník, reg. Horný Šariš -Ladomirová-
Drevený kostol v Ladomirovej bol postavený bez použitia jediného klinca v roku 1742 a je zasvätený sv. archanjelovi Michalovi.
Kostol je jednoloďovou stavbou s troma vežami cibuľkovitého tvaru, na ktorých sú umiestnené trojramenné kríže. Pri kostole je
samostatne umiestnená zvonica so stĺpikovou konštrukciou a cintorín. Celý areál je oplotený zrubovou ohradou.
V areáli cerkvi na južnej strane je drevená zvonica stĺpikovej konštrukcie z vonkajšej strany zabezpečená vertikálnymi smrekovými
doskami. Zvonica bola taktiež poškodená pádom lipy a znovu ju zrekonštruovali do pôvodného stavu.
Cerkov je zrubový trojpriestorový sakrálny objekt, členený podľa ritu do troch významových priestorov.
Cerkva bola budovaná podľa vzorových typov podkarpatsko-ruských Lemkov, ktorých východná tradícia u nás zasiahla karpatskú
oblasť takmer až po rieku Poprad.
V čase druhej svetovej vojny bola poškodená pravá strana ikonostasu a zreštaurovali ju v roku 1946. Cerkov bola znovu poškodená
v roku 1957, keď pri prírodnej búrke spadla lipa. Cerkov je od roku 1968 národnou kultúrnou pamiatkou a od 8. júla 2008 zapísaná v
Zozname svetového kultúrneho dedičstva.
Tu som našiel jeden report od Fita: https://papermodelers.sk/viewtopic.php?f=27&t=82
A tu je druhý od Štefana : https://papermodelers.sk/viewtopic.php?f=27&t=9226
Toto je vsuvka zo záveru stavby.
Edit: Skúsim popísať niečo o vystrihovánke.
Kľudne môžem napísať, že ide o typické dielo pána Vyškovského. Rysované ručne, vymaľované ručne.
Všetko pasuje absolútne presne, žiadne dilemy - krásna bezproblémová montáž.
Veľmi oceňujem perfektné značenie lomových čiar a presah rysiek, a aj presah farieb na chlopne.
Návody hodnotiť neviem, stačí si ho raz prečítať, súčasne prezerať kreslený návod, a potom sa model už stavia sám.
Ako som už písal, model je v celku jednoduchý a bezchybný , a tie hruškoidy a cibuľky, to už je len taká malá skúška/bobrík zdatnosti..
Čo netreba podceniť, je určite dobré podlepovanie väčších plôch/stien, a samozrejme geometria.
Nezabúdajme ani na perfektnú retuš, a myslieť pár krokov dopredu.
Modelu by som dal hodnotenie:
2D spracovanie (rys, grafika) - 9/10 - perfektné.
Konštrukcia/obtiažnosť - 4/10 - ľahko postaviteľné, aj pre skúsenejších začiatočníkov.
Kľudne môžem napísať, že ide o typické dielo pána Vyškovského. Rysované ručne, vymaľované ručne.
Všetko pasuje absolútne presne, žiadne dilemy - krásna bezproblémová montáž.
Veľmi oceňujem perfektné značenie lomových čiar a presah rysiek, a aj presah farieb na chlopne.
Návody hodnotiť neviem, stačí si ho raz prečítať, súčasne prezerať kreslený návod, a potom sa model už stavia sám.
Ako som už písal, model je v celku jednoduchý a bezchybný , a tie hruškoidy a cibuľky, to už je len taká malá skúška/bobrík zdatnosti..
Čo netreba podceniť, je určite dobré podlepovanie väčších plôch/stien, a samozrejme geometria.
Nezabúdajme ani na perfektnú retuš, a myslieť pár krokov dopredu.
Modelu by som dal hodnotenie:
2D spracovanie (rys, grafika) - 9/10 - perfektné.
Konštrukcia/obtiažnosť - 4/10 - ľahko postaviteľné, aj pre skúsenejších začiatočníkov.
Report
A teraz už ku stavbe.Vystrihovánka z abecéčka nieje úplne jednoduchá ale veľmy sparťanská.
Preto som sa snažil vytuningovať čo sa len dalo: prerobil som presklenné 3D okná,
strechu som urobil šindlovú prekladanú.
Okná my prišli pod ruku ako prvé na ktorých sa dal model vylepšiť.
Z čierneho výkresu som vyrobil zaslepenia okien. Až neskôr som zistil, že to bola úplne zbytočná somarina. Dúfam, že už ma niečo také nikdy nenapadne.
Základ kostola môžem začať lepiť dokopy.
Steve