TEST UPGRADE FORA
LINK NA VLAKNO TOŤ

Číslovanie dielov

Moderator: iconmaster

Fito | 51
Admin
Name: Fito

Re: Číslovanie dielov

Postby Fito » 24 Feb 2025 20:50

Ja by som to ešte posunul. Staré číslovanie nie je samozrejme zlé, je použiteľné na také tie detské modely do 50 dielov čo lepí Trak-tor.

Ale pre modely s rozsahom 500 a viac dielov..., by už sa naozaj hodilo občas niečo lepšie.
:P
...The one who finished the Kriegslok.....................|Blog||Gallery

serpens | 42
a.k.a. hado
Name: Miro

Postby serpens » 26 Feb 2025 15:31

Neviem, ci to bolo zamer, ale dobre teda... Pridavam aj moj "vytvor" - cislovanie a navodovku v jednom, nie je to este uplne dotiahnute, ale na pochopenie staci (vid. pdf priloha)... Ak to raz dokoncim, tak to pustim do sveta, a ak by sa to ujalo za "standard" bolo by to pekne, ale tak zas budme realisti... a samozrejme bez nejakeho rozumneho skriptu v rhine by to bolo trapenie...

Je to pracovna verzia, su tam chyby (a aj nejake nezmysli) a niektore veci nesedia, ale novsiu mam len spoznamkovanu, ale nie zapracovanu...
cislovanie.pdf
(11.12 MiB) Downloaded 40 times
edit - neskusajte to lepit, nebude to pasovat, nie je to spravne rozlozene... teda skusit mozete, ale nebude to pasovat...
edit - pri cislovani dve velke cislice pred bodkou + dve male za bodkou + jedno pismeno to vychadza 99 velky zostav (1.ram, 2.kabina, 3...), v ktorych kazda mozem mat 99 podzostav (1.1 predna rozpera, 1.2 zadna rozpera, 1.3..., 2.1 podlaha kabiny, 2.2 pedale, 2.3 pristrojova doska, 2.4...) a kazda podzdostva 26 jedinecnych dielov a-z (~250k jedinecnych dielov/model)...
"Art without engineering is dreaming. Engineering without art is calculating." Steven K. Roberts

iconmaster | 37
Last man standing
Name: Peter Jankovič

Postby iconmaster » 26 Feb 2025 19:34

Miro - nebol to pôvodný zámer, ale som rád, že si využil možnosť podelil sa o svoj systém :wink: Ja práve rozbieham kreslenie nového modelu a riešim túto dilemu a rád by som mal nejaký fungujúci koncept, než začnem diely číslovať.
Tento systém je z pohľadu predlohy (teda skutočného vozidla) úplne logický a účelný - podobne bývajú štrukturované katalógy ND či servisné manuály. Pre stavbu modelu je to ale nepraktické. Príklad: Na skutočnom vozidle skrinka riadenia a volant sú jedna skupina komponentov, čo dáva zmysel z funkčného hľadiska. Pri stavbe modelu však lepíme zostavy v inom poradí a ich funkcia nie je prvoradá. Ja napr. skrinku riadenia bežne robím spolu s prednou nápravou a volant až pri stavbe interiéru, čiže skôr by sa hodilo číslo po prístrojovke a pod.. Rovnako iné systémy, ako mazanie, vzduchová sústava a pod. - ich časti môžu byť súčasťou motora a iné elementy niekde úplne mimo na podvozku, prepojené iba trubkou.

A nech nad tým špekulujem akokoľvek, vždy dospejem k záveru, že:
- Buď zavediem jednotné/štandardné čislovanie dielov, ale za cenu, že pri opätovnom použití častí modelu na iný projekt, môžu ostať číselné "medzery".
- Ak nechcem mať medzery a prázdne čísla, tak pre každý model a modifikáciu bude potrebné všetko prečíslovať v poradí..
A to je jedno, či zvolím spôsob číslovania 1, 2, 3, 4.. alebo 1.12, 2.34,.. Ak chcem mať rezervy, musím tak-či tak vynechať nejaké čísla, inak by sled čísiel nemohol určovať poradie, ako sa to má stavať.

serpens | 42
a.k.a. hado
Name: Miro

Postby serpens » 26 Feb 2025 20:04

Ono na tvoju dilemu je asi najlepsi nejaky ten skript... Tam potom nemas problem, posunut cislovanie o kolko potrebujes, lebo sa ti vsetko opravi v priebehu milisekund... a tiez je asi dobre cislovat co najneskor...

To moje cislovanie, ako vsetko na svete, ma svoje nevyhody a nie je urcene pre bezne komercne modely, lebo zabera dost miesta, ale chcel som to skusit a ak niekoho oslovi, budem rad ak nie, svet sa toci dalej...
"Art without engineering is dreaming. Engineering without art is calculating." Steven K. Roberts

Return to “3D modelovanie // 3D Modeling”