TEST UPGRADE FORA
LINK NA VLAKNO TOŤ

DAF FAV 3600 4x4 TurboTwin II / Spidamodels / 1:25

Moderator: iconmaster

iconmaster | 38
Last man standing
Name: Peter Jankovič

Re: DAF FAV 3600 4x4 TurboTwin II / Spidamodels / 1:25

Postby iconmaster » 04 Feb 2025 19:15

Zaujímalo by ma, ako je to vlastne technicky riešené, že sú tam 4 zvody a nie 6 :)
Samotné riešenie toho je relatívne jednoduché - akurát musia byť ventily podľa toho usporiadané - tzn. že nemôžu byť " na striedačku", ale pri susedných valcoch musia byť vedľa seba umiestnené výfukové/sacie ventily príslušných valcov. A takto môžu mať v hlave valcov spoločný výfukový/sací kanál, ktorý potom ústi do jedného zberného potrubia.
Napríklad v tomto inzeráte vidno jednu zrepasnutú hlavu aj s ventilmi - tie menšie budú výfukové- a väčšie, ktoré trochu vystupujú sacie ventily. Druhá hlava je zrkadlovo usporiadaná. Takže ventily na šiestich valoch sú usporiadané takto: (SV - VS - SV)-(VS - SV - VS)

Konštrukčne aj na výrobu je to práve jednoduchšie riešenie, ale asi na úkor výkonu alebo účinnosti. V spoločných zvodoch a v krajných (pre jeden valec) budú zrejme iné tlakové a prietokové pomery. Čo si tak pamätám z predemetu spaľovacích motorov, že ideálne je mať všetky zvody rovnako dlhé z každého valca - aj preto bývajú rôzne závodné ladené výfuky motorov také zložité, ako chobotnica. Pri rovnakých dĺžkach zvodov nevzniká pulzácia a podobné rušivé prúdenia..

petopato | 55
12 násobný gulášmajster!
Name: Peter Židuliak

Postby petopato » 04 Feb 2025 20:42

Zaujímavé (mohol som si to vygoogliť pred tým ako som robil múdreho :red: ), nevadí, zase som sa niečo naučil, nenechaj sa vyrušovať, ide ti to dobre :wink:

Paly | 39
Name: Paľo

Postby Paly » 04 Feb 2025 21:48

Toto mám na modelárstve veľmi rád - vždy sa dozviem veľa nového, vďaka Iconmaster :victory:
Live hard, ride easy.

Štefan Húska | 44
2K+
Name: Štefan Húska

Postby Štefan Húska » 05 Feb 2025 00:06

Ci pana, motory si dal na parádu :still dreaming:
Keď je model hotový, môžete ho postúpať :#)
Musím lepiť kým mám slinu

spida | --

Postby spida » 06 Feb 2025 01:52

paráda :-). No a k těm motorům. Věř mi že i mě to vrtalo hlavou, ale podle fotek to prostě bylo tak tak jsem to tak vytvořil
Image

Paly | 39
Name: Paľo

Postby Paly » 11 Mar 2025 18:50

Keby sa ma niekto opýtal, čo som na modeli spravil ako ďalšie, moja odpoveď by znela ako z jedného veľmi známeho videa - reportáže z televíznych novín, kde podivný pán na otázku, čo robil s baranom odpovedal: "Tá nič také konkrétne" :P

Zlepil som chladiče - sú medzi nimi drobné rozdiely v miestach, kde sa budú napájať potrubia, pretože jeden bude umiestnený vpredu, druhý vzadu. Značnú dávku trpezlivosti si vyžiadali konštrukcie z drôtov, ktoré držia vetrák. Hotové chladiče:

Keďže rád pracujem s drôtom a chcel som zároveň otestovať namiešanú retuš, spracoval som ochranný rám za kabínou. Jeho vzpery som ponechal "nedokončené", aby som ich dĺžku vedel neskôr prispôsobiť.

K sedadlám niet čo dodať. Sú tvarovo skvele spracované a všetko k sebe pasuje. Trocha nervov zožerú bočné opierky operadla, ale dokopy som tých sedadiel zlepil už 12, takže pohodka :) .

V redukcii počtu dielov som pokračoval kadejakými nádržami, filtrami vzduchu a tlakovými nádobami, ktorých je na modeli viacero (pribudnú ešte 4 vzduchojemy).
Live hard, ride easy.

martin1807 | 32
2K+
Name: Martin Bilý

Postby martin1807 » 14 Mar 2025 01:07

Fajne chladiče :P

Ale hej dobre to máš, dačo z teba ešte bude :bad smile:
Na stole:
Naposledy dokončené: Praga S5T-3 ORKAN, Tatra 815 S1
Galéria

Martin1807