TEST UPGRADE FORA
LINK NA VLAKNO TOŤ

Vasa 1628 /DORIS/ 1:78

Moderator: Fito

Laco | --
Name: Ladislav

Re: Vasa 1628 /DORIS/ 1:78

Postby Laco » 16 May 2025 15:03

Pokračujem v experimentovaní. Teraz ide o povrchovku. K fóliam mám taký rezervovaný postoj, i keď výsledky vyzerajú veľmi dobre. Objavil som skvelú dýhu - dub, tak som to skúsil. Ohýbanie v rôznych smeroch jej nerobí problém. Paluba je tiež z dýhy - vypálená s jednotlivými doskami, spojmi a svorníkmi. Zatiaľ neviem ako zvýrazniť detaily.

Laco - BaJ

Robert Blaschke | 66
Name: Robert

Postby Robert Blaschke » 17 May 2025 11:59

Toto zatiaľ vyzerá veľmi dobre. Super robota. :big smile:

Jano 100 | 56
Pán plachetníc
Name: Jano

Postby Jano 100 » 19 May 2025 19:59

Laco,

tak toto vyzerá fantasticky. S povrchovkou ti neporadím, na drevo skôr nejaké oleje, alebo čosi také. A predtým vyskúšať :wink:
Skús pozrieť na poľský portál https://koga.net.pl/, tam sú maníci, čo povrchujú papierové modely balzou,v inej sekcii zas stavajú drevené, myslím že tam niečo nájdeš. Takisto na modelshipworld.

Jano
Lepenia sa nebojte, na počet dielov nehľaďťe

Laco | --

Postby Laco » 22 May 2025 19:53

Vďaka Jano, nakukol som tam, ale zatiaľ som tam nenašiel to čo hľadám. Určite sa tam ešte vrátim. Pochvala síce hreje, ale ... Zasa som trošička poskočil, no uvidíme. Odýhovanie prednej i zadnej časti lode bol očistec. Hádam je to kukateľné.

Laco - BaJ

Laco | --

Postby Laco » 11 Jun 2025 21:29

Hlásim opäť maličký posun. Začali sa mi časopisecké prázdniny, nie síce nadĺho, tak to využívam. Dorobil som základ zadnej časti, neodolal som pár drobnostiam. To všetko biele bude červené, preto to nebudem poťahovať dýhou, zostane kartón. Galion je len tak nasucho, aby som vedel upraviť súvisiace časti. Kormidlo je zatiaľ bez závesov. Na obšívke trupu je spústa svorníkov, ktoré mi robia starosti. Sú rôzneho priemeru a takmer všade. Toš Jano raď. Musí sa však ešte vrátiť k delovým srieľňam, upraviť rozmery a doplniť rámy. Áno, na palube chýbajú schodíky, ale tie dorobím až po nafarbení vnútorných bokov. Až teraz som si všimol mierku, tá moija je 1 : 100.

Laco - BaJ

Vašek | --

Postby Vašek » 14 Jun 2025 21:03

Stavím TORBORG 910 (dřevěná stavebnice plachetního člunu) - po namoření jsem použil lodní lak (měl jsem ho zbytek v plechovce ...). Myslím, že to dopadlo dobře. Jinak souhlasím s použitím libovolného kvalitního oleje (PNZ, Osmo, Adler ...). Poptej se u truhlářů.

Laco | --

Postby Laco » 29 Jul 2025 18:10

Mal som trochu času na modelovanie, tak som sa opäť máličko posunul. Lakovanie som vyriešil acetónovým lakom po ľahúčkom morení, následne celoplošný vasch na plastikársky spôsob. Chytilo to taký polomat. Štetcom som nafarbil nadstavby a prístavby. Svorníky vyriešil "Devcon steel", teda epoxy na renováciu kovových dielov. Drobotinu poťahovať dýhou je skoro na slučku, ale môžem si za to sám. Prikladám nejaký obrázok pre predstavu.

Laco - BaJ

Laco | --

Postby Laco » 29 Oct 2025 17:08

Zasa ubehol nejaký čas s malým posunom na stavbe. Pribudli relingy, svetlíky, rošt na čnelke, toho času skúšam stavbu kanónov na hornú palubu.

Laco - BaJ

Return to “Námorná technika // Watercrafts”