TEST UPGRADE FORA
LINK NA VLAKNO TOŤ

Maják Eddystone 1:250 /Papershipwright/

mimapnd | --
Fordsonman
Name: M.

Maják Eddystone 1:250 /Papershipwright/

Postby mimapnd » 18 Jul 2025 20:02

Helou helou páni dámi :victory: ,
už ste na mňa hádam aj zabudli, ale aj na ostrovoch sa lepí.
vybral som si tento pekný majáčik. Už dlhšie ma svrbeli prsty, nakoniec som neodolal...
Dáme si hádam aj kuštik totej historie:
Najznámejším majákom na Britských ostrovoch je pravdepodobne Eddystone, postavený na malej a veľmi nebezpečnej skale 21 kilometrov juhozápadne od Plymouthu. Boli tu postavené štyri samostatné majáky. Pôvodná veža, dokončená v roku 1698 Henrym Winstaleym, bola prvým majákom postaveným na malej skale na otvorenom mori. Súčasný maják navrhol James Douglass v roku 1882 – nahradil slávnu vežu Johna Smeatona, ktorá sa stávala nebezpečnou kvôli erózii základov.
Maják bol automatizovaný a v roku 1982 mal nainštalovanú heliport. V roku 1994 bol prestavaný na solárnu energiu – nie je otvorený pre verejnosť (shame :death: ).
Pri stavbe som sa rozhodol, že si ju skomplikujem ako sa bude dať... viditeľné tehly... "sklo"... siete... zábradlia... rebríky... atď... a aj podložku chcem spraviť.
Report
Ideme na to :P
Náhľad:

Lepíme ryhujeme a lepíme a ryhujeme, to bola taká skúška, či to bude vidieť a ono je to celkom pekne vidieť...

... ale potom som si uvedomil, že po 5tich minútach ryhovania nevidím, čo mám ryhovať... všetko mi začalo splývať pred očami... ALE našiel som ako taký princíp "halabala" ryhovania a nebolo to potom také trápenie.

Najväčšia výzva je samostatný maják... teda svetlo a to okolo...

k týmto dielom sa vrátim keď bude chuť, asi viem ako na to, ale chcem sa aj psychicky pripraviť na tento celok, nech to sprdnem na jeden šup, inak to bude pakáreň.
Prešiel som na "záchytné slniečko", s niečím podobným so sa už hrajkal, tak techniku poznám... len tu je to do slniečka... viac merania, strihania, upravovania... ale bude to v pohode.

mimapnd | --
Fordsonman

Re: Maják Eddystone 1:250 /Papershipwright/

Postby mimapnd » 11 Aug 2025 20:14

Report
do slniecka som potreboval luce, klasika medene drotiky, nastrihal a narovnat. Pozapichoval som jednotlive drotiky do predvyrezanych otvorov, zaistil sekundakom. Pred samotnym sietkovanim som vrchnu cast, na ktoru sa este prilepil "heliport" presiel pilnikom, aby mi netrcali drotiky cez papierove diely. No a potom som zacal "sietkovat", trebalo trosku upravovat samostatne vyrezane sietky, ktore som rezal podla sablon, ale to som aj predpokladal. Nakoniec sa podarilo. Natrel som sietky cervenou Tamiya X-7. Paradna cervena farba. 2 vrstvy a ciernej niet. Ako sen. Potom prisiel na rad diel Heliportu... chcel som ho tam len tak prsknut a bolo by hotovo, ale, kedze som sa uz tak prdkal s ochrannou sietou, tak som tupou ihlou zvyraznil vsetky ciary, ktore na tomto diely boli, a celkom sa mi paci taketo zvyraznenie.

mimapnd | --
Fordsonman

Postby mimapnd » 11 Aug 2025 20:33

Report
Po slniecku som sa dokopal spracovat diel c22, tu som sa rozhodol napisat autorovi D. Hathaway a poprosil ho o cierno biely diel, ten mi ho poslal, vytlacil som si ho na cerveny karton a zacal sa "Maraton Troch Cepielok". 3 Cepielky Olfa KB4 som si upravil na spravnu sirku rezania, pri uprave som sa ich snazil stensit co najviac, aby pre prerezani/preseknuti vykresu spravili co najmensi otvor, tym padom sa vykres netrha, co je pri velmi malych a jemnych dieloch potrebne. Bola to pakaren vyrezavat to Vam poviem, som rad, ze sa mi to podarilo na rvy krat. Vsetko je to asi o pripravenosti instrumentov a mentalnej pohody, teda, rezat, ked sa chce nie ked sa nechce...

Diel je velmi krehky, priznam sa, v jednej casti som sa presekol, ale dalo sa zamaskovat. Vlozil som medzi dva kanclaky a opatrne stocil do relativne mensieho priemeru aky som potreboval a nechal cez noc "odstat", na druhy den vecer som diel vybral z pomedzi kanclakov a sietka drzala tvar, zalepil som Herkulom a zaistil sekundakom.

Kurt Tank | 44

Postby Kurt Tank » 12 Aug 2025 06:22

Pekna praca. Dik za postup, toto asi pouzijem, ked budem robit nieco podobne ;)

OrasM | --
Name: Mirec

Postby OrasM » 12 Aug 2025 07:19

Úprava čepielky na presný rozmer ma už napadla ale nakoľko som nepotreboval vyrezávať desiatky otvorov tak som to spracoval ručne. Parádna práca. Ani sa nepýtam koľko času to zabralo. No čas je nič oproti tej opatrnosti. Parádna práca a parádny výsledok.
Všetko je raz po prvý raz.

Helikoptéry nelietajú. Sú také škaredé, že ich zem sama odpudzuje.

Trak-Tor | 54
2K+
Name: Juraj

Postby Trak-Tor » 12 Aug 2025 09:31

Pekne si to vypálil.
:)
-- Ani budúcnosť už nie je to, čo bývala... --
Moja galéria

mimapnd | --
Fordsonman

Postby mimapnd » 12 Aug 2025 10:21

Úprava čepielky na presný rozmer ma už napadla ale nakoľko som nepotreboval vyrezávať desiatky otvorov tak som to spracoval ručne. Parádna práca. Ani sa nepýtam koľko času to zabralo. No čas je nič oproti tej opatrnosti. Parádna práca a parádny výsledok.
Ono raz, ked cepielku upravis, sa ti moze zist pri dalsom modely. A casovo to cele zabralo asi hodinku s prestavkami na vyrobu cepielok a "ocneho oddychu". :victory:

mimapnd | --
Fordsonman

Postby mimapnd » 19 Aug 2025 19:56

Report
Helou helou, dalsia malickost, na ktorej sa zastavil moj zrak su schodiky... su to take minipipi Ucka zaje-pichnute do majaka. No, nie som lodickar, ti urcite vedia ako na to v takejto malej mierke, ale vymyslel som si takyto postup;
1. predpichol som si tenkouj ihlou dierky na vstup stupienkov (dalej som zistil, ze potrebujem tensiu ihlu)
2. nasiel som spravne veeeeelmi tenky a tvarovatelny drotik (moze sa to zdak ako jednoducha uloha, ale zdanie klame)
3. drotiky som nastrihal, narovnal, nalepil na maskovaciu pasku akoby som isiel robit plotik
4. takto nastrkanu maskovaciu pasku som nalepil na vhodne vybrany profil podla ktoreho som ohybal, v mojom pripade 1.5mm Ali profil
5. olepeny profil som opatrne oprel o dalsi kus profilu a pod tlakom ohol drotiky okolo profilu, pomahal som si cim sa dalo aby som bol z vysledkom spokojny
6. prilepil som z druhej strany a starsiou cepielkou som oddelil jednotlive stupienky z oboch stran tak aby nozicky boli dlhsie ako mali byt (stratia sa)
7. na udrazanie rovnakej vzdialenosti od majaku som si vystrihol pruzok kartonu, 0.5mm a prskol som ho cez stred rebrika, ukotvil kuskom maskovacej pasky
8. napichal som stupienky do kazdej dierky, upravil odstupy cca od oka a zaistil sekundakom
9. po preschnuti som jemne vyrval "distancny" kartonik a este raz presiel sekundakom...
pri poslednom bode som prisiel na to, ze dierky som spravil prilis hrube a niektore stupienky sa neprilepili a preto su niektere take halabala.
este na cakaju 2 mensie schodove one, tak hadam lepsie spravim.

...ideme dalej...
a lepte.
Cus
M.

iconmaster | 37
Last man standing
Name: Peter Jankovič

Postby iconmaster » 19 Aug 2025 23:21

Tebe s tými drôtikmi a zábradliami to veru ide :victory: Parádne detaily, aj tie reliéfy to pekne oživili!

mimapnd | --
Fordsonman

Postby mimapnd » 09 Sep 2025 23:18

Spracoval som aj vnutorny majak;
Report
Tu som velmi dlho premyslal ako presklim taky maly priemer... hladal som vhodny euro obal, ale vsetky, co som nasiel neboli priezracne... nakoniec som sa rozhodol risknut metodu "celonodennej fixacie stocenia folie v papieri v este mensom priemere" a ono to vyslo. Ale pekne po poriadku.
1. somatny diel som prekresil na hruby vykres, na ktory som potom maskovacou paskou prichytil pasik folie potrebnej sirky, dlzku som potom upravoval (aj tam sa dostaneme)
2. foliu som cca na 40% narezal podla predkreslenych ciar. tieto zarezy budu imitovat po stoceni celkom pekne "ram zasklenia"
3. takto narezanu foliu som vyrezal na dlhy pasik. Tu som premyslal, ci ju zatocim na 2x a zalepim... ee... velmi mi to pruzilo a nechcelo sa zlepit. Tak som nakoniec diel ucvakol cca ako klasicky papierovy valec s chlopnou. zatocil som ho na mensi priemer (okolo rucky skalpelu) a nechal cez noc pracovat fyziku.
4. po roztoceni sa s dielom lepsie pracovalo, pretoze drzal tvar... az som ho musel nutit sa viac rozvinut. Ale islo to. Nakoniec som to zalepil sekundakom... ostatnte lepidla mi to bude nechceli drzat alebo mi foliu leptali (niekde je to trosku vidiet... sorry.
5. nakoneic som "presklenie" oblepil papierovymi dielmi a vysledok je celkom pozeratelny. Ja som spokojny.
6. posledna faza; zalepit na miesto... a teraz si niekto povie... tolko roboty a vlastne to ani vidiet velmi nie je... ale MY ostatni vieme, ze to tak ma byt :wink:

Return to “Architektúra // Architecture”