Zdravím priatelia. Tentokrát som sa rozhodol pre model lokomotívy. Je to po rokoch prvý pokus, takže som si našiel niečo príjemne jednoduché, hranaté. Model pochádza z bohatej zbierky železničnej techniky zverejnenej tu: https://sleska.szm.sk/nastiahnutie.htm
Niečo o predlohe podľa Wikipédie. Motorový rušeň radu 710 (pôvodne rad T 334.0) je motorový rušeň s hydrodynamickým prenosom výkonu, určený pre ľahký posun a ľahkú traťovú službu v nákladnej doprave. Vyrábala ho pražská firma ČKD (závod Sokolovo, poslednej sérii závod Tatra Smíchov 1966). Výroba potom pokračovala na Slovensku v TS Martin a SMZ Dubnica. Pre ČSD bolo dodaných 92 kusov, ďalších niekoľko sto kusov bolo vyrobených pre vlečkové prevádzky v podnikoch. Bol vyrábaný v rokoch 1961 – 1972.
Aby som si stavbu uľahčil, zvolil som zväčšenie na mierku 1:50, pôvodný model je vytvorený v mierke 1:87. Vytlačil som ho na domácej atramentovej tlačiarni Canon. Takmer 14-ročný tlačiarenský stroj som nakŕmil 160-tkovým papierom do laserovky a dúfal som, že sa tlač vydarí. Výsledok potešil, farba relatívne rovnomerná, neroztečená.
Model som sa rozhodol vylepšiť o presklenú kabínu. Je to môj prvý presklievací pokus, ktorý sa odvažujem zverejniť. „Sklo“ som lepil obojstrankou. Dovnútra kabíny som vložil štylizované ovládacie pulty a dvojicu sedačiek. Proste aby pri pohľade dnu bolo vidieť, že tam niečo je.
Zlepený model sa mi páčil, takže som mu vytvoril podložku. Predstavuje koľajnice na svetlých, nových betónových podvaloch. Kamenivo som vytvoril podľa návodu z detstva z časopisu Zenit – použil som Pigi čaj.
Zostavenie modelu aj s podložkou mi trvalo 5 večerov. Bol to príjemný, tvorivý čas. Teším sa na ďalšie pekné modely z dielne tohto autora.
TEST UPGRADE FORA
LINK NA VLAKNO TOŤ
LINK NA VLAKNO TOŤ
Motorový rušeň 710 (predtým rad T334) / L. Šléška / 1:50
Re: Motorový rušeň 710 (predtým rad T334) / L. Šléška / 1:50
Ahoj. Na to aký je ten model "jednoduchý" vyzerá fakt pekne. Škoda len tej rozpitej farby na bokoch. Preto netlačím na atramentovej ale na laserovej tlačiarni. A veľmi by tomu modelu prospelo keby si doplnil aj zábradlie. Ale inak pekná práca.