Ale výsledok stojí zato
TEST UPGRADE FORA
LINK NA VLAKNO TOŤ
LINK NA VLAKNO TOŤ
Sturmtiger /Answer/ 1:25
Moderator: Oliver
Re: Sturmtiger /Answer/ 1:25
paráda pásy , človek si to rýchlo prečíta a až potom si uvedomí, že pri samotnej stavbe treba presedieť celú večnosť.
Ale výsledok stojí zato
Ale výsledok stojí zato
- juraj_ziacik | 43
- Name: Gergej
Neostanú, toto je len základ, ešte ich budem farbiť a patinovať.Nádherné. Škoda, že zostanú čisté, bez blata!![]()
Oliver
Na stole: STURMTIGER
Naposledy dokončené: Stielhandgranate 24
GALLERY
"The master derives from his art."
https://www.youtube.com/channel/UC_Sxcj ... J1yC951EKA
GALLERY
Je to neuveriteľné ako ten čas letí ... už viac ako rok čo som v tomto vlákne naposledy prispel príspevkom, takže to tu poďme zas trochu oprášiť a oživiť. V lete 2024 som si dal na chvíľu pauzu, nakoľko som sa venoval tejto experimentálnej poletuche. Tú som dokončil večer pred Nitrou, po ktorej som sa pomaly (doslova) pustil na granát. Ten mal byť taká rýchlovka a zároveň mal poslúžiť ako rozcvička v práci s pištolou. Nakoniec to taká rýchlovka nebola, ale ako rozcvička svoj účel splnil.
Nakoniec som si povedal, že takto to ďalej nejde a tak som sa postupne po večeroch prepracoval všetkými stranami a zákutiami modelu. A keďže sa s hocijakým výsledkom len tak neuspokojím, brúsiť povrch som musel všade, doslova všade. Hlavne na vrchu zadnej časti korby, okolo mriežok, tam to bola miestami chirurgická práca. Ale podarilo sa a obrúsený model sa mi fakt páči. S takto pripraveným povrchom som sa mohol ďalej pustiť do zvarov. Tie som robil podobne ako na Hetzerovi - Milliputom. Ten som zvolil zámerne, pretože jeho tehlová farba je krásne kontrastná so šedým podkladom, takže je na nej výborne vidieť čo robím. A predstavte si, tmel je aj od roku 2020 stále použiteľný. A keďže mám za sebou výrobu zimmeritu, kde som získal početné skúsenosti s prácou s dvojzložkovými tmelmi, podstatne ľahšie sa mi teraz pracovalo s Milliputom ako v tom roku 2020. Dokázal som preto zvary napodobniť aj na menších detailoch a nedostupnejších miestach. V prednej časti bočných stien korby som potom na imitáciu zvarov na väčších plochách použil Tamiya Epoxy Putty (ten istý tmel ako na zimmerit - posledná foto).

POSTUP PRI PRÁCI S MILLIPUTOM v SPOJLERI: Popri zvaroch som priebežne nastriekal surfacerom všetky pripravené diely a zároveň som ich postupne poriadne prebrúsil. Najvýživnejšie bolo brúsenie všetkých 32 pojazdových kolies, na ktorých bolo miestami naozaj hodne roboty. Po brúsení som pristúpil k inštalácii ramien pre pojazdové kolesá, z ktorých som mal trochu obavu. Našťastie, šablóna dodávaná spolu s modelom bola veľmi nápomocná a tak to nakoniec bolo ľahšie ako som čakal. Veľmi dlho som uvažoval aký postup zvoliť: či na ramená nenalepiť kolesá už teraz alebo či kolesá všetky nezlepiť k sebe a ako celok nasadiť na korbu ... nakoniec som sa vybral cestou samostatného farbenia a lepenia kolies, ktorá mi zo všetkých prišla najsprávnejšia. To som si vzápätí overil skúšobným nasadením kolies na jednu stranu. Zatiaľ sú ramená pevné, takže si myslím, že som zvolil cestu správnu. No a ako je možné vidieť na jednej z fotiek nižšie, medzičasom sa počet členov našej domácnosti rozrástol o 1 malého človiečika, ktorý nám už 3 mesiace striedavo robí radosť a tiež dáva dobre zabrať. Našťastie, v dnešnej dobe existujú spôsoby, kedy sa aspoň niekedy počas jeho spánku viem dostať k modelu! : )
Po nalepení všetkých ramien som dorobil na korbe posledné detaily, dolepil posledné diely, predovšetkým blatníky vpredu, vzadu a viacero drobností na zadnej strane korby. Okolo mnohých z nich som natiahol posledné zvary. Na bočné blatníky som pripevnil drôty, pre ktoré som do bokov korby vyvŕtal diery. Rozhodol som sa totiž, že nebudem riskovať ich lepenie na plochu, ale poistím ich prilepením drôtov do korby. Všetky tieto dorábky som ešte raz nastriekal surfacerom a vybrúsil.
Aktuálne mám všetko pripravené na striekanie, no pred ním sa ešte raz na všetko dôkladne pozriem a ak niečo nájdem, dobrúsim. Ináč sa na farbenie naozaj moc, moc, moc teším. Pred narodením malého som mal možnosť robiť model v podstate denne, čo časom viedlo k tomu, že som si takto strávený čas nevážil a často odkladal na neskôr. Teraz, keď mi je vzácna každá minútka za modelom, mám po troch mesiacoch riadny absťák a veľmi ma to baví, za čo som malému náramne vďačný. Takže .. keďže ideme pomaly do jesene a zimy, tak sa mi hádam počas chladných dní podarí model dorobiť. V hlave mám veľmi konkrétnu predstavu ako budem postupovať, už len si na to nájsť čas. PS: Bočné blatníky, žeriav a ani výfuky a ich kryty nie sú nalepené napevno (na predposlednej fotke som kryty výfukov medzi sebou omylom prehodil).

Report
Ešte pred prestávkou som na model dorobil a dolepil nejaké detaily. Za zmienku stoja hlavne ťažné háky na prednej a zadnej časti vozidla, ktoré sú všetky z 3D tlače. Ak sa pýtate prečo, tak je to z toho dôvodu, že 50% dielov vo vystrihovačke chýbalo a tie, ktoré tam boli aj tak za nič nestáli. 3D výtlačky mi ako inak poskytol Peťo, a.k.a. tatra 813 (vďaka Peťo). Na ich povrch som neskôr natupoval silno nariedený tmel Tamiya Putty Basic Type, dostali tak trochu robustnejší look - posledný obrázok, na ktorom som už medzičasom škáru po vrstvení tlače stihol zbrúsiť. Sturmtiger som spolu s granátom rovno celý hodil do surfu a keď som následne zmerčil to nekončené množstvo všadeprítomných chĺpkov, moc sa mi do brúsenia nechcelo.Nakoniec som si povedal, že takto to ďalej nejde a tak som sa postupne po večeroch prepracoval všetkými stranami a zákutiami modelu. A keďže sa s hocijakým výsledkom len tak neuspokojím, brúsiť povrch som musel všade, doslova všade. Hlavne na vrchu zadnej časti korby, okolo mriežok, tam to bola miestami chirurgická práca. Ale podarilo sa a obrúsený model sa mi fakt páči. S takto pripraveným povrchom som sa mohol ďalej pustiť do zvarov. Tie som robil podobne ako na Hetzerovi - Milliputom. Ten som zvolil zámerne, pretože jeho tehlová farba je krásne kontrastná so šedým podkladom, takže je na nej výborne vidieť čo robím. A predstavte si, tmel je aj od roku 2020 stále použiteľný. A keďže mám za sebou výrobu zimmeritu, kde som získal početné skúsenosti s prácou s dvojzložkovými tmelmi, podstatne ľahšie sa mi teraz pracovalo s Milliputom ako v tom roku 2020. Dokázal som preto zvary napodobniť aj na menších detailoch a nedostupnejších miestach. V prednej časti bočných stien korby som potom na imitáciu zvarov na väčších plochách použil Tamiya Epoxy Putty (ten istý tmel ako na zimmerit - posledná foto).
POSTUP PRI PRÁCI S MILLIPUTOM v SPOJLERI: Popri zvaroch som priebežne nastriekal surfacerom všetky pripravené diely a zároveň som ich postupne poriadne prebrúsil. Najvýživnejšie bolo brúsenie všetkých 32 pojazdových kolies, na ktorých bolo miestami naozaj hodne roboty. Po brúsení som pristúpil k inštalácii ramien pre pojazdové kolesá, z ktorých som mal trochu obavu. Našťastie, šablóna dodávaná spolu s modelom bola veľmi nápomocná a tak to nakoniec bolo ľahšie ako som čakal. Veľmi dlho som uvažoval aký postup zvoliť: či na ramená nenalepiť kolesá už teraz alebo či kolesá všetky nezlepiť k sebe a ako celok nasadiť na korbu ... nakoniec som sa vybral cestou samostatného farbenia a lepenia kolies, ktorá mi zo všetkých prišla najsprávnejšia. To som si vzápätí overil skúšobným nasadením kolies na jednu stranu. Zatiaľ sú ramená pevné, takže si myslím, že som zvolil cestu správnu. No a ako je možné vidieť na jednej z fotiek nižšie, medzičasom sa počet členov našej domácnosti rozrástol o 1 malého človiečika, ktorý nám už 3 mesiace striedavo robí radosť a tiež dáva dobre zabrať. Našťastie, v dnešnej dobe existujú spôsoby, kedy sa aspoň niekedy počas jeho spánku viem dostať k modelu! : )
Po nalepení všetkých ramien som dorobil na korbe posledné detaily, dolepil posledné diely, predovšetkým blatníky vpredu, vzadu a viacero drobností na zadnej strane korby. Okolo mnohých z nich som natiahol posledné zvary. Na bočné blatníky som pripevnil drôty, pre ktoré som do bokov korby vyvŕtal diery. Rozhodol som sa totiž, že nebudem riskovať ich lepenie na plochu, ale poistím ich prilepením drôtov do korby. Všetky tieto dorábky som ešte raz nastriekal surfacerom a vybrúsil.
Aktuálne mám všetko pripravené na striekanie, no pred ním sa ešte raz na všetko dôkladne pozriem a ak niečo nájdem, dobrúsim. Ináč sa na farbenie naozaj moc, moc, moc teším. Pred narodením malého som mal možnosť robiť model v podstate denne, čo časom viedlo k tomu, že som si takto strávený čas nevážil a často odkladal na neskôr. Teraz, keď mi je vzácna každá minútka za modelom, mám po troch mesiacoch riadny absťák a veľmi ma to baví, za čo som malému náramne vďačný. Takže .. keďže ideme pomaly do jesene a zimy, tak sa mi hádam počas chladných dní podarí model dorobiť. V hlave mám veľmi konkrétnu predstavu ako budem postupovať, už len si na to nájsť čas. PS: Bočné blatníky, žeriav a ani výfuky a ich kryty nie sú nalepené napevno (na predposlednej fotke som kryty výfukov medzi sebou omylom prehodil).
Oliver
GALLERY
GALLERY
Chvíľami má človek pocit, že je to render
Fakt miestami nechápem, klobúk dolu!!! 
- iconmaster | 38
- Last man standing
- Name: Peter Jankovič
Tomu sa vraví progress na každom fronte
Takisto gratulujem k prírastku!
A parádne si sa posunul aj s touto stavbou. Tie detaily sú naozaj lahôdka pre oko modelára!
Dovolil som si zavesiť tvoj postup na zvary do študovne. Máš to špičkovo zmáknuté.
Ohľadne tých chĺpikov v surfaceri: Preklikal som report o pár strán naspäť, ako to vyzeralo pred striekaním. Podľa fotiek je vidieť, že si mal prebrúsené aj plochy. Neviem, ako a čím si impregnoval, ale zrejme tu bude problém. Ak si použil iba sekunďák aj na plochy, ten si mohol prebrúsiť. S tým mám skúsenosť aj ja - darmo natrieš veľké plochy, ak nie sú úplne do hĺbky zapustené lepidlom, po prebrúsení sa môžu dostať na povrch chĺpiky. Ak používaš jemnejší šmirgel, ani to nezbadáš, lebo je to stále pekne hladké, ale prvá vrstva základu to odhalí.
Osobne sa snažím veľké plochy udržiavať čisté a zbytočne do nich ani nezabrúsiť (aby sa neporušila vrchná štruktúra papiera) a impregnovať predovšetkým nitrolakom. Inak aj nitrloak vie odhaliť tie problematické miesta, vtedy je šanca to viackrát pretrieť a chĺpy zahladiť do povrchu. Potom po preschnutí je možno jemným šmirglom upraviť, kde je to drsnejšie, ešte pred striekaním základu.
A parádne si sa posunul aj s touto stavbou. Tie detaily sú naozaj lahôdka pre oko modelára!
Dovolil som si zavesiť tvoj postup na zvary do študovne. Máš to špičkovo zmáknuté.
Ohľadne tých chĺpikov v surfaceri: Preklikal som report o pár strán naspäť, ako to vyzeralo pred striekaním. Podľa fotiek je vidieť, že si mal prebrúsené aj plochy. Neviem, ako a čím si impregnoval, ale zrejme tu bude problém. Ak si použil iba sekunďák aj na plochy, ten si mohol prebrúsiť. S tým mám skúsenosť aj ja - darmo natrieš veľké plochy, ak nie sú úplne do hĺbky zapustené lepidlom, po prebrúsení sa môžu dostať na povrch chĺpiky. Ak používaš jemnejší šmirgel, ani to nezbadáš, lebo je to stále pekne hladké, ale prvá vrstva základu to odhalí.
Osobne sa snažím veľké plochy udržiavať čisté a zbytočne do nich ani nezabrúsiť (aby sa neporušila vrchná štruktúra papiera) a impregnovať predovšetkým nitrolakom. Inak aj nitrloak vie odhaliť tie problematické miesta, vtedy je šanca to viackrát pretrieť a chĺpy zahladiť do povrchu. Potom po preschnutí je možno jemným šmirglom upraviť, kde je to drsnejšie, ešte pred striekaním základu.
Gratulujem k prírastku!
Parádny plasťák. Donesieš rozostavané ukázať do Nitry?
Parádny plasťák. Donesieš rozostavané ukázať do Nitry?
Paráda Oliver, na to farbenie sa aj ja teším
a gratulujem k malému modelárovi