TEST UPGRADE FORA
LINK NA VLAKNO TOŤ

zladenie originalu a domacej tlace

Moderator: iconmaster

johnny7 | 42
Wykonawca
Name: Jano

zladenie originalu a domacej tlace

Postby johnny7 » 12 Feb 2011 13:28

Zdravim vospolok...neviem ci bolo potrebne ohladom toho vytvarat novu temu...ale budiz :P

Uz dlho tlacim a skusam zladit sken MPR mestskej veze s originalom, po vela vela pokusoch a zbytocne minutom atramente ma napadlo, ze 1. odfotim original a vytlacen sken za rovnakych podmienok a ked ich potom 2. doladim podla fotky, ze by to mohlo byt ok, ale stale neviem ako na to

Mam takyto obrazok

Image

vpravo su orezane foto originalu, vlavo :P (diky ivant, chybicka sa vloudila) je vytlaceny sken bez akejkolvek upravy...ma niekto napad ako to farebne zladit? lebo som skusal podla RGB, ale to nebolo ok, ani zmena colour preferences vo pohotoshope nesla...nejaky napad? :wink:
Last edited by johnny7 on 12 Feb 2011 13:42, edited 2 times in total.
Hotovo: M4A3 Sherman GPM, Brabham BT26 Forum Team
Na Stole: Dragon Wagon GPM
Pod stolom: SdKfz 251, Mordin Solus (Mass Effect 2)
Zrusene: Skoda Roomster

ivant | 48
2K+
Name: ivan

Re: zladenie originalu a domacej tlace

Postby ivant » 12 Feb 2011 13:34

a ktoré su v lavo :wink:

Lochtibrada | --

Postby Lochtibrada » 12 Feb 2011 21:03

aky mas skener? zaklad je v spravnom nastaveni skenovacieho programu, v lavo na obrazku je biela prazna plocha priliz seda-bledo modra...

maaaslo | 45
Name: pavol

Postby maaaslo » 12 Feb 2011 22:45

ja by som povedal, ze treba skenovat priamo v fotosope a z toho to aj tlacit...

Trak-Tor | 54
2K+
Name: Juraj

Postby Trak-Tor » 12 Feb 2011 23:40

Podla mňa je to dosť zložité na domácom zariadení to dokonale urobiť. Ak je to vôbec možné. :P Som múdry, čo??
Skener, monitor ani tlačiareň si nedokážeš nakalibrovať, predpokladám.
Ako schodnú, ale kľukatú cestu by som videl takto:
Zoženieš si vzorkovník farieb CMYK (Pantone), aký sa používa v reklamkách pri výrobe tlačovín.
Pomocou toho si nájdeš dôležité (hlavné) farby z tvojho originál výtlačku.
Tieto vieš v lepšom grafickom programe nájsť v palete/vytvoriť.
Potom naskenuješ originál. Hneď ho prevedieš do CMYK (keďže skener ti to dá asi v RGB).
A pomocou úprav a fintičiek sa budeš snažiť priblížiť naskenované farby tým, ktoré si predtým zistil (vieš ich tým pádom porovnať na monitore, aj keď sú tam iné, ako vylezú von).
Ak sa ti to podarí, je predpoklad, že z tlačiarne vylezie dobrý výsledok. Samozrejme to nemusí fungovať celkom presne, lebo máš asi obyčajnú tlačiareň.
Rozumieme si??

Keby som to mal zjednodušiť na domáce podmienky, urobil by som si paletu (povedzme aj RGB) farieb s označením príslušných hodnôt na formát A4 (prípadne viacej - podľa počtu odtieňov).
a vytlačil to na príslušnej tlačiarni. Potom môžeš porovnávať s originálmi a dostaneš hodnoty, ktoré potrebuješ.
No v RGB máš 256x256x256 odtieňov, čo je celkom dosť. Ale keby si to zúžil na 16x16x16, t.j by si vytlačil 16 strán po 16x16 odtieňov, možno by to bolo dostačujúce.
:wink:
-- Ani budúcnosť už nie je to, čo bývala... --
Moja galéria

ivant | 48
2K+
Name: ivan

Postby ivant » 12 Feb 2011 23:54

a tak ma ešte napadlo vytlač si to rovno dva krát a máš hotovo origo si nestrihaj a farba bude sediet :P lebo v živote sa netrafíš presne, su to dva rozdielne sposoby tlače, čo namínaš farbi a papiera pri skušaní a nehovorím o hodinách pri pc ved ja len tak :wink:

Dody | 36
Name: Dominik

Postby Dody » 13 Feb 2011 00:08

mozes to tlacit aj rovnakym sposobom a staci rozdielny struktura papiera, a farby budu ine

Burton | --

Postby Burton » 13 Feb 2011 10:19

Kedze viaceri asi prvy krat pocuju o farebnych modeloch a RGB a CMYK im nic nehovori, tu je par stranok s celkom zrozumitelnym vysvetlenim, ako aj porovnanim rozdielov medzi modelom RGGB a CMYK.

farebny model
RGB
CMYK

Velmi zjednodusene pre tych, co nechcu citat - model RGB predstavuje vyzarovaci model farieb - to co na nas lezie z monitoru, obrazovky...
model CMYK predstavuje zmiesavaci model farieb - to co dostaneme zmiesanim 4 zakladnych farieb azurovej (Cyan) - purpurovej (Magenda) - zltej (Yellow) a ciernej (blacK) - teda to, co dostaneme z tlaciarne.
Kedze ide o dve uplne rozdielne technologie, aj vysledok je rozdielny. Najlepsie to vidno na tychto porovnavacich obrazkoch (prvy RGB model, druhy CMYK model):
Image Image

A este by som doplnil Trak-tora:
Treba si uvedomit, ze ak si aj spravite porovnavaciu paletu v RGB a potom ju vytlacite, paleta sa vytlaci v modely CMYK!
Nema zmysel porovnavat palety CMYK s originalom tak, ze si paletu prilozite na monitor a hladate zhodu so zoskenovanym zobrazenym obrazkom. Staci ked si na monitore uberiete jas, kontrast ci ine one a je to v keli... Treba potovnavat vytlacok s paletou a tak hladat zhodu.
Last edited by Burton on 13 Feb 2011 13:08, edited 1 time in total.

Trak-Tor | 54
2K+
Name: Juraj

Postby Trak-Tor » 13 Feb 2011 12:20

Burton wrote:..
A este by som doplnil Trak-tora:
Treba si uvedomit, ze ak si aj spravite porovnavaciu paletu v RGB a potom ju vytlacite, paleta sa vytlaci v modely CMYK!
Nema zmysel porovnavat palety CMYK s originalom tak, ze si paletu prilozite na monitor a hladate zhodu so zoskenovanym zobrazenym obrazkom. Staci ked si na monitore uberiete jas, kontrast ci ine one a je to v keli... Treba potovnavat vytlacok s paletou a tak hladat zhodu.

Jo, jo, však tak som to myslel. Vytlačenú paletu porovnávať s originálom a potom upraviť sken tak, aby sa na monitore farba zhodovala s príslušnou farbou v palete (tiež na monitore).
V domácich podmienkach je to všetko individuálna záležitosť. Takže čo platí u jedného, u druhého (pri inej tlačiarni) nemusí.
Samozrejme, ako niekto spomenul, sú tu aj ďalšie faktory, ako je druh papiera a podobne.
A keď sa začne míňať jeden z tonerov, je všetko v pr..li, samozrejme... :beat brick:

Ale dobrá správa je, že by teoreticky mala existovať jedna akcia (resp. postupnosť akcií) v úprave skenu, ktorá ho upraví do správnej podoby pre tlač.
A táto akcia by sa mala dať použiť na každý sken (zoskenovaný na danom skeneri s rovnakým nastavením). Teda dva-tri kliky a je to.
Problém je len tú správnu postupnosť akcií nájsť.
T.
-- Ani budúcnosť už nie je to, čo bývala... --
Moja galéria

toudi_sk | --
Krotiteľ textúr
Name: Milan

Postby toudi_sk » 13 Feb 2011 22:16

aj druhé vydanie obrázkovej knižky sa farebne líši od prvého vydania, ak by si si chcel ušetriť nervy, všetko vytlač a zlep zo skenu, ešte som nepočul, že by sa niekto pochválil tým, že oskenovaný a vytlačený diel sa zhodoval s ofsetovým :beat plaster: čím ťa od toho nechcem odrádzať a držím ti v tvojom bádaní všetky prsty
žasnem, už sa ničomu nedivím, len tíško žasnem (som zrelý na antidepresíva)
[b]na mierku sa nestažuje, mierka sa mení[/b] a radšej napchám prachy do modelov pod postel, ako potom niekomu na aukre do krku
[align=right][url=http://www.papermodelers.sk/viewtopic.php?f=15&t=3725&p=70971#p70971]pár pomôcok[/url][/align]

Return to “Tipy a triky - Diskusia // Tips & Tricks - Discusion”