TEST UPGRADE FORA
LINK NA VLAKNO TOŤ

Scania R500 6x4 /free/ 1:25

Moderator: iconmaster

bemko | 45
Name: Peter

Scania R500 6x4 /free/ 1:25

Postby bemko » 21 Mar 2012 17:46

Tak caute,

pustil som sa do modelu Scanie, ktory som si stiahol z netu (http://jleslie48.com/nosport/index.html), dufam, ze to je teda free.

A aj ked nemam sajnu o aky presny typ ide, tak sa ho snazim aj nejako vytunigovat, ale ziadne veeelke upravy na nom asi nebudu, kedze sa na to ani necitim. :jawbone:

Zacal som kolesami, a najmä dezenmi, ktore sa snazim nejako vylepsit, pouzil som postup, ktory som odkukal z tohto fora (bohuzial nepamätam si konkretne od koho, samozrejme mu dakujem). Ide mi to brutalne pomaly, takze medzi vyrezavanim dezenu som sa pustil do kabiny. (Tu sa posnazim doplnit o interier, s ktorym mi veeelmi pomoze iconmaster, dufam, a tymto mu tiez veeelmi pekne dakujem).
Berte prosim na vedomie, ze to je prvy zlozitejsi model po 10 rokoch, dakujem. :)

A par prvych fotiek:
(opät sa ospravedlnujem za kvalitu fotiek, aj sa ucim fotit s novym fotakom a k tomu nam este aj fotacik hapruje). :beat plaster:

Pravdepodobne je toto tu na par dni posledne co sa mi podari zlepit, nakolko mam trosku doma frmol a velmi sa k lepeniu nedostanem. (max. na par minut) :scorn:
Last edited by bemko on 21 Mar 2012 20:45, edited 1 time in total.

iconmaster | 37
Last man standing
Name: Peter Jankovič

Re: Scania /free/ 1:25

Postby iconmaster » 21 Mar 2012 18:13

Pekne, nevedel som, ze si to uz zacal stavat. Kazdopadne to vyzera nadejne a budem sa ti snazit pomoct, aby si to mohol spravit podla tvojich predstav.

Vidim, ze si zvolil tu novsiu prednu masku, serie R (alebo aj G). Takze oznacenie tohto typu bude Scania Rxxx - kde xxx je max. vykon motora v hp. V navodke tej vystrihovacky vidim ze je to V8-ka, teda silnejsia motorizacia, trebars s 500 konmi (R500). A kedze je vzadu tazna dvojnaprava, bude to pohon 6x4.

Pekny je ten dezen "cik-cak" - bude to vhodny na predne kolesa. Videl si to asi u Patera, ktory takto robil balonove kolesa na Tatrovku 815 Agro. Ak sa ti chce do rezania, na zadne (tazne) kolesa zas mozes vyrobit takuto vzorku: http://papermodelers.sk/viewtopic.php?f=89&t=4305 . V pripade potreby mozem poslat na tlacenie tie bloky, z ktorych potom mozno narezat jednotlive pasiky.

Este taka dobra rada: pri vacsich plochach, ako maska alebo kabina skus pouzit 2-3 vrstvy vykresu, aby boli dostatocne pevne a aby si zamedzil zapadavaniu/skruteniu velkych ploch.

Fotky su podla mna v pohode, videl som aj ovela horsie. Drzim palce ku stavbe :wink:
Edit: A nejaka pomocka k oznacovaniu Scanii: https://til.scania.com/groups/bwd/docum ... 027_01.pdf

borog34 | 51
2K+
Name: Boris

Postby borog34 » 21 Mar 2012 19:18

Budem sledovať, ja mám stiahnutú celú súpravu (na stránke je k stiahnutiu ešte aj pásové rýpadlo, podvalník aj cisterna), držím päste nech sa darí :wink:
Na stole: plno kostlivcov
V príprave: zatiaľ nič
Pod stolom: plno bordelu
V koši: pár kostlivcov

bemko | 45

Postby bemko » 21 Mar 2012 20:45

Vdaka za podporu.

iconmaster:
Vdaka, za pomoc. Ta maska sa mi asi najviac paci na scaniach, tak preto som ju urobil takto, myslim, ze aj Ty si na svojej pouzil tuto a ked som to videl tak som sa rozhodol, ze skusim takuto. Samozrejme dakujem aj za rady (najmä co sa tyka tych vrstiev vykresu na väcsie plochy, nejako mi to nenapadlo) a k tym dezenom, chcel som urobit taky isty dezen na vsetky kolesa, ale mas pravdu lepsie by to vyzeralo, ak by zadne boli podobne, ake si navrhol. Ak by si mi mohol poslat tie podklady k nim, bol by som veeelmi rad, lebo by mi to usetrilo asi dost casu. :)
A ta pomocka na oznacovanie je super, vdaka.
Ak to nebude vadit pouzijem asi oznacenie, ktore si uviedol, teda R500 6x4

borog34:
Dakujem. Aj ja mam stiahnutu celu supravu, aj cisternu, rypadlo aj podval. Plus sa mi niekde podarilo najst aj tahac k tomu podvalu (myslim, ze to je MAN-TGA XXL) a este aj zeriav LIEBHERR so 6 napravami (cize asi 12xnieco) :big smile:
Samozrejme chystam sa na vsetky, ale to je daleka buducnost, budem rad ak sa mi podari tuto scaniu do konca roka, alebo tak nejak.

Este raz vdaka za podporu.

iconmaster | 37
Last man standing

Re: Scania R500 6x4 /free/ 1:25

Postby iconmaster » 21 Mar 2012 21:19

Este to troska objasnim: Ono Scania pouziva tieto kabiny uz vyse 10 rokov. 4. seria (1. obrazok) vysla v roku 1995. Potom R-seria (2. obrazok) niekedy okolo 2002, ktora dostala len novy predok (masku a svetla) a interier. Ten skelet kabiny sa pouziva dodnes, teraz je k dostaniu II. generacia R-serie (3. obrazok) - je to akysi facelift R-serie, maska je tam troska ina a interier.

Takze vyhoda pre modelarov je, ze ak je dana kabina, mozno z nej postavit kamion z pomerne sirokeho obdobia iba za pomerne malych zmien (interier a maska). Podvozok a ostatne veci su na tom tiez velmi podobne. Ovsem, u nakladiakoch ten vyvoj a predstavovanie novych typov trva dlhsie nez u osobnych autach. V poslednom case sa tie intervaly su stale kratsie a kratsie, teda ten trend je podobny ako na trhu osobnych vozidiel.
Ak to nebude vadit pouzijem asi oznacenie, ktore si uviedol, teda R500 6x4
Preco by vadilo?! Je to celkom typycka motorizacia pre tento pohon, takze moze byt :wink:

eduardo | --
Name: Eduard

Postby eduardo » 21 Mar 2012 21:41

Len doplním, že na R-sérii už bolo tých rozdielov pomerne dosť, takým najmarkntnejším z prvého pohľadu je kabína posadená o pár centimetrov vyššie.

tom | 31

Postby tom » 21 Mar 2012 21:54

joj ale ta najnovsia je strasne nadherna :) :)

mory | 44
Name: Tomáš Morávek

Postby mory » 22 Mar 2012 20:40

dobře si začal a jelikož sis vybral dobrej truck a pořádnou značku,budu sledovat pečlivě :victory: :big smile: taky budu stavět scanii,ale to měřítko už bude vražedné udělat to i s návěsovou vanou :)

bemko | 45

Postby bemko » 08 Apr 2012 17:28

Caute,

konecne som sa k lepeniu (par desiatok minut denne) :-(
Kabinu som na chvilku odlozil bokom a zacal som lepit motor, najmä preto, lebo to bude moj prvy model, ktory chcem farbit a kedze ten motor nebude ani tak velmi vidiet, tak to az tak nebude vadit (teda dufam ), ked si trosku vyskusam tu farebnu upravu na nom. :-(

Este by som sa chcel opytat, ci staci tie diely nalakovat a potom farbit, alebo by som ich mal najprv naipregnovat sekundakom a presmirglovat a az potom lakovat a farbit ? (a ked impregnovat, tak cely diel alebo staci hrany?)
Viem, ze pre niektorych to su asi priblble otazky, ale ja sa to chcem naucit robit co najlepsie a najefektivnejsie.
Dakujem za rady :-)

Takze tu je par fotiek, co som zatial stihol:

iconmaster | 37
Last man standing

Postby iconmaster » 08 Apr 2012 23:39

(par desiatok minut denne)
Poznam to, ale casom aj to prinesie svoje ovocie - vid. tvoj progress :wink:
Este by som sa chcel opytat, ci staci tie diely nalakovat a potom farbit, alebo by som ich mal najprv naipregnovat sekundakom a presmirglovat a az potom lakovat a farbit ? (a ked impregnovat, tak cely diel alebo staci hrany?)
Takto: impregnacia je dolezita, aby sa hlavne zamedzila nasiakavost papiera a tym tvorenie skaredej struktury na povrchu a deformacia vplyvom vody (ked sa pouziju akrylove farby), dalej aby sa nevytahovali chlpky z papiera po nafarbeni.. Impregnacia zaroven aj spevni dany diel. Impregnovat je teda dolezite cely diel lakom, sekundakom alebo ich kombinaciou. Tym budes mat diel pripraveny na farebnu upravu.

Postupuj takto:
- zlepit dany diel, hrany v pripade potreby doladit smirglom (na hrube brusenie pouzit P100-180, na jemnejsie P240-400)
- sekundak je dobre pouzivat na mensie casti alebo na hrany, ktore zaroven chces aj spevnit, potom je vhodne ten diel alebo jeho cast neskor prebrusit.
- zriedeny nitrolak je vhodny na impregnaciu velkych ploch, avsak nespevni papier v takej miere ako sekundove lepidlo!
- na takto pripraveny diel mozes naniest nejaky zaklad (surfacer) alebo rovno vrchnu farbu

Nech sa dari, kludne sa pytaj, na to je forum a na to sme tu :wink:

Return to “Nákladné automobily a ťahače // Lorries & Trucks”