TEST UPGRADE FORA
LINK NA VLAKNO TOŤ

Obšívky a ich výpočet

Moderator: iconmaster

serpens | 42
a.k.a. hado
Name: Miro

Re: Obšívky a ich výpočet

Postby serpens » 23 Nov 2024 23:05

Ahoj Peto, prave sedim nad Rhinom, tak som namodeloval spiralu a porovnal to s tym tvojim kalkulatorom D = 5, d = 3

pre 160ku to vychadza 55.85mm vs. 55.36mm (vypocet vs. model)
pre 80ku to vychadza 93.1mm vs. 85.25mm (vypocet vs. model)

Pri tej 80ke je to uz riadny rozdiel... ked budes mat cas skus si zmotat, co je blizsie realite
"Art without engineering is dreaming. Engineering without art is calculating." Steven K. Roberts

Robert Blaschke | 66
Name: Robert

Postby Robert Blaschke » 24 Nov 2024 14:21

Chcel si tým povedať, že je to niečo medzi vnútorným, vonkajším a stredom, však?
:P
Áno, je to presne tak.
Keďže som absolventom strojariny z SVŠT Bratislava, pamätám, že nás tam pri riešení rozvinutých tvarov učili aj to, že kde je vlastne tá čiara, ktorá sa má počítať pri rozvine.
A vlastne - ono to ani nie je jednoznačne definované a závisí to nielen od kvality materiálu, ale aj od jeho hrúbky a aj od polomeru ohybu! :P

Ale približne nás učili, že dobré výsledky dostaneme, ak budeme počítať, že je v tretine hrúbky - bližšie k vnútornému povrchu ohybu.

Nuž ale ja pri návrhu mojich obšívok počítam so stredovou čiarou.

Niekedy si dokonca v návrhu zakreslím aj chlopne, ktoré tiež uberajú z dielca :wink:
Takto v 2D- ACADe: (červenými čiarkami si kreslím stred hrúbky)

Inak, pre formulky počítam s hrúbkou papiera 0,12mm a ak robím niečo väčšie, ako napríklad lietadlo zo 160g papiera, tak dávam cca 0,2mm hrúbku papiera.

iconmaster | 37
Last man standing
Name: Peter Jankovič

Postby iconmaster » 01 Dec 2024 20:54

Ahoj Peto, prave sedim nad Rhinom, tak som namodeloval spiralu a porovnal to s tym tvojim kalkulatorom D = 5, d = 3

pre 160ku to vychadza 55.85mm vs. 55.36mm (vypocet vs. model)
pre 80ku to vychadza 93.1mm vs. 85.25mm (vypocet vs. model)

Pri tej 80ke je to uz riadny rozdiel... ked budes mat cas skus si zmotat, co je blizsie realite
Teraz som sa ku tomu dostal, vyskúšať to.

V prvom rade, môj výpočet bol zatiaľ "optimalizovaný" iba na 160 g papier, teda s kanclákom som nerobil pokusy, lebo všetky diely primárne kreslím na 160-ku, vrátane návinov..

Skúsil som obidve dĺžky pásika a ani jedno nie je dostatočne dlhé:
Pri 85 mm mi vyšiel vonkajší priemer okolo 4,55 mm
Pri 93 mm zas niečo okolo 4,65 mm
A 5 mm vonkajšok som dosiahol až dĺžkou pásika okolo 120 mm!
(Pre doplnenie, ako tŕň s priemerom 3 mm som použil vrták a lepidlo som nanášal na celú dĺžku pásikov.)

Ak to zrátam spätne, vychádza mi výpočtová hrúbka t=0,105 mm pre 80 g/m^2 kancelársky papier pre môj vzorec.

iconmaster | 37
Last man standing

Postby iconmaster » 01 Dec 2024 21:20

A vďaka Robo za príspevok aj peknú ilustráciu príkladom z praxe :wink:

Pred otvorením decembrovej témy mesiaca ešte hodím do pléna jednu dilemu výpočtu obšívky, ktorú sme tiež krátko diskutovali na jesennej hvezdárni. Namiesto popisovania problému rovno hodím problém, ktorý to dúfam aj pekne popíše:

Uvažujme, že potrebujeme rozložiť obšívku štrovrhannej tyče s rovnými stranami (napr. joklový profil) - teda prierez má byť štvorec "a x a". Hrúbku profilu som označil ako "t".
Ako určíte šírku jednotlivých segmentov (strán hranola) obšívky "X1 ..až X4" ?

A pre fanúšikov chlopní (a prizám sa, na takéto veci občas aj ja použijem chlopňu, ak vnútrajšok bude zakrytý) rovnaká otázka ako hore:

tatra813 | 30
Name: Peter

Postby tatra813 » 01 Dec 2024 22:16

Minule som to riešil, a šiel som podľa postupu a rady od Mira(braintech) ..obšívku som si odsadil o 0,05mm a presný štvorec 2x2cm som si vyrezal laserom. sedelo to na stotiny presne na hranu. rovnako som skúšal kruhový útvar a postup rovnaký -> výsledok mi sedel tiež.
Jeden musí robiť vždy,to čo sa páči ostatným .. V suchom doku -> SCHARNHORST 1/150 ..... áno, mám doma laser

Alda C. | 48
Name: Aleš

Postby Alda C. » 02 Dec 2024 21:24

Zdravím,
zkusím i já přispět svou trochou do mlýna :big smile:
3D modely kreslím ve Rhinu

Pri návrhu modelu uvažujete s hrúbkou papiera? Ak áno, s akou konkrétnou hrúbkou počítate?
U techniky počítám 0,2mm (160-170g), u staveb 0,15mm (140g), u žeber/výztuh 0,1mm (80g) nebo stejné síly papíru jako jsou díly modelu, ale za předpokladu, že na celkové síle dílu až tak nezáleží

Pri výpočte obšívky počítate aj s hrúbkou vrstvy lepidla, okrem hrúbky papiera?
Ne

Akú hrúbku materiálu uvažujete, ak sa obšívka skladá z viacerých vrstiev papiera (tzn. je podlepená o učitú hrúbku)?
Uvažuji sílu papíru + podlepení, tedy při podlepení papírem 0,2mm počítám 0,4/0,5mm (technika/stavby), pro karton 0,5mm je to 0,7/0,65mm a pro 1mm je to 1,2/1,15mm. Pokud je díl dvoustranný (ohnutý uprostřed a slepený rubovou stranou k sobě) tak 0,4/0,3mm.

Ak počítate s hrúbkou mateirálu, o akú hodnotu máte odsadenú vrstvu obšívky, ktorá sa následne rozvinie ? (odsadenie od dielu, ktorý sa obliepa)
Jak kdy, je to případ od případu - 0,0, 0,05, 0,1, 0,15 a 0,2mm

Ako počítate obšívku pre oblepenie valcovej plochy? Prípadne ako pre rádius (1/4 valcovej plochy?
Ve Rhinu kreslím válec jako "trubku", vnější rozměr je požadovaný průměr, vnitřní průměr je zmenšený o sílu papíru a rozkládám buď vnitřní nebo vnější průměr, záleží jestli díl na něco navazuje či nikoliv. A nebo jak se vyspím :big smile:

Ako počítate obšívku pre oblepenie hranola?
Tady není jednoznačná odpověď. Pokud se jedná třeba o "uzavřený díl", který se lepí třeba na rám tak nakreslím, rozložím, slepím a nevadí mi, že je ten slepenec větší, protože po přilepení na vyznačené místo (které je stejného rozměru jako 3D díl) mi ho hrany překryjí.

Zväčšujete obšívku aj v prípade, že má ostré hrany?
Prodlužuji/zkracuji obšívku dle potřeby, u tvarově složitých dílů (s různou kresbou) to zkouším (zkušebně slepím), pokud je obšívka třeba jen jednobarevný pásek tak nechám delší a modelář si to zakrátí, protože každý může udělat při lepení nějakou chybičku, nebo má odlišný postup lepení, a tímto se to částečně eliminuje

Ako rátate dĺžku špirálovej obšívky - keď sa diel stáča na nejaký tŕň, do valcového tvaru?
Kreslím spirálu s odsazením 0,2mm (pro techniku a papír 0,2mm) o daném vnějším a vnitřním průměru (buď od nuly nebo při namotávání na kulatinu) a pak rozvinu plochu. A vychází to plus mínus přesně na průměr, nebo spíš přebývá než chybí.

Zde jsem doplnil hodnoty pro rozvinutý tvar dle zadání iconmastera, vycházím ze zkušeností, ke kterým jsem v průběhu času dospěl, a taky z hodně zjednodušeného rozvinu plechových dílů (je to aplikovatelné). Je to pro uvažováno pro silné rýhování nebo nařezávání skalpelem. Případné odchylky třeba 0,1mm jsou myslím tolerovatelné, lidské oko to z půl metru nepozná :big smile: Někdo ale třeba rýhuje pouze z rubu, aby nemusel retušovat hrany, a pak je to jinak :P

Míval jsem třeba problémy při lepení staveb od Vyškovského, hlavně u komínů, že mi při rýhování podle čar nevycházel přesný průřez komína obdélník či čtverec, proto jsem začal rýhovat takto:

Zde ale musím zmínit, že tyto tvary u staveb navrhuji také tak (protilehlé plochy stejné šířky), ale rýhuji u chlopně s odsazením. Protože každý modelář lepí jinak - někdo bez chlopní, někdo vyřezává díly středem čáry, někdo čáry odřezává pryč, . . .

A takto jsem třeba u vagonu konstruoval nosníky - vymodeloval jsem dva profily, ale rozkládal jsem jenom ten vnitřní profil, kde vnitřní plochy jsou vnitřní díl a vnější plochy vnější díl. Opět metoda nařezávání hran. Betatester my chyby nehlásil, takže je to asi v pohodě. :big smile:

Obecně při stavbách, mají-li základní tvar (obdélník, čtverec, . . . ), nějaké "nakynutí" rozměrů stěn, říms, střechy, atd. neřeším, protože "nakyne" všechno, tak se to srovná.
Toť asi vše.
"Jdu si svou cestou, mám svůj styl."

iconmaster | 37
Last man standing

Postby iconmaster » 03 Dec 2024 00:02

Aleš - vďaka za vyčerpávajúci a skvelý príspevok aj obrázkami! A dobrá pripomienka, že už len technika ryhovania môže spôsobiť rozdiely, takže ďalším faktorom je vlastne modelár samotný :)

serpens | 42
a.k.a. hado
Name: Miro

Postby serpens » 10 Dec 2024 10:02

Pekne sa to rozbehlo, ale vo vysledku mam pocit, ze to otvorilo viac otazok ako odpovedi (pre mna :haha: )
"Art without engineering is dreaming. Engineering without art is calculating." Steven K. Roberts

Robert Blaschke | 66
Name: Robert

Postby Robert Blaschke » 10 Dec 2024 19:07

Odpoveď dá vždy autorská kontrolná stavba modelu. Človek sa pozrie na to čo vytvoril a vie, čo je dobre a čo je zle :P

Return to “3D modelovanie // 3D Modeling”