TEST UPGRADE FORA
LINK NA VLAKNO TOŤ

HMS Victory /Shipyard/ 1:96

Moderator: Fito

DORIS | --
Name: Doris

Re: HMS Victory /Shipyard/ 1:96

Postby DORIS » 03 Oct 2009 11:15

Práce pokračuje na přípravě palub, obložení provádím fóliemi. Původně jsem je lepila přímo na lakem naimpregnovaný papír, ale spáry v tisky byly příliš nevýrazné, takže jsem nakonec podklad přetřela tenkou vrstvou naředěné černohnědé barvy (používám akryláty od Tamiye, které jsou vodou ředitlené a rychle zasýchají) a polep dělám až na takto připravený podklad. Bodově pak udělám pár dlíčků, které po palubě rozetřu, aby se dřevo zvýraznilo a nevypadalo tak zánovně. Ve finále se opět provede impregnace lakem, až fólie dokonale přilnou k podkladu.Používám čirý lak od Motipu v mikrovsrtvičce, aby se to nelesklo.
Výroba paluby obložením fóliemi:
Image Image Image Image Image
Barvení pro zvýraznění spár mezi prkny provádím jen bodově a s malým množstvím barvy, aby nezatekla pod fólie.
Image
Vyčištěno
Image
Před dokončením:
Image Image
Ještě se sjednotí a srovnají spáry, což provádím pomocí dřívka, kterým přebytek barvy seškrábnu. Akryláty se dají z fólií celkem dobře sundat i po zaschnutí.
Last edited by DORIS on 03 Oct 2009 16:05, edited 1 time in total.
Doris

obluda | --

Postby obluda » 03 Oct 2009 13:25

Zatim to nevypada zle ale mel bych pripominky

1 - chtelo by to ty desky mit velikostne jednu jako druhou protoze takhle jsou ty spary kazda jinak velka, v realu kdyz to delali tak podle me delali minimalni spary tim ze ty fosny na sebe "lisovali" podobne jak se delaji dnes drevene podlahy.
2 - Co se tyce klinu (ty si je znazornila dirkama) tak je mas blbe rozmistene a maji mit i jinou barvu (ne cernou) protoze jsou drevene
Na rozmisteni se podivej na forum monaka kde se stavi drevena viktory (obrazek asi ve dvou tretinach), jsou tam pripravene diry a tu na zacatku stranku, jsou tam i kliny.

Co se tyce klinu tak dobre reseni je tu, ale nejspi se nehodi na palubu z folie, leda misto cerne pouzit hnedou barvu.

Na podobne detaily je dobra tato knizka
Da se najit na netu v elektronicke podobe a pokud by byl zajem tak SZ
Last edited by serpens on 03 Oct 2009 14:19, edited 1 time in total.
Reason: Zapracovanie linkov od textu.

DORIS | --

Postby DORIS » 03 Oct 2009 14:01

Děkuji za cenné rady a odkazy. Máš pravdu, ty desky jsou nerovné, na fotkách mi to ještě víc "vyniklo" než to původně vypadalo a dost to bije do očí. Budu některé strhávat a nahrazovat rovnějšími, stříhám to nůžkama a není to vončo. Zkusím to odlamovacím nožíkem podle pravítka, mělo by to být o dost lepší a ztenčím i spáry mezi deskama.Ty klínky respektive naznačené tečky jsem dělala dle potisku paluby, na to se ještě podívám, aby rozmístění bylo správně, díky za upozornění. Zvolím na to pak vhodnější barvu.
Vážím si Tvých rad a postřehů! Pokud zas něco zmastím, budu moc ráda, když mne na to upozorníš.
Doris

obluda | --

Postby obluda » 03 Oct 2009 14:15

ono neni uplne idealni brat potisk vystrihovanky jako dogma. Shipyard ma hodne moc zjednosuseni a nejlepe je jet podle stavby nekoho jineho nebo podle knizek.

DORIS | --

Postby DORIS » 03 Oct 2009 14:22

O.K. V lodích se moc nevyznám, takže je to pro mne tak trochu skok do neznáma. Projdu si další materiály a net, těch rozdílů tam bude určitě víc.
EDIT: Tak jsem si s tím trochu pohrála a musím uznat, že jsi měl recht, je to nyní o dost lepší, ještě to trochu barevně upravím a doplním kolíky.
Image Image Image
Ještě musím trochu víc dostat do ruky zručnost při práci s odlamovacím nožíkem, ale jde to lépe a přesněji, než když se fólie stříhá.
Doris

obluda | --

Postby obluda » 03 Oct 2009 16:46

Uz to vypada lip
Jeste by stalo za hrich skusit rezat ty desky obrazcenym postupem nejdriv kolmo na leta udelat delku desky a pak rezat jednotlive prkna
Mam na mysli nejak takhle
Image
Sice tady se reze dyha ale to by vadit nemuselo
Pak by prkna byli uplne rovne

DORIS | --

Postby DORIS » 03 Oct 2009 18:08

Aha, to je ještě lepší, rozhodně vyzkouším u dalších palub. Moc Ti děkuji!
Za chvíli už bude paluba na svém místě na kostře, ještě dotahuji drobnosti. Kolíky jsem nakonec rozmístila podle odkazů od Tebe a jejich barvu jsem o dost zesvětlila, aby byly alespoň znatelné a zároveň nebily tolik do očí. U dřevěné paluby se mi hrozně líbila výroba kolíků z bambusových špejlí a následné zabroušení. Lidi jsou fakt machři. Respekt!
Doris

maaaslo | 45
Name: pavol

Postby maaaslo » 03 Oct 2009 18:18

ten serial, link ti dat nemozem, nemam ho. ak by vsak bol zaujem, mozem ti poslat ten dokument. na to aby si videla ako to maju spravene nepotrebujes link. je to vo formate pdf a ma to asi 3mb kazdy. abych nezabudol, proklamovali tam stavbu victory a cleopatry. nasiel som po dlhom hladani len tu cleo a aj tam skoncili so serialom niekde pri robeni staznov.
tie kladky...
kupoval som to tu: http://www.safari.pl/, ale maju aj tu: http://arch.navalis.pl/
maju velmi dobry vyber kladiek, deadeye vsetky mne zname druhy a v roznych velkostiach. a ceny su viac nez slusne. skor ako sa serkat s kladkami, radsej to kupim. a vypadaju velmi pekne. teraz uz len pockat na obalocku...:D

Jano 100 | 56
Pán plachetníc
Name: Jano

Postby Jano 100 » 03 Oct 2009 18:32

Čauko Doris,

Absolútne súhlasím s Obludom/ alebo u? , rezať dlhé diely je vždy najlepšie nožom a pravítkom, myslel som, že to tak robíš, haha. Ak môžeš, kúp si kovové pravítko, plastové má tendenciu odierať sa, po pol roku už nie je rovné, ale má zuby, vydreté oblúky, atď a rez môže byť divoký.

Tie kolíčky len u drevenej paluby, tuná by to asi nešlo. naznačiť OK, ono by to aj tak v reálnom zmenšení nebolo skoro vidno. Mitom na Monaku stavia Victory od Jotiky, tam má pálené diely pálené laserom, to je už iné kafe.

A ešte jedná poznámka k farbe paluby. Každý sa odvoláva na farbu paluby na Victory v suchom doku - je došeda. Je to preto, lebo drevo na vzduchu šedne, keď sa s ním absolútne nič nerobí - a po súčasnej Victory sa max. chodí, alebo sa pozametá. V skutočnosti sa paluba pravidelne drhla pieskom/tehlou/kartáčom atď, proste čímsi a farba šla doprírodna - všimni si modely v múzeách. Tvoja je OK ( vo finále na nej bude aj tak hromada vecí, haha ...toto neber vážne )

Go on!

Jano
Lepenia sa nebojte, na počet dielov nehľaďťe

DORIS | --

Postby DORIS » 03 Oct 2009 18:49

maaaslo: Děkuji za linky! Jinak pokud bys tedy byl tak laskav a mohl mi poslat ten seriál v pdf, tak by to bylo príma!
Jano 100: Tak tak, máte oba pravdu, nejlepší je řezat to. Já jsem to dosud většinou stříhala, hodně často totiž z fólií stříhám i kružnice a jiné tvary, což se mi vždy dělalo nejlíp nůžkama. Ale dnes jsem to nařezala pomocí plastového pravítka a šlo to moc dobře, dokonce i to pravítko to přežilo. :big smile: Opět poučení pro příště, už to tak budu dělat. Vypadá to o mnoho lépe a výsledek je kvalitnější. Palubu nechávám přírodní, na obrázcích a fotkách modelů Vicy z dřívějška měla přibližně takovou barvu, takže jsem se ji snažila napodobit. Brzy dodám nové fotečky.
Modelaření zdar!
Doris

Return to “Námorná technika // Watercrafts”