TEST UPGRADE FORA
LINK NA VLAKNO TOŤ

Starý Smokovec z roku 1900 /Major/ 1:100

Major | 67
Veľký milovník Tatier
Name: Oto

Re: Starý Smokovec z roku 1900 /Major/ 1:100

Postby Major » 16 Feb 2010 22:12

Sakra! Ty sa o to zaujímaš? Ja osobne ľutujem, že keď som tam chodil a ešte stál pôvodný, že som si to nenafotil Čo z toho teraz urobili....
Pokiaľ všetko pôjde OK, aj na to raz dôjde. Každopádne chcem urobiť všetky budovy vo VT, ktoré už neexistujú. Pred Hviezdoslavom tam boli ešte zaujímavejšie.

PS: Nemáš chuť mi helfnúť. Mám len dve ruky a roboty ako pre koňa. :red:
Last edited by Major on 17 Feb 2010 01:21, edited 1 time in total.
"Komu není dáno, tomu se nedá dát." J.Werich

Major | 67
Veľký milovník Tatier

Postby Major » 16 Feb 2010 22:24

Takto vyzeralo Štrebské Pleso pred tým, než tam postavili Hviezdoslav.
Image

Burton | --

Postby Burton » 17 Feb 2010 01:25

Tak dalsi zaujimavy a chvalyhodny projekt! Klobuk dole...
Pekna a cista robota. Vdaka za navody na ryny a odkvapy. Osobne sa tesim na stvarnenie terenu - bude to asi dobra "zaberacka" :haha:
Paci sa mi, kolko zbytocneho zeleza sa vam povaluje po stole. Same radeko... :wink:

Major | 67
Veľký milovník Tatier

Postby Major » 17 Feb 2010 01:35

AD Burton
Dík! A tykajme si.
K tomu železu by som vedel vyprávať storry, to sú moje prípravky, ktoré som si dal robiť u jedného nástrojára. A keď mi povedal cenu...
Mohol som si kúpiť hotové profily z BAUMAXU a narezať ručne.

Teraz pracujem na detajloch striech, ktoré sa opakujú na viacerých budovách /asi podľa tvorcu/.

ImageImageImageImageImage

PS: To biele je lepidlo, čo ešte nezaschlo.

Zavislak | --
† 17.08.'12
Name: Ondrej

Postby Zavislak » 17 Feb 2010 22:51

cau major,
no bol som raz ubytovaný vo Hviezdoslave a pamätám si jednu sálu s rozladeným pianom. A z tej fotky je vidieť, že terajší architekti by sa mohli učiť...

Inak dikes za ponuku, ale keď vidím ako precízne to staviaš, postupy...tak to by som nezvládol. Ja dosť improvizujem a používam päťkilové kladivo :wink:

Major | 67
Veľký milovník Tatier

Postby Major » 17 Feb 2010 22:58

S päťkilovým kladivom vyrezávaš to zábradlie???
Pre mňa je to ohromná výzva, ale horší sa mi zrak, už nosím okuliare a to by som nezvládol. Ale dostal som ponuku skúsiť to cez laser.
Dúfam že to stihnem v dohľadnej dobe. Budem informovať.
Držím Ti palce. A hlavne: Nešarpajše! :look down:

PS: Je to pravý východňarský výraz. Kto to preloží, tomu kúpim horalky!!!!

Major | 67
Veľký milovník Tatier

Postby Major » 17 Feb 2010 23:34

No nazdar!
Pozor! Fotky klamú! Vieš koľko blbostí dokážem pri tom narobiť. A pritom je to už v poradí tretia SCEPUSIA. Už som kvôli tomu spravil prípravok aby bolo všetko v pravom uhle. A stále mi uteká prechod striech na jedne strane. No proste záhada!
Aj tak dík za podporu. Finišujem na PMS 2010.

PS: Podľa váhy sme súrodenci :look down:

Major | 67
Veľký milovník Tatier

Postby Major » 19 Feb 2010 03:06

Montáž okapov.
Pre: Blackangel, úchop len jednou slučkou drôtu spôsobí úplnú voľnosť pohybu okapovej rúry, nedá sa nijako aretovať. Skúšal som aj pružinový drôt. Ale ten sa nedá vôbec jednoducho tvarovať. Snáď ešte vyskúšam zamaskovať točený spoj omotaného drôtu nejakou hustejšou farbou. Pokiaľ uvažujem tzv. pohľadovú vzdialenosť pre hotový model /cca 1m/ tam sa tento detail stratí.

ImageImage

Dokončenie zastrešenia.
Image

A moja najneobľúbenejšia robota. Komíny!!! Celkom 12. Tuším, že bude problém.
Image

Pretože pri kreslení výkresu som nevedel dostatočne presne určiť rozmery komínov, vyrobil som ich v troch rozmeroch. Viď foto. Až postupným dokončovaním jednotlivých verzií a porovnávaním s foto predlohou nakoniec vyšiel ako OK rozmer komína v strede priloženej snímky.
Image

Aj som sa snažil zbastliť narýchlo nejaký prípravok na samotné lepenie komínov, ale zbytočná robota. ZUmiestnenie komínov na streche zatiaľ nemám vyznačené, pretože ešte stále som do dolaďoval s predlohou. Takže ručná práca. A tej som sa najviac obával.
Image

A tu je výsledok. Strašné!!! Vytešoval som sa , ako to dobre ide, a týmto som to nakoniec celé domrvil! Na fotkách to tak nie je vidieť, ale je to celé zlé. Tadiaľ cesta nevedie. Budem to musieť celé prekopať v CAD-e. Vyznačiť polohu komínov na streche /už aspoň tá je asi OK/. Osadenie komínov riešiť vyrezaním dier to telesa strechy a komíny vsádzať dovnútra. /Ako u skutočnej stavby/.
ImageImageImage

Úplne ma to celé rozladilo. Pozerám do kalendára, či to stihnem do PMS? Idem sa na to vyspať.

Major | 67
Veľký milovník Tatier

Postby Major » 23 Feb 2010 23:13

Komíny, diel druhý.
Inšpiráciu som čerpal od Zavislaka /neviem či môžem/ a jeho zámku Trója. Pastva pre moje oči. Po dobrom spánku som sa usadil na časť tela, kde chrbát prechádza v menej slušný názov a začal bastliť.

Najprv som už definitívne pozície komínov premietol na výkres. Prechod medzi komínom a strechou sa rieši tzv. /po našom/ "falcom", čiže plechom pokrytým obvod komína /aby strecha nezatekala/. Ešte to predebatím s architektom, ako sa to v tedy robilo, ale asi nič nové sa od vtedy nevymyslelo.
Image
Ten falc som nakreslil ako na strechu, tak aj na komín.

Potom prišiel na rad tzv. "technologický demonštrátor/, čiže pokusná strecha, kde to všetko odskúšam.
Image
Už žiadne prípravky /najlepší prípravok je oko, teda zdravé!/. Mám čas to ustrediť, porovnať s celkom,...

Ďalšia, nie celkom vydarená fotka, ale aspoň vidieť, že tie komíny sú IN LINE.
Image
A samozrejme falc rosšíriť aspoň na 1mm /ja som tam dal 0,5mm a to je málo/. Toto sa mi stáva často, čo je nakreslené až počas stavby dostane konečnú podobu /niekedy aj na 3 krát/.

Takto to vyzerá zo spodu. Pre istou to dodatočne podlepím ešte kartónom.
Image

Detail.
Image

Záver.
Z fotiek prvých komínov to nie je celkom vidieť /no proste sú krivé! Kaňka ve tvým věku!!!!/.
Dlho som hľadal nejaké prirovnanie, ale asi najviac na to pasuje, že sú ako huby po daždi /je ich veľa a každý rastie ako chce/.

Takže teraz už mám komíny podľa Zavislaka /len či to stihnem celé dokončiť do PMS ?????/

PS pre Zavislaka: Máš u mňa jeden tekutý nápoj podľa vlastného výberu /za každý komín... :look down: /

Major | 67
Veľký milovník Tatier

Postby Major » 26 Feb 2010 05:31

Komíny, diel tretí.
Teraz som sa už vyložene len hral /to robím vždy, keď mi horia termíny/.
Ale výsledok asi stojí za to /dnes som bol aj pre nejaké rady u môjho grafika/. Ináč, jeho robotu si môžte pozrieť na našej stránke v sekcii modely-La7.
Toť kartínky:

ImageImageImageImage

Výrez krajinky okolo SCEPUSIE ešte nemám ani začatý. Mám len toto:
ImageImage

Myslel som si, že cez víkend potiahnem nejaký subotnik, ale už mám povinnosti. Obávam sa, že PMS 2010 bude riadne fiasko! :devil:

Return to “Architektúra // Architecture”