TEST UPGRADE FORA
LINK NA VLAKNO TOŤ

Jeep Wrangler - Jurassic Park /abc/ 1:24

Moderator: iconmaster

foksi | 45
Name: Juro

Re: Jeep Wrangler - Jurassic Park /abc/ 1:24

Postby foksi » 25 Mar 2013 13:31

Ešte musím dodať, že u tohto modelu zatiaľ platí ozaj to, že už na viacerých dieloch som musel urobiť nejaké úpravy, aby sa dali dobre použiť. Kde tu ustrihnúť chlopňu navyše, alebo upraviť jej tvar, kde tu upraviť rozmer dielu. Niekedy to zistím až po zlepení, vtedy už s tým nedokážem nič spraviť. Takže nijaká super oddychová pohodovka. Je to skôr taká tvrdá previerka schopností. Musím povedať, že už dávno som model takéhoto typu nestaval a celkom ma aj teší, že sa trochu zase potrápim. Posledné modely, čo som staval boli pravý opak, všetko sedelo krásne a stavalo sa hladko, takže mám aspoň dobrý tréning na ďalšie zamýšľané kúsky. V pláne sú totiž staršie modely - Williams FW 14, po ňom placka Sauber Mercedes ako previerka pred modelom, na ktorý sa roky chystám - Repsol Porsche 962 od Mega Graphic. Joj, plány sú, hurá na to!
Cesta je cieľ, lepím pre lepenie.

foksi | 45

Postby foksi » 22 May 2013 12:03

Predná náprava ale nebola nijako ľahkým orieškom. Všetky podstatné diely bolo treba upraviť, aby sa to dalo ako tak presne zlepiť. Postupne ma opúšťal entuziazmus. Všetko to vyvrcholilo tým, že nedokážem absolútne pochopiť autorov zámer s otáčacím volantom, pretože nech to akokoľvek skúšam vymyslieť, vychádza mi os volantu zošikma. Konštrukcia prevodu od volantu po kolesá ma úplne zabrzdila, lebo momentálne som aj kvôli iným starostiam nemal chuť vymýšľať spôsob úpravy tak, aby to fungovalo a aj sa to dalo urobiť tak, aby to nejako vyzeralo. To, že na seba nepasujú diery pre os volantu od palubovky až po nápravu ani netreba spomínať. To, čo mám hotové z nápravy, som mal už hotové vlastne dávno, len som nemal nejako čas a chuť pridať to sem, zdalo sa mi toho aj tak dosť málo. Aby to tu ale úplne nestálo, tak to sem predsa pridám. A ak bude slnko svietiť trocha krajšie na môj zatiahnutý svet cez víkend, tak to natáčanie nejako vymyslím, alebo zruším a postavím napevno.

K prednej náprave toľko - podľa autora sa mali otáčať osi v kolesách, ale zdal sa mi tam príliš úzky priestor a tak som prerobil konštrukciu tak, že os bude v kolesách zalepená a otáčať sa bude v tehlici nápravy. Preto som dovnútra vyrobil kocku z kartónu, aby sa v nej mohla os otáčať a v tehlici som urobil dieru navyše z druhej strany na zaistenie osi kolesa. Ten kartón poslúžil aj na celkové spevnenie týchto dielov. Na prvom obrázku sú červenou čiarou označené správne polohy čiar na dieloch, ktoré som naryhoval v týchto miestach, lebo by to nesedelo. Nejako sa mi na prvý pohľad nezdalo, že by to malo sedieť, tak som to premeral a zistil som, že sú tam chyby na každom dieli. Odteraz budem niektoré diely premeriavať dopredu. Tu sú fotky zo stavby nápravy:

No a takto to vyzerá skúšobne s nasadenými kolesami. Páči sa mi tá možnosť prepruženia prednej nápravy:

foksi | 45

Postby foksi » 13 Jun 2013 16:45

Trocha som sa zase pohol dopredu. Spravil som prednú masku a kapotu a palubnú dosku. Čo sa týka prevodu riadenia, rozhodol som sa to už neriešiť, lebo nechuť do upravovania tejto partie ma stála pár týždňov modelárskej pauzy. Nápravu nechám tak, ako je, os od volantu potiahnem iba do palubky. Volant sa teda bude dať natočiť, ale nebude ovládať nápravu. Pokračovanie stavby bolo bez prekvapení. V prípade tohto modelu by ale bolo prekvapením, ak by bolo všetko dostatočne presné, aby stavba išla hladko. Hneď v úvode som zistil, že vnútorné strany blatníkov sú na každej strane cca o 2 mm širšie a teda tam nedostanem kapotu. Spravil som úpravu aj napriek tomu, že to spôsobí mierne zúženie prednej časti.

Predná maska mala ohyb naznačený na zlom mieste, čo som zistil až po jej nalepení. Problém je, že už sa mi ju nedalo tak ľahko posunúť nižšie, trocha sa mi pri tom pokrútila. Toto sa mi podarilo zlepšiť dodatočným prilepením výstuhy vlastnej výroby zozadu. Následne som zistil, že môj postup nalepenia prelisu na kapote a zlepenia celej kapoty dohromady ešte pred prilepením na model nebol najvhodnejší. Podľa návodu sa toto malo robiť postupne, čo by asi trochu uľahčilo robotu, ťažšie by ale bolo dosiahnuť správny tvar kapoty a nalepiť ju ku stene kokpitu. Nehovoriac o zložitom dolepovaní prelisu na kapote čo som si nevedel predstaviť, že ako by sa dalo spraviť. Potrápila ma najmä predná časť kapoty, ktorá mi na prvý raz nechytila - veľmi silno sa aj vďaka prelisu zdvíhala. Potom sa mi zase pokrútila. Predok teda nevyzerá najlepšie, nedobre pasujúce vnútorné bočnice blatníkov to celé len podčiarkujú. Za normálnych okolností by som vyrobil nejaké presnejšie, ale už som rezignoval na úpravy, chcem model proste už zlepiť, inak by som sa naň musel vykašľať. Nedá mi to ale, a preto budem pokračovať, aj keď moje snaženie už nebude také, ako na začiatku.

Return to “Osobné automobily a motocykle // Passenger Cars & Motorbikes”