TEST UPGRADE FORA
LINK NA VLAKNO TOŤ

Sturmtiger /Answer/ 1:25

Moderator: Oliver

Brzdič | 40
2K+
Name: Ondra

Re: Sturmtiger /Answer/ 1:25

Postby Brzdič » 18 Feb 2023 21:26

Óóóó ..... tak to sedám do první řady a bedlivě sleduji. Držím palce. :wink:

Oliver | 32
2K+

Postby Oliver » 11 Mar 2023 21:35

Vďaka všetkým za reakcie, budem sa určite snažiť nesklamať. Zatiaľ môžem povedať, že ma model veľmi baví a papier mi fakt už chýbal.
Report
Poďme teda ďalej. Potreboval som oba celky spojiť k sebe, aby som dostal finálne tvary Sturmtigera, a preto som sa rovno po hlave vrhol do hlavnej zbrane - raketometu a všetkého okolo neho. Spravil som tak aj preto, pretože som túto časť stavby považoval za najzložitejšiu (ak nerátam pásy) a moc sa mi do nej nechcelo. Raketomet je vo vystrihovačke navrhnutý tak, že sa má vlepiť do "gule", ktorá je uchytená pod čelným pancierom v dvoch kruhových otvoroch. Tieto časti boli za mňa najzložitejšie, ale vďaka sekundovému lepidlu a väčšiemu množstvu Tamiya Putty som si s nimi bez problémov poradil.

Samotný raketomet sa potom skladal len zo štyroch dielov, pričom jeho vnútorný obvod (drážkovanie) som musel upraviť, nakoľko to pôvodné vo vystrihovačke bolo dosť odveci. Asi som ho ale mohol spraviť viac šikmé, no nevadí. Samotná hlaveň je ale dosť krátka a s tak veľkým kalibrom bude veľmi pravdepodobne vidieť na jeho dno, resp. že je z vnútornej strany zaslepený. Preto budem musieť pouvažovať čo s tým. Celé vnútro som namaľoval na čierno, aby nebolo cez kanáliky po obvode vyústenia vidieť dnu. Medzitým som spracoval priezor pre zameriavač zbrane a priezor pre vodiča. Na oboch je krycou páskou zakrytá fólia ako imitácia skla, pričom priezor pre zameriavač zbrane som z vnútornej strany uzavrel na čierno namaľovaným krytom. Priezor je dosť veľký a bolo by skrz neho vidieť, že dnu nič nie je. Zároveň som nechcel hneď za fóliu nalepiť čierny kus kartónu, ktorý by bol ľahko rozpoznateľný. Takto by vo finále vzniknutý čierny priestor mohol napodobniť "hĺbku", skrátka navodiť dojem, že vnútri niečo je, ale nie je tam nič vidieť. Spracoval som tiež polguľovité stanovisko pre guľomet. Na ňom spolu so štítom kanóna a jeho uchytením som napodobnil štruktúru odliateho pancierovania pomocou tmelu Tamiya Putty. Zároveň som vystužil hrany predného panciera z vnútornej strany dodatočne kartónom a to kvôli plánovaným zásahom, ktoré ale budem robiť až niekedy po surfe.

No a ostávalo mi vlepiť všetko do vrchnej časti korby. Neviem či je to moja chyba, ale uchytenie kanóna mi nevliezlo dovnútra bez toho, aby som do korby nevyrezal otvor. Ten som celý vymaľoval na čierno spolu s ostatnými ťažšie dostupnými miestami. Okrem toho som na čelný pancier nalepil 4 kovové úchyty.

Následne som celú vrchnú časť korby prilepil k spodnej, spoje prebrúsil a pomaly sa snažím dostať model do správnych tvarov. V priestoroch pod prednými blatníkmi mi to trochu nevychádza (zrejme mojou chybou), ale všetko zakryjem blatníkmi, prípadne ešte tam niečo dorobím. Pohrávam sa totiž s myšlienkou, že by som jeden z predných blatníkov spravil ako chýbajúci. Tiež som spracoval upevnenie ozubených kolies a napríklad predné svetlo, ktoré ale na fotke nemám. Vo vystrihovačke sa začínajú objavovať prvé nedokonalosti - príliš krátke obvodové diely (o viac ako 1 cm) alebo chýbajúce diely.

Mám pocit, že vrchná časť sa mi prehla, dosť som odflákol kostru (alebo som sa do toho opäť dostával?). V každom prípade to nie je nič čo by som nevedel brúsením napraviť, ale zatiaľ som sa venoval len prednej časti.
Ináč to celkom ide. Uchytenie raketometu umožňuje jeho pohyb po vertikále, čo snáď ocením najmä pri farbení.
Ako ďalšie v poradí sa chcem vrhnúť na predné blatníky a potom uvidím na čo budem mať chuť.
Oliver

Na stole: STURMTIGER
Naposledy dokončené: Stielhandgranate 24

GALLERY

"The master derives from his art."
https://www.youtube.com/channel/UC_Sxcj ... J1yC951EKA

Fito | 51
Admin
Name: Fito

Postby Fito » 11 Mar 2023 21:52

Paráda, radosť pozerať.
Chcel som sa spýtať, prečo to má tak krátku hlaveň, ale potom mi napadlo že sa kuknem do prvého príspevku, a už viem.
A teda asi si prečítam ešte k tomu kus histórie, leba napríklad že to strielalo rakety, to som netušil...
...The one who finished the Kriegslok.....................|Blog||Gallery

Marmat | 39
Name: Martin

Postby Marmat » 12 Mar 2023 12:03

Dobrá práca Oliver, ďalší top model od teba. :victory:
Tu máš jedno z možných riešení problému s kanónom :wink:

Oliver | 32
2K+

Postby Oliver » 13 Mar 2023 13:21

Tu máš jedno z možných riešení problému s kanónom
A myslíš, že v tej hlavni ostal aj počas prepravy Sturmtigeru na železnici? :haha:
Preprava mi to celé komplikuje. Totiž neviem či počas transportu mohli byť v hlavni nabité rakety, výrobou ktorej som si chcel pomôcť. A zas zakrývať hlaveň plachtou by som tiež úplne nechcel (aspoň zatiaľ).
Oliver

GALLERY

Fito | 51
Admin
Name: Fito

Postby Fito » 13 Mar 2023 13:45

Pozerám internety že veľa fotiek k tomu nemáme, ale tiež mi logika hovorí že pri presune to určite nabité nebolo, a asi to aj zakrývali :
Image

Image
Ale zas to by asi bolo škoda to iba tak uzavrieť....

No, máš to ťažké :wink:
...The one who finished the Kriegslok.....................|Blog||Gallery

Marmat | 39
Name: Martin

Postby Marmat » 13 Mar 2023 16:24

A myslíš, že v tej hlavni ostal aj počas prepravy Sturmtigeru na železnici? :haha:
Tak počas prepravy určite nie. :haha: Ale počas státia na stanici (keď parný rušeň zbrojil) sa mohli nájsť takí srandisti, čo by tam s radosťou vliezli a nechali sa k tomu ešte niekým odfotiť. :victory:

A keby si ten kanón zaslepil? Kartónové koliesko rovnakého priemeru, ako ma kanón, vložíš ho dovnútra a niečím ho zatisneš až na koniec rúry, len treba opatrne aby neprepadol do tej gule, čo je na konci kanóna.

Oliver | 32
2K+

Postby Oliver » 13 Mar 2023 16:55

On zaslepený už je, ale vzhľadom na to, že hlaveň má len pár cm to "dno" je proste vidieť.
Ale nejak si s tým poradím neskôr, zatiaľ tento problém odkladám.
Oliver

GALLERY

Roman | 52
4K+
Name: Roman

Postby Roman » 13 Mar 2023 17:27

ahoj
mozes spravit vnutri hlavne predok rakety. cital som volakde :bezne bolo ze jednu raketu mali nabitu a dalsie boli vnutri tanku
ta fotka na vagone je ked sovieti viezli trofeje domov,ten tiger je dnes v muzeu park patriot v moskve

juraj_ziacik | 43
Name: Gergej

Postby juraj_ziacik » 13 Mar 2023 18:59

Šak to sprav normálne zavreté.

Otvorená bola tá hlaveň len keď to nabíjali, inak to zavreli. Aj pri výstrele to bolo samozrejme zavreté, ale to je asi každému jasné... :)
Inak stavba super, teším sa na maskovanie.
Hey Hou, Let´s Go!

Return to “Vojenská technika // Military Vehicles”