jediný "problém" bol práve ten, že ak som nerezal presne a bolo vidieť kúsok bieleho papiera, tak sa to zaretušovať vodovkou moc nedalo
TEST UPGRADE FORA
LINK NA VLAKNO TOŤ
LINK NA VLAKNO TOŤ
Pomoc
Re: Pomoc
ja striekam akrylovým lakom (podľa typu modelu lesklým, polomatným, matným) atramentovú tlač, celé hárky A4 pred rezaním a lepením, potom môžem model hoci aj olízať a nič sa nerozpíja, testoval som HP originál atrament, ktorý sa rozpíja pomaly vzdušnou vlhkosťou... no dobre, preháňam, ale nie moc

jediný "problém" bol práve ten, že ak som nerezal presne a bolo vidieť kúsok bieleho papiera, tak sa to zaretušovať vodovkou moc nedalo
žasnem, už sa ničomu nedivím, len tíško žasnem (som zrelý na antidepresíva)
[b]na mierku sa nestažuje, mierka sa mení[/b] a radšej napchám prachy do modelov pod postel, ako potom niekomu na aukre do krku
[align=right][url=http://www.papermodelers.sk/viewtopic.php?f=15&t=3725&p=70971#p70971]pár pomôcok[/url][/align]
- iconmaster | 37
- Last man standing
- Name: Peter Jankovič
Skus prestudovat tipy&triky, sekciu 2.2d | Impregnacia. Ak planujes cistostavbu, impregnacia nitrolakom nie je zrovna najlepsi sposob, skor by si mohol skusit impregnovanie lepidlom BCG. HlavaXXII na to pripravil aj peknu instruktaz.
to toudi_sk A pri tom akrylovom predpokladám že používaš rovno sprej a nevlní sa potom moc ten papier? Lebo dneska som len tak skúšal testovať aj akryloví ale normálne z plechovice som si rozriedil a asi som niekde spravil chybu lebo mi ten papier zostal drsný.
to iconmaster To som si celé naštudoval ale akosi nemám odvahu na to vyliať ten lep
A asi mám šťastie že natrafím akurát na papiernictva kde ho nemajú, lebo už dlhšie chcem vyskúšať aj na lepenie ale zatiaľ som ho nenašiel 
to iconmaster To som si celé naštudoval ale akosi nemám odvahu na to vyliať ten lep
Na stole: Kamov Ka-29 /Orlik/ 1:33; KV-2 /free/ 1:25
Hotovo: Jak-3; LaGG-3; IL-2M3 Šturmovik; HH-53C Stallion; Tatra 815 NTH 6x6 + SYKO-5M + radlica; 3x Polikarpov I-16 Išak; T-80
"An architect's dream is an engineer's nightmare."
Hotovo: Jak-3; LaGG-3; IL-2M3 Šturmovik; HH-53C Stallion; Tatra 815 NTH 6x6 + SYKO-5M + radlica; 3x Polikarpov I-16 Išak; T-80
Aj Hlava už impregnuje lakom... Ale má taký špeciálny, poľský...
No som si istý, že sa dá nájsť aj u nás dobrý.
A lepí BCG-čkom, si myslím.

No som si istý, že sa dá nájsť aj u nás dobrý.
A lepí BCG-čkom, si myslím.
ja lak striekam originál kúpeným lakom v spreji, veľa vrstiev a nevlní sa to moc, lepšie 10 tenkých vrstiev, ako jednu hrubú a nebolo to ani drsné nakoniecto toudi_sk A pri tom akrylovom predpokladám že používaš rovno sprej a nevlní sa potom moc ten papier? Lebo dneska som len tak skúšal testovať aj akryloví ale normálne z plechovice som si rozriedil a asi som niekde spravil chybu lebo mi ten papier zostal drsný.
natierať štetcom lak by som veru nemal odvahu
ale u hlavu som videl, ako to patlal BCG lepidlom a v pohode, rozotrel pravítkom a vybavené
žasnem, už sa ničomu nedivím, len tíško žasnem (som zrelý na antidepresíva)
[b]na mierku sa nestažuje, mierka sa mení[/b] a radšej napchám prachy do modelov pod postel, ako potom niekomu na aukre do krku
[align=right][url=http://www.papermodelers.sk/viewtopic.php?f=15&t=3725&p=70971#p70971]pár pomôcok[/url][/align]
- iconmaster | 37
- Last man standing
- Name: Peter Jankovič
Pozor, akrylovy lak v spreji nie je vodou rieditelna farba!
Ahá tam je ten pes zakopaný
Hneď som múdrejší
Pri impregnovaní pred striekaním modelu je mi jasné že sa papier napúšťa nitrolakom a najlepšie je štetec aby sa to pekne vpíjalo, len či tak isto to robia aj majstri od letectva
Tú metódu s BCG som už niekoľko krát študoval a keď tak pôjdem pobehať všetky obchody po meste hádam ho niekde nájdem. Mám doma aj niečo podobné tomu lepidlu ale je to od UHU ale po zaschnutí je trochu lesklý.
Pri impregnovaní pred striekaním modelu je mi jasné že sa papier napúšťa nitrolakom a najlepšie je štetec aby sa to pekne vpíjalo, len či tak isto to robia aj majstri od letectva
Tú metódu s BCG som už niekoľko krát študoval a keď tak pôjdem pobehať všetky obchody po meste hádam ho niekde nájdem. Mám doma aj niečo podobné tomu lepidlu ale je to od UHU ale po zaschnutí je trochu lesklý.
Kúp si nitrolak a nitroriedidlo a zarob v nejakom pomere. Ja osobne som tempesta impregnoval pomerom 1:2. Prv som riedil 1:3 až 1:4 ale to je už skoro čisté riedidlo. Rozlož si model na papier a veselo to poriadne ponatieraj maliarskym štetcom. Papier cely nasiakne lakom až na druhú stranu. Natieraj iba z vrchu. Ja osobne dávam iba jednu poriadnu vrstvu a počas lepenia každý jeden diel po nalepení znova pretriem tým zriedeným nitrolakom. Niektoré časti mám dokonca pretrené aj viackrát. Spitfire má na sebe na niektorých častiach aj viac ako 5 vrstiev. Tomu nemáš ako ublížiť.
Pracujem tak dokonale,že každé jedno zlepšenie by znamenalo krok späť.
to Jolaus A retušuješ potom čím? Tempera drží na hrane papiera?
Retušujem všetkým naraz. Jednu farbu mám zarobenú temperu, druhú akryl vallejo, tretiu akryl tamyia a niečo aj vodovkou. Rozpíjať sa ti nemá čo pokiaľ lepíš z ofsetu.
Pracujem tak dokonale,že každé jedno zlepšenie by znamenalo krok späť.