TEST UPGRADE FORA
LINK NA VLAKNO TOŤ

DAF LF 260 / iconmaster / 1:25

Moderator: iconmaster

iconmaster | 37
Last man standing
Name: Peter Jankovič

Re: DAF LF 260 / iconmaster / 1:25

Postby iconmaster » 21 Nov 2023 19:53

Dík za postrehy a komplimenty páni!
Je super, že na to myslíš, lebo tiež neznášam maskovanie. Vlastne nepoznám nikoho, kto by rád maskoval.
Čo sa týka maskovania, tak kde je to nutné alebo rozumné, tak nemám s tým až taký problém. Ale je to zbytočné riziko podfuknutia farby, atď., tak radšej farbím separátne, čo sa dá. Navyše, často striekam po dieloch alebo celkoch aj veci, ktoré napokon budú v jednej farbe. Takto sa mi ľahšie a lepšie farbí a nevzniká zbytočne veľa "hluchých miest", kde poriadne nedostrekne ani airbrush. Takisto, neviem si predstaviť, že napr. zlepím komplet šasi aj s motorom dokopy a potom po nastriekaní surfaceru obrusujem chĺpky papiera na detailoch, ku ktorým nemám prístup.
Ale teda stále ťa len chválime, tak ti teda aj niečo skritizujem. Ten výrez v tvare elipsy na prednom čele, kde bude logo Carrier, nie je úplne najkrajší :P
Ten výrez elipsy sa veru nepodaril najlepšie. Nechcem sa ani vyhovoriť, ale iba napíšem, ako vznikla :P Ak sledujete moje stavby, tak ste si zrejme všimli, že sa snažím o napodobnenie reliéfov vrstvením. Hlbšie prelisy alebo drážky vyrezávam do podlepeného dielu, ktorý ďalej podlepujem a tie plytšie (to je príklad aj tej elipsy) vyrezávam ešte pred podliepaním. Nuž a tu som ten diel podlepil a až potom si uvedomil, že som nevyrezal potrebnú časť. Tak som narýchlo vykrojil tú elipsu, aby sa to dalo ešte odlupnúť, kým je lepidlo čerstvé.. Ale pôjde tam logo, to sa budem snažiť vyrezať krajšie, aby to prekrylo :)

petopato | 55
12 násobný gulášmajster!
Name: Peter Židuliak

Postby petopato » 10 Dec 2023 20:42

Kokos, ten Carier je model sám o sebe.

pisho66 | 42
Name: Martin

Postby pisho66 » 10 Dec 2023 21:29

Paráda a ja viem aj ako to hučí :wink:.
Nie je dôležitý cieľ, ale cesta.

iconmaster | 37
Last man standing

Postby iconmaster » 14 Jan 2024 00:52

Díky turovskí parťáci :victory:

Pred Vianocami som nakreslil väčšinu nadstavby a hlavne jej príslušenstva, aby som mal čo lepiť cez dovolenku. Aj som sa rozbehol, no veľa drobných dielikov málokedy pôsobí motivačne, tak aj moje tempo upadlo a len teraz som dolepil všetky časti zdvíhacieho čela.

Najprv som zlepil pomocný rám skrine. Nie je to príliš komplikovaný diel, akurát som sa snažil udržať geometriu v rovnie, aby sa neskrútila po dolepení priečnikov. Nechával som ho teda schnúť na rovnej podložke a zhora mierne zaťažené. Do rámu som sa rozhodol urobiť púzdra pre zapustenie držiakov blatníkov - takto by to mohlo byť pevnejšie, než len "na tupo" nalepiť z boku (hoci na Volve mi to držalo aj takto).

A ďalej som pokračoval už spomínaným zadným zdvíhacím čelom (typ Dhollandia DH-LM.15), ktoré chvíľu trvalo nakresliť. Hoci boli dostupné celkom dobré podklady, musel som preštudovať, ako to funguje a hlavne ako vyzerajú jej jednotlivé časti. Zvažoval som, či urobiť čelo funkčné aspoň z časti (sklopiteľné), no tie diely sú dosť krehké, neviem, či by to vydržalo manipuláciu a preto som tie diely zatiaľ ani neskladal dokopy..
Na prvých dvoch fotkách je základný rám čela - priečka, ktorá sa skrutkuje o rám auta. Ďalej sú to prvky mechanizmu a plošina samotná - na nej som ryhovaním naznačil spoje, keďže je to poskladané a zvárané z hliníkových profilov. Dole na prvej fotke sú hydraulické valce (manžety zatiaľ provizórne z drôtu, ktoré ešte môžem nahradiť, ak prídeme na ideálnu metódu ich výroby), na druhej fotke potom zábrana proti podbehnutiu zo zadu - trojdielna, aby bol vytvorený priestor pre valce počas spustenia a na tretej fotke je skrinka, kde je umiestnený hydraulický agregát plošiny a ovládacia konzola. Na štvrtej fotke je ďalšia skrinka, tá ale už nepatri k plošine, neviem presne čo je v nej (žeby reťaze?) - Petopato možno prezradí.. A na poslednej fotke sú zakladacie kliny.

Okrem týchto častí nadstavby ešte mám skreslené zadné blatníky, bočné profily proti podbehnutiu a tiež základ skrine, takže týmito by som mal pokračovať.

petopato | 55
12 násobný gulášmajster!
Name: Peter Židuliak

Postby petopato » 14 Jan 2024 10:58

Ako každý jeden príspevok vždy excelentné, človeku sa to až ťažko komentuje...
Na štvrtej fotke je ďalšia skrinka, tá ale už nepatri k plošine, neviem presne čo je v nej (žeby reťaze?) - Petopato možno prezradí..
Je to box na batérie ku Carrieru.

pisho66 | 42
Name: Martin

Postby pisho66 » 14 Jan 2024 11:01

Reťaze sa nosia v kabíne :big smile:
Nie je dôležitý cieľ, ale cesta.

spider | 34
Name: Stano

Postby spider » 16 Jan 2024 09:02

Paráda :victory:
правда у воді не тоне і в огні не горить
Working on: KrAZ 255b

Matus R | 44
Name: Matúš Rybár

Postby Matus R » 24 Jan 2024 15:18

Dlhšie som tu nebol-ale ked toto vidím....
Pastva pre oči!Len by to už aj nejakú farbu chcelo-aspon rám s nápravami a kolesami.
Mne osobne sa potom chce viac na tom pracovať ked vidím pekný výsledok za sebou.Ale každeho osobná vec.
Inak som stále prekvapený detailami a spracovaním ale u teba je to NORMA!

iconmaster | 37
Last man standing

Postby iconmaster » 09 Mar 2025 22:12

Tak po roku a niečo vám ďakujem za komentáre a chválu!
Len by to už aj nejakú farbu chcelo-aspon rám s nápravami a kolesami.
Mne osobne sa potom chce viac na tom pracovať ked vidím pekný výsledok za sebou.Ale každeho osobná vec.
Už je to snáď blízko. V poslednej dobe mi viac vyhovuje nachystať diely a farbiť všetko naraz, čo bude v jednom odtieni. Podvozok bude mať rovnaký odtieň, ako motor a hnací agregát, takže rád by som mal hotové všetko a potom sa vrhnem na farbenie. Ďalšia vec, že u mňa je takéto rozsiahlejšie striekanie skôr sezonálna záležitosť - robím to radšej vonku, keď je dobré počasie.

No a hádam by sa patrilo aj niečo pridať. Priznám sa, za posledný rok som sa prílíš veľa nevenoval tomuto projektu. Ale aspoň som makal (hoci len virtuálne) na príprave nejakých ďalších. Ku koncu vlaňajšieho roka a začiatkom tohto som sa nejako donútil a dokreslil skoro všetky chýbajúce detaily. Trošku som sa pohol aj s návodom, ale tam ešte bude treba zamakať.

Takže pokračovanie nadstavy. Chvíľku som dúmal, ako vystužiť samotnú skriňu, lebo hoci boky som navrhoval na podliepanie 1 mm kartónom, také veľké plochy však aj takto majú tendenciu zapadať, prípadne sa krútiť už aj od podlepenia.. Tak som urobil korpus z vlnitého kartónu, na ktorý som potom naliepal podlepené panely chladiaceho boxu. Spoje po hranách budú zakryté profilmi, ktoré nalepím až po farbení.

Ďalej sú tu ďalšie prvky nadstavby. Na prvej fotke sú kľučky dverí skrine - pár na zadné dvere a menší na bočné dvierka. Potom sú to kotvy skrine, ktorou je upevnená podlaha k pomocnému rámu. Zlepil som aj bočné profily proti podbehnutiu - podobne ako na návese Benalu, zvýraznil som reliéf profilov nalepením tenkých pásikov papiera. A v spodnom rade sú blatníky aj s držiakmi.

K nadstavbe ešte ostávajú nejaké tie detaily, ako spomínané profily na rohy skrine a nejaké drobné príslušenstvo. A zatiaľ sa mi nejako extra nechce ani do káblovania motora, ale pred farbením je to nutné spraviť.

martin1807 | 32
2K+
Name: Martin Bilý

Postby martin1807 » 10 Mar 2025 00:51

Paráda, len tak ďalej :victory:
Na stole:
Naposledy dokončené: Praga S5T-3 ORKAN, Tatra 815 S1
Galéria

Martin1807

Return to “Nákladné automobily a ťahače // Lorries & Trucks”