TEST UPGRADE FORA
LINK NA VLAKNO TOŤ

T-55A /GPM/ 1:25

Moderator: Oliver

Marmat | 38
Name: Martin

Re: T-55A /GPM/ 1:25

Postby Marmat » 18 Dec 2016 20:57

Pekné je to, len ma zarazilo, že si na veži nedokončil ten biely kríž.
Som si narýchlo našiel pár fotiek T 55 z rôznych miest Česka a Slovenska z augusta 68 a všetky mali biele kríže na veži.
Pre ilustráciu:
Liberec 68 http://litomericky.denik.cz/galerie/tis ... ?mm=614337
Rad tankov T 55 v Liberci http://www.ustrcr.cz/data/images/projek ... 868-01.jpg
Bratislava 68 http://ba.foxy.sk/displayimage.php?pid=595

Oliver | 31
2K+

Postby Oliver » 18 Dec 2016 21:41

Ale toto čo si poslal sú obrázky T-62. :) Poznáš to podľa hlavne. T-55 má hrubšiu hlaveň na jej konci a T-62 niekde v druhej polovici. Aj veža je viac taká "sedavá" ako pancier korytnačky. Na T-55 taká nie je.
Oliver

Na stole: STURMTIGER
Naposledy dokončené: Stielhandgranate 24

GALLERY

"The master derives from his art."
https://www.youtube.com/channel/UC_Sxcj ... J1yC951EKA

Marmat | 38
Name: Martin

Postby Marmat » 18 Dec 2016 22:39

Hmm, aj majster tesár sa občas utne. :big smile:
Nevadí, hlavne aby horšie nebolo. Som sa aspoň niečo nové naučil.
Ale ten kríž tam môžeš dorobiť, či nie? :)

Paly | 38
Name: Paľo

Postby Paly » 18 Dec 2016 22:42

Tá "hrubšia hlaveň" je vlastne miesto, kde je na hlavni kanóna ejektor, teda zariadenie, ktoré odoberie časť plynov z hlavne po výstrele a keď projektil následne opustí hlaveň, nahromadené plyny v ejektore znova expandujú a strhávajú so sebou podstatnú časť splodín po výstrele, ktoré sa následne nedostanú do priestoru pred osádku. Samozrejme je to načasované tak, aby sa to udialo, kým je záver hlavne ešte uzamknutý a najľahšou cestou pre plyny je ústie hlavne. To len tak na okraj, lebo k parádnemu modelu ktor tu vzniká naozaj nemám čo dodať :)
Live hard, ride easy.

Oliver | 31
2K+

Postby Oliver » 19 Dec 2016 01:04

Ale ten kríž tam môžeš dorobiť, či nie? :)
Teoreticky by som mohol, ale nejdem to už prerábať. Ak by som to chcel mať ako píšeš, musel by som pravdepodobne bočné pruhy výrazne posunúť smerom dopredu niekde tam kde je číslo a to zas urobiť inde. A na také prerábky sa už necítim. Celkom sa mi to páči tak ako je. :bad smile: Ale aj tak si začínam myslieť, že tie kríže robili individuálne, pretože na jednom tanku je tak, na druhom unak a na treťom úplne inak. :beat plaster:
Tá "hrubšia hlaveň" je vlastne miesto, kde je na hlavni kanóna ejektor, teda zariadenie, ktoré odoberie časť plynov z hlavne po výstrele a keď projektil následne opustí hlaveň, nahromadené plyny v ejektore znova expandujú a strhávajú so sebou podstatnú časť splodín po výstrele, ktoré sa následne nedostanú do priestoru pred osádku. Samozrejme je to načasované tak, aby sa to udialo, kým je záver hlavne ešte uzamknutý a najľahšou cestou pre plyny je ústie hlavne. To len tak na okraj, lebo k parádnemu modelu ktor tu vzniká naozaj nemám čo dodať :)
Ďakujem Paly, jak za pochvalu tak i za vysvetlenie. Nejak som tušil, že s ním niekto príde.. :P :big smile:
Oliver

GALLERY

Oliver | 31
2K+

Postby Oliver » 24 Dec 2016 17:21

Pekný Vianočný deň kamaráti .. rád by som sa chcel podeliť o dnešný "vianočný" progres.
Report
Ako som naposledy avizoval, model som lakoval. Prvotnou myšlienkou bolo spojiť Sidolux s matnou bázou od Tamiye (X-21) a riediť X-20A. Výsledok nebol vôbec uspokojivý, rovnaký ako veľkej časti modelárov, ktorí to skúšali tiež. Skôr ako lak to vyzeralo ako nejaká beloba, celá plocha sa akoby zahmlila. Bol som malinko sklamaný a keďže som potreboval akrylový lak, siahol som po klasickom reveláckom. Riedil som ho zhruba tak do 25% destilovanou vodou a výsledok ma milo prekvapil. Rozhodol som sa teda prestriekať ním celý model.

Aj napriek tomu, že na niektorých fotkách lak môže pôsobiť ako lesklý, nie je to tak. Lesk je skôr spôsobený bleskom od foťáku. Myslím, že to bude stačiť (teda skôr dúfam), a ochráni mi to povrch pred terpentínom a olejovkami. Pri svojich pokusoch sa mi podarilo minúť celé jedno 18ml balenie a nezvýšilo mi na kolesá, ktoré budem musieť dorobiť. :haha:
Z čoho som bol viac sklamaný bola pištoľ. Ešte som nestriekal akrylový lak a tak som bol prekvapený čo sa dialo .. asi 2x mi ju takmer upchalo. Musel kalíšok vyliať a nádobku, hrot ihly, ihlu a aj prednú časť pištole celú vymyť ako keby som ju ukladal po dokončení práce. Možno to bolo spôsobené zlým riedením, resp. nevhodnosťou destilovanej vody alebo jej množstvom. Potom som striekal len s odšróbovanou špičkou pištole a celkovo som nie tak dlho držal spúšť. Častokrát som čistil ihlu .. ale nakoniec sa všetko podarilo a celý model na mňa pôsobí tak "hlbšie".
Oliver

GALLERY

Mirec | --
Name: Miroslav

Postby Mirec » 26 Dec 2016 18:18

takto sa spravaju akryly, velmi radi schnu na spicke ihly, treba ju castejsie pretierat a riedit original riedidlom, pripadne dat spomalovac aby ti to tak neschlo,no a 18 ml to je celkom dost hlavne ked si to este riedil. Mozes skusit aj laquer based farby a laky ktore tak neschnu rychlo ale smrdia trochu a su to acryly, napr Gunze C alebo H alebo slovenske Mr. Paint, z dalsich dobrych acrylov su tamiyacke a Valleja. Model pekny, mne pripada ten povrch taky satenovy polomat

Sumec | 33
Name: Adam

Postby Sumec » 26 Dec 2016 22:32

No asi niekde robím chybu, jak bol semester dlhý som sa modelu ani nechytil a kukám že ty to už máš skoro hotovo :dribble: Musíš ma naučiť ako na to :haha: Inak Tčko je parádne, páči sa mi aj také ako je teraz :victory:
Na stole: Kamov Ka-29 /Orlik/ 1:33; KV-2 /free/ 1:25
Hotovo: Jak-3; LaGG-3; IL-2M3 Šturmovik; HH-53C Stallion; Tatra 815 NTH 6x6 + SYKO-5M + radlica; 3x Polikarpov I-16 Išak; T-80

"An architect's dream is an engineer's nightmare."

Oliver | 31
2K+

Postby Oliver » 27 Dec 2016 11:47

To Mirec: Už to dobojujem s tým čo mám a do budúcnosti sa určite poobzerám po niečom inom. :big smile:

To Sumec: A ja som si myslel, že pracuješ "potajomky". :haha: Ináč .. Filipa pred časom napadla myšlienka spraviť také TN stretnutie, ale potom išiel na PN.. tak možno by sa dalo niekedy, či? :P
Oliver

GALLERY

Sumec | 33
Name: Adam

Postby Sumec » 27 Dec 2016 13:58

Nie nie ani potajomky to nešlo :haha:
Off topic: Mne už spomínal niečo také cestou do Nitry, keď sme išli na súťaž. Môžeme niekedy spáchať malé stretko :big smile:
Na stole: Kamov Ka-29 /Orlik/ 1:33; KV-2 /free/ 1:25
Hotovo: Jak-3; LaGG-3; IL-2M3 Šturmovik; HH-53C Stallion; Tatra 815 NTH 6x6 + SYKO-5M + radlica; 3x Polikarpov I-16 Išak; T-80

"An architect's dream is an engineer's nightmare."

Return to “Vojenská technika // Military Vehicles”