TEST UPGRADE FORA
LINK NA VLAKNO TOŤ

Motorový vůz M 131 - Hurvínek /balu11/ 1:25 DOKONČENO

Moderators: Fito, Oliver

balu11 | --
Name: Milan Martinec

Re: Motorový vůz M 131 - Hurvínek /balu11/ 1:25

Postby balu11 » 19 Nov 2023 21:11

Zdravím přátelé a kamarádi. :victory: Moc děkuji za slova chvály, to je nejlepší PHM do toho motoru modelaření. No, to světélko na konci tunelu svítí přeci jen více. Tak jsem se pustil do té podložky pod toho Hurvínka. Jak jsem již avizoval, představa je motoráček před remízou a nějaké ty postavičky pro oživení modelu. I když jsem se to snažil očesat na nejnižší možnou míru, tak ta podložka nabyla dost obludných rozměrů. To měřítko 1:25 je prostě v tomto docela vražedné. Takže podložka bude velká, šířka 31,5 cm a délka 116 cm. Je tam fotka s krabičkou cigaret, jen pro představu, jak to bude velké. Na jedné fotce je taková vizualizace a nástřel v počítači, ty další fotky už ukazují postup práce na stavbě podložky. Musel jsem dát i výplň polystyrenu, protože by to sežralo tunu štěrku jako posypu. Samotná remíza se bude muset dost detailovat, takže jsem zabruslil i do stavařiny. Mňo, už jsem i vymyslel, kam ten model umístím v bytě, jen žena zatím o tom ještě neví, asi budu muset koupit kytku a bonbonieru. :wink: Tak ty fotky, řeknou více než stovky slov.
"O, homo si scires, quantum doctrina valeret, numquam dormires, nocte dieque studeres." (Walter)
( Člověče, kdybys věděl, jak mnoho vědění zmůže, nocí i dnem by ses učil, vůbec bys nechodil spát. )

balu11 | --

Postby balu11 » 25 Nov 2023 22:10

Hezký zasněžený sobotní večer přátelé papírových šmykajd. :victory: Dnes sem dám fotoreport dřív než jak je mým zvykem v neděli, protože teď se k tomu tak týden nedostanu. K výrobě podložky jen pár poznámek. Betonovou plochu - podlahu, jsem nechtěl udělat jako jednolitou plochu, protože přeci jen tam působí nějaká ta mechanická eroze povrchu a venku zase eroze díky počasí. Použil jsem brusný papír č.30, který měl imitovat hrubost eroze. Pak jsem to překytoval tmelem na dřevo a přebrousil. Kde jsem chtěl zachovat hrubost povrchu, tak tam jsem to samozřejmě nekytoval. Na podlahu jsem vyrobil překryt montážní jámy. A pak jsem to celé zapatinoval i s únikem olejů a pod. Co se týče nějaké té zeleně, tak tráva, která se používá na posyp v měřítku 1:87 se mi zdála hodně drobná. Proto jsem použil koudel protaženou trubičkou a lepil jednotlivé trsy pomocí tavné pistole, pak jsem to jen lehce přestříkl barvou. Pokud to někdo použijete, je třeba si dávat pozor kam to lepíte, člověk má sklon k určité souměrnosti a té je potřeba se vyvarovat. V přírodě také v podstatě souměrnost neexistuje. Pak jsem vyrobil i nějakou tu křovinu. Nechtělo se mi čekat na dodávku z e-shopu a tak jsem improvizoval tím, že jako listí jsem použil majoránku. Snad to někomu pomůže, když tvoří krajinné prvky v tak velkém měřítku. Posyp je ze dvou druhů hrubosti. Hrubší je použit mezi pražci a jemnější pak na pěšunk. V podstatě je základna podložky hotová, jen zbývají vyrobit komponenty na ukotvení kolejí k pražcům. Je to docela drbárna, protože jeden kus se skládá z 24 kusů a dost je jich z oblasti nanomodelařiny. A já jich potřebuji čtyřicet. :beat plaster: Jsou ty poslední fotky. Jinak jsem udělal i nějakou fotku podložky s motoráčkem, kde je vidět jak obrovská je ta podložka. Motoráček má délku přes nárazníky necelých 49 cm. Teď zbývá se se pustit do samotné stavby budovy remízy a pak nějaké to zařízení a věci. Jako ponk, pracovní skříňky, nářadí, nějakou tu bednu a regál. Je toho ještě pořád dost ale to světlo na konci tunelu svítí více a více. Tak a dost keců a teď nějaké ty fotky.
"O, homo si scires, quantum doctrina valeret, numquam dormires, nocte dieque studeres." (Walter)
( Člověče, kdybys věděl, jak mnoho vědění zmůže, nocí i dnem by ses učil, vůbec bys nechodil spát. )

petopato | 55
12 násobný gulášmajster!
Name: Peter Židuliak

Postby petopato » 25 Nov 2023 22:12

Už som sa zľakol, že zajtra vstávam do roboty, až keď so si prečítal prvú vetu sa mi uľavilo. Veľmi dobre sa na to pozerá, len tak ďalej! :wink:

balu11 | --

Postby balu11 » 25 Nov 2023 22:59

Už som sa zľakol, že zajtra vstávam do roboty, až keď so si prečítal prvú vetu sa mi uľavilo. Veľmi dobre sa na to pozerá, len tak ďalej! :wink:
:haha: No jo no, já nastupuji v pondělí do nemocnice a v úterý mažu na operaci. Tak si dám tak týden od modelaření pohov. A zítra, tedy v neděli se budu muset věnovat domácím povinnostem, tak jsem to sem dal už dneska. Já jsem také zvědav jak to všechno dopadne, tedy s tím modelem. V palici si rovnám tu stavbu budovy remízy.

Saskardin | 52
Name: Martin

Postby Saskardin » 28 Nov 2023 11:41

Noooo, není to špatný, Balu, dá se to... :haha: Ale čo, pravda je, že som si buľvy hľadal pod stolom, majstrovská robota. :dribble:
"Celý problém ľudstva je v tom, že hlupáci a fanatici sú si vždy istí sami sebou, a múdri ľudia plní pochybností." - Bertrand Russell

Na stole: London L.C.C. 106 (Occre), Kafemlejnek (A.Cupák)

Tomasz | --
Name: Tomáš Wolanszký

Postby Tomasz » 30 Nov 2023 09:08

:big smile: popozeram som si tie fotky a tá podložka je top jednoduchá zaujímavá vymakaná. Skvelá práca

balu11 | --

Postby balu11 » 02 Dec 2023 14:44

Ahojky kamarádi. :victory: Díky za slova chvály, dnes potěší více než kdy jindy. Včera jsem se vrátil z nemocnice, a jsem na tom pocitově, že mne přejel parní válec a do břicha že mi dali odjištěný handgranát. :beaten: Myslel jsem si, že zítra, tedy v neděli, zase zasednu k modelu a budu pokračovat na té podložce. Ale zatím to prostě nejde, ta bolest je pořád dost intenzivní. Ale snad po neděli to už bude lepší. :big smile:
Tome, máš pravdu, že koncept té podložky je jednoduchý, ale je faktem, že pracnost to moc neulehčí. Ta budova remízy nebude nic zase až tak složitého, ale trochu další nanomodelařiny si užiju, až budu dělat to zařízení uvnitř remízy. Ale už se na to docela těším, budou to ony pověstné třešničky na dortu. Teď už jenom, aby to přestalo bolet a hurá k modelářskému stolu. :wink:

iconmaster | 37
Last man standing
Name: Peter Jankovič

Postby iconmaster » 02 Dec 2023 14:53

Len pekne oddychuj, ak si po operácii, za posledné týždne si zamakal na modeli, ten ťa iste pokčká! Podložka bude doslovne pekný kús nábytku :)

Želám skoré uzdravenie, aby tie bolesti prešli a aby si sa mohol čo najrýchlejšie vrátiť k Hurvínku :victory:

petopato | 55
12 násobný gulášmajster!
Name: Peter Židuliak

Postby petopato » 02 Dec 2023 17:26

Neviem čo je remíza, ale nakoľko som si prešiel niekoľkými operáciami, viem ako ti je a želám skoré uzdravenie. :wink:

Marmat | 38
Name: Martin

Postby Marmat » 02 Dec 2023 19:45

Neviem čo je remíza...
Remíza je budova, ktorá slúži na uskladnenie hnacích železničných vozidiel v čase, keď nie sú aktívne nasadené na dráhe.

Return to “Železničná technika // Railway”