TEST UPGRADE FORA
LINK NA VLAKNO TOŤ

K-Wagen / Orlik/ 1:25

Moderator: Oliver

OrasM | --
Name: Mirec

Re: K-Wagen / Orlik/ 1:25

Postby OrasM » 22 May 2025 00:03

Zdravím kolegovia modelári.

Prišiel čas pokročiť a pridať progres. Trošku som odbehol ku kovovému modelu IS-2 aby som nabral energiu po vyrezávaní dielikoch z kartónu 2mm veľkosti 2x B1. Toľko čepelí som ešte nespotreboval za celý život :P
Report
Kostra je kompletne vyrezaná. Ostáva ju kompletne zlepiť, zatiaľ som všetko poukladal na sucho. Zatiaľ diely celkom dobre sedia až na 3 diely kostry na ľavom a pravom sponsone. Sú len opačne značené plochy na zošikmenie a prilepenie ďalších dielov kostry. Nakoľko tieto dieliky vo finále nebude nikdy vidieť tak to nevadí a presnosti stavby to nebráni.
Okrem toho sa ešte ukázal neduh spojený s podlepovaním veľmi dlhých dielov (62cm) kde je diel natiahnutý o 0,5mm dlhší ako by mal byť. Týka sa to iba jedného dielu a dá sa to rýchlo napraviť, takže z toho vedu nerobím a beriem to ako úspech :victory:.
Tak a teraz to podstatné, ukážka fotiek. Odfotil som kostru rozloženú, priloženú k sebe a potom aby to bolo lepšie vidieť som ju otočil dole hlavou a priložil k sebe. Nech sa páči, tu sú fotky ;)
Všetko je raz po prvý raz.

Helikoptéry nelietajú. Sú také škaredé, že ich zem sama odpudzuje.

Fito | 51
Admin
Name: Fito

Postby Fito » 22 May 2025 07:24

Neviem či už ti to niekto písal, ale máš malú podložku :P

A vyzerá to parádne, to najhoršie máš určite za sebou, "už iba" to obaliť a bude to určite pekný kúsok...
...The one who finished the Kriegslok.....................|Blog||Gallery

Oliver | 32
2K+

Postby Oliver » 22 May 2025 09:15

Tak toto bude mať určite aj riadnu hmotnosť keď všetko zložíš. Teším sa keď bude kostra oblepená obšívkou, hneď sa na to bude inak pozerať.
:big smile:

A by the way .. to natiahnutie dielu o 0.5cm môže byť spôsobné aj tým, že keď si si ho vyrezal a išiel lepiť na kartón, tak po prilepení si ho príliš "vyhladil" (ak si to tak robil). Vtedy sa diely vedia malinko natiahnuť a keďže tento má až 62cm, 0.5cm je nič ..
Ale vravím, neviem ako si to robil, možno je naozaj väčší už vo vystrihovačke.
Oliver

Na stole: STURMTIGER
Naposledy dokončené: Stielhandgranate 24

GALLERY

"The master derives from his art."
https://www.youtube.com/channel/UC_Sxcj ... J1yC951EKA

OrasM | --

Postby OrasM » 22 May 2025 09:25

Ale vravím, neviem ako si to robil, možno je naozaj väčší už vo vystrihovačke.
Preto som aj písal, že nastal známy neduh pri podlepovaní dlhých dielov :big smile: Beriem to tak že pri zahladzovaní sa to trošku natiahlo. Čo sa týka veľkosti dielov, tak zatiaľ všetko krásne sedí.
Neviem či už ti to niekto písal, ale máš malú podložku :P
Zháňal som jeden čas väčšiu podložku, ale kým som sa dopracoval k objednávke tak som veľké diely stihol spracovať a nebola už potom potrebná. Nie žeby bol problém hodiť podložku do košíka a odoslať ale keď už modelár niečo objednáva, tak to nebude iba jedna položka. Potom to väčšia suma, následne som upravoval počet položiek, potom som prihadzoval ďalšie položky a nakoniec som podložku zo zoznamu vyhodil a objednal bez nej :haha:

Po zlepení konštrukcie je to prakticky "iba obšívka" a ešte nešťastné pásy. Nie žeby boli nejaké ťažké, len klasicky je tam veľa dielikov a tak to bude pomerne pracné, ale to budem riešiť až príde na ne čas, aj keď niečo málo som už skúsil začať :big smile:

OrasM | --

Postby OrasM » 11 Aug 2025 09:06

Po dlhom čase sa opätovne hlásim. Brzdili ma povinnosti a nechuť zlepovať konštrukciu väčších rozmerov. No prekonal som to a pustil sa do toho. Obšívku som vyrezal, vyretušoval a začal som lepiť.
Report
Pri lepení som narazil na viacero podstatnejších chýb. Začal som ale nalepením vnútornej obšívky na bočné diely kde som prvýkrát skúsil tuhý vytláčací herkules. Pracovalo sa mi s ním parádne, drží skoro okamžite a pevnosť je parádna. Samozrejme spája sa s tým nutnosť osadenia obšívky na prvú dobrú. Síce je možnosť rýchleho odlepenia a opravy, no musíte byť rýchly, lepidlo lepí poriadne. Výhoda je že sa nanáša super so špongijou a nevlhší papier, takže zvlnenie nehrozí. Pár fotiek vnútornej časti bočníc. Prilepil som aj obšívku dna hlavnej lode tanku, tu to celkom sedí.

Ďalej som zistil chybu na podliepanom diely bočnice. Majú tam zakreslený výrez, ktorý nie len že nie je nutný, ale naopak tam ani nemá byť. Chyba nastala tým, že zabudli zarátať hrúbku jedného podliepaného dielu z oboch strán (2mm+2mm). Takže som odrezaný pásik hrúbky 2mm vyrezal na novo a prilepil spätne. Na fotkách to je vidieť,

Následne pri prilepení obšívky som si všimol že je obšívka vo vzduchu a teda sa dosť krúti, tak som odrezal kúsok 2mm kartóna (zbytky sú po ruke pri toľkom vyrezávaní) a nalepil ich na obšívku, čím som ju spävnil a vyrovnal. Zároveň som vytvoril miesto na nalepenie hornej obšívky (niečo ako chlopňa).

Po tomto som nalepil obšívku aj na samotný bok, ktorý pekne sadol na doplnený prúžok 2x2mm a vyzerá to parádne. potom som podišiel k nalepeniu bočníc na hlavnú loď tanku.

Následne som na sucho priložil horné diely obšívky a tam je krásne vidieť plochy po bokoch, ktoré pretŕčajú. Pozrel som fotky aj na poľských modelárskych weboch a všetci to majú takto, takže chyba nie je u mňa ale v modeli. Škoda. Budem to riešiť vyrezaním pásikov z farebnej rezervy.

Z dôvodu posunutia šírky bočníc som hornú obšívku nelepil nakoľko by v mieste ohybov bola vo vzduchu. Dá sa to prilepiť aj tak, no nie som si istý výslednou čistotou tak oblúky plánujem podlepiť 2mm kartónom aby som mal podchlopeň. Keď mi to nepôjde tak vyrobím rovno podchlopeň :)

Teším sa na ďalšie lepenie nakoľko už stroj nadobúda tvar a farebnosť. Práce je ešte dosť a už som zahliadol ďalšie podstatné chyby modelu, ale možno som len zle pozeral, tak uvidíme. Konečne som pridal aj fotky s obšívkou tak verím že fotky budú o niečo krajšie ;)

LaBa | 45
Name: Ladislav Bachorec

Postby LaBa » 11 Aug 2025 09:32

Krásne sa s tým hráš. Tých chýb je škoda, pri tak veľkom modeli to o to viac ukáže.

Tomasz | --
Name: Tomáš Wolanszký

Postby Tomasz » 11 Aug 2025 13:12

:big smile: šialená mašina a vyzerá úžasne...verím že tých chýb už veľa nebude pri ďalšej stavbe, veľa trpezlivosti a budem aj ďalej sledovať

OrasM | --

Postby OrasM » 13 Aug 2025 10:59

Máme tu mierny postup.
Report
Na horných zaobleniach kde obšívka nemá hranu, som zaoblenia podlepil kartónom hrúbky 2mm a vytvoril som tak "chlopňu" a nalepenie obšívky bude jednoduchšie a vo výsledku aj krajšie. Plochy ešte prebehnem pilníkom nech sú pekné hladké a potom nalepím hornú obšívku.

Zatiaľ fotky z podliepania.

OrasM | --

Postby OrasM » 25 Aug 2025 07:13

Ahojte modelári, mám tu mierne pokračovanie. Zatiaľ som sa ešte definitívne nerozhodol či budem model rozrezávať alebo použijem na okraje rezervu tak som sa zatiaľ pustil do otočných veží aby som vedel zlepiť bočné sponsony. Včera počas varenia to bolo hlavne o dohľade nad jedlom tak som si zobral podložku, dieliky pásov a poďme ho vyrezávať.
Report
Jeden diel pásu sa skladá z 1x vrchní vrstva, 1x spodná vrstva, 2x široký bežec, 4x úzka priečka medzi bežcami a všetky dieliky pásov sú spájané vonkajším čapom. Celkovo vystrihovačka obsahuje 100 článkov pásov a ja mám zatiaľ vyrezaných 52x vrchná vrstva, 1x spodná vrstva, 10x bežec. Takže vo výsledku ma čaká ešte kopec roboty. Do dielov vrchnej vrstvy ešte musím vyrezať stredové otvory.
Prikladám pár fotiek.

Return to “Vojenská technika // Military Vehicles”