Po dlhom čase sa opätovne hlásim. Brzdili ma povinnosti a nechuť zlepovať konštrukciu väčších rozmerov. No prekonal som to a pustil sa do toho. Obšívku som vyrezal, vyretušoval a začal som lepiť.
Report
Pri lepení som narazil na viacero podstatnejších chýb. Začal som ale nalepením vnútornej obšívky na bočné diely kde som prvýkrát skúsil tuhý vytláčací herkules. Pracovalo sa mi s ním parádne, drží skoro okamžite a pevnosť je parádna. Samozrejme spája sa s tým nutnosť osadenia obšívky na prvú dobrú. Síce je možnosť rýchleho odlepenia a opravy, no musíte byť rýchly, lepidlo lepí poriadne. Výhoda je že sa nanáša super so špongijou a nevlhší papier, takže zvlnenie nehrozí. Pár fotiek vnútornej časti bočníc. Prilepil som aj obšívku dna hlavnej lode tanku, tu to celkom sedí.
Ďalej som zistil chybu na podliepanom diely bočnice. Majú tam zakreslený výrez, ktorý nie len že nie je nutný, ale naopak tam ani nemá byť. Chyba nastala tým, že zabudli zarátať hrúbku jedného podliepaného dielu z oboch strán (2mm+2mm). Takže som odrezaný pásik hrúbky 2mm vyrezal na novo a prilepil spätne. Na fotkách to je vidieť,
Následne pri prilepení obšívky som si všimol že je obšívka vo vzduchu a teda sa dosť krúti, tak som odrezal kúsok 2mm kartóna (zbytky sú po ruke pri toľkom vyrezávaní) a nalepil ich na obšívku, čím som ju spävnil a vyrovnal. Zároveň som vytvoril miesto na nalepenie hornej obšívky (niečo ako chlopňa).
Po tomto som nalepil obšívku aj na samotný bok, ktorý pekne sadol na doplnený prúžok 2x2mm a vyzerá to parádne. potom som podišiel k nalepeniu bočníc na hlavnú loď tanku.
Následne som na sucho priložil horné diely obšívky a tam je krásne vidieť plochy po bokoch, ktoré pretŕčajú. Pozrel som fotky aj na poľských modelárskych weboch a všetci to majú takto, takže chyba nie je u mňa ale v modeli. Škoda. Budem to riešiť vyrezaním pásikov z farebnej rezervy.
Z dôvodu posunutia šírky bočníc som hornú obšívku nelepil nakoľko by v mieste ohybov bola vo vzduchu. Dá sa to prilepiť aj tak, no nie som si istý výslednou čistotou tak oblúky plánujem podlepiť 2mm kartónom aby som mal podchlopeň. Keď mi to nepôjde tak vyrobím rovno podchlopeň
Teším sa na ďalšie lepenie nakoľko už stroj nadobúda tvar a farebnosť. Práce je ešte dosť a už som zahliadol ďalšie podstatné chyby modelu, ale možno som len zle pozeral, tak uvidíme. Konečne som pridal aj fotky s obšívkou tak verím že fotky budú o niečo krajšie

Všetko je raz po prvý raz.
Helikoptéry nelietajú. Sú také škaredé, že ich zem sama odpudzuje.