Každopádne som vypočul vaše rady, a po tom nešťastí s ružovou, som si dal pauzu. Trojročnú.
Tak som minulý týždeň oprášil túto stavbu a to doslovne. Model som mal položený v krabici a za tie roky naňho sadal prach. Ak som naňho občas nechtiac kukol, ožili sa spomienky a nechuť pokračovať, lebo som mal vážne obavy, ako sa tá farba bude správať v ďalšom, keď bude potrebné vymaskovať niektoré časti alebo hoci aj pri leštení laku.. Ale som si povedal, že skúsím, a keby niečo, októbrový odvoz separovaného odpadu ešte stíham.
Že ako som opravil tú strhnutú farbu som radšej ani nedokumentoval. Maskovať som to nechcel, presnejšie skúsil som len nalepiť kúsok maskovacej pásky na dotknutú oblasť, a test dopadol veľmi zle: páska strhla kus modrej aj s ružovou..
Keď ste už pozerali nejaké dokumenty, ako lakujú lietadlá a keď vidíte na konci lakovacieho procesu týpkov, ako štetcom retušujú drobné chyby, tak už asi tušíte, kde som nabral inšpiráciu. Farba, čo som namiešal naštastie nestihna zaschnúť za tú dobu, takže odtieň som mal po ruke.
A keď som už bol rozbehnutý v štýle ŽaVeS, tak som pokračoval vodolepkami. Tentoraz bez prvej vrstvy laku. Za tri alebo štyri večery minulý týždeň sa mi aj podarilo osadiť všetky vodolepky. Pracovalo sa s nimi veľmi dobre, pomáhal som si s DecalSoftom od Revellu, čo na krídlach sa ukázalo, ako nie úplne šťastné riešenie, lebo tie tenké prúžky po aplikácii ostali trochu vráskavé. Na väčších nápisoch to však celkom pomáhalo. S vodolepkami sa na to už celkom dobre pozeralo:
Ďalšia dilema bola lakovanie. Presnejšie to, aký lak použiť. Na A350-ke sa mi dobre osvedčil autolak, ale tam som nepoužíval akrylové farby pod to. Tu ružová, aj modrá boli akryly a tiež šedé odtiene na krídlach. Rozhodol som sa pre pokus - zoberiem si najdrobnejšie diely, namiešam trošku 2K autolaku a skúsim streknúť. Ak sa nič nestane, nastriekam aj lietadlo. Ak zareaguje, tak ostáva už len Sidolux..
Lak nebol úplne čerstvý a bol dosť hustý - ani po zamiešaní tužidla to ešte bolo stále husté do pištole. Tak som si dolial 2K riedidlo, ale podarilo sa mi naliať príliš veľa. Bežne sa má prídávať do laku 10%, mne by to bolo málo, ale nechtiac som dolial možno aj 100% množstva laku. Ale konzistencia už bola akurát na striekanie.
Najmenší diel boli dvierka hlavných podvozkov. Tie som nalakoval a sledoval. Nič, vyzeralo to dobre. Tak som si vzal aj výškovky a strekol aj tie. Tu sa už ale začali diať veci. V niektorých častiach to začalo pekne leptať podklad. Zaujímavé, že nie všade. Neviem, či to spôsobilo to spomínané riedidlo, alebo ten autolak sa nekamaráti s akrylkami (hoci niektorí spomínajú, že hej), alebo ten zvezďácky plast je divný. Každopádne tu pokusy končili a nechal som to do druhého dňa vytvrdnúť, aby som mohol vybrúsiť a opraviť.
Keďže iný vhodný akrylový lak som nemal doma po ruke, vyhrabal som "z archívu" Sidolux. Tentoraz som sa rozhodol ho skúsiť aj nariediť, vzhľadom na to, že je už dosť starý a plasťáci tvrdia, že sa tak dosahujú lepšie výsledky. Tak som lakoval podľa odporúčaní, pri nižšom tlaku a nestriekal som "plné" vrstvy, ale skôr som jemne prášil tie plochy a opakoval to do nemoty. Trvalo to fakt dlho, keď som vyšiel hore z garáže a pozrel na hodiny, tak to trvalo cez 3 hodiny. Neviem presne, koľko vrstiev som dal, ale určite som prešiel celé lietadlo hádam aj 6-7-krát. Na konci už začali byť tie povrchy trochu matné, ale štruktúru sa mi darilo držať celkom OK a tak som dúfal, že to pôjde rozleštiť. Na motory som dával menej, možno tak 3-4 vrstiev a potom už boli celkom lesklé, tak som to nesilil ďalej.
Pred leštením som trochu prebrúsil lak vodným šmirglom (tuším P2000) a potom som leštil kúskom handry a jemnou pastou na auto. Išlo to celkom dobre rozleštiť, dalo by sa aj viac, ale nechcel som úplne zrkadlový lesk, ale nech tam vidieť takú decentrú štruktúru.
Po preleštení lietadla nasledoval ďalší obávaný krok: Maskovanie a striekanie nábežných hrán. Obavy som mal zas kvôli tej ružovej - na wingletoch bolo treba tiež vymaskovať a nevedel som, ako sa to zachová. Keďže sa jednalo o veľmi tenké plochy a aby som zbytočne neriskoval maskovaním iných častí, použil som akrylovú farbu a štetec. Na moje prekvapenie, maskovacia páska išla dole a nestrávala farbu na wingletoch!
A vytešený z úspešného maskovania krídiel som podobne pokračoval aj na motoroch. Tam toho bolo treba maskovať viac, lebo aj na pilónoch sú kovové plochy. Naštastie ani tu mi nikde nestrhla páska tú ružovú. Normálne mám pocit, že ten Sidolux ako keby zafixoval to nešťastné Vallejo. Pravda, nepoužil som najsilnejšiu pásku, ale také lacnejšie od ModelCraft.
Ostávajú mi dorobiť drobné detaily, ako podvozky a nejaké anténky a celé do poskladať. Nebude to môj najkrajší dopravák, ale už ho skúsim nejako dôstojne dotiahnuť do konca.