TEST UPGRADE FORA
LINK NA VLAKNO TOŤ

CLAAS Lexion 670

Moderator: serpens

iconmaster | 37
Last man standing
Name: Peter Jankovič

Re: CLAAS Lexion 670

Postby iconmaster » 02 Sep 2025 00:09

Pomaly už začínajú kosiť aj slnečnicu a ja ešte stále kreslím :)

Ako som naposledy avizoval, po spracovaní zadnej časti som sa posunul na predok stroja. Tu som spracoval čelo rámu - teda vstup do mláťacieho bubna. Tu sa nachádza aj zavesenie šikmého dopravníka, čo som sa snažil zosilniť podľa predlohy, zapustením dielov do seba. Nad šikmým dopravníkom sa nachádza kryt mláťacieho bubna, pod ním "pasca" na zachytávanie kameňov, aby sa tie nedostali ďalej a nerobili škodu.
Ďalej som dokreslil dáke vystuženie príruby koncového prevodu (náboja) na pravej strane. Neviem presne, pečo je to potrebné - možno je to akási kompenzácia momentov, ktoré vznikajú na opačnej strane od pohonov žacieho ústrojenstva.. Aj samotné čelo rámu je širšie na pravej strane. Tu som zistil, že ani predná náprava nemá symetrické závesy, ako som mal nakreslené, ale smerom dozadu sú dlhšie - tak som ich upravil.
A nakoniec prišli na rad blatníky, ktoré susedia s čelnými partiami rámu. Ľavá strana bola v pohode, tú som len mierne upravil a doplnil madlo. Pravá strana ale nebola riadne spracovaná a navyše nezakrýva úplne všetko. Tak som doplnil viditeľné detaily na ráme - hlavne mechanizmus na nastavenie mláťacieho koša.

A potom prišiel na rad šikmý dopravník. Ten už síce bol ako-tak skreslený, ale musel som miestami upraviť takmer každý diel, okrem čelného rámu. Na ľavú stranu pribudol remeňový pohon adaptéru a samotného šikmého dopravníka, plus náhon odsávania prachu. Hoci je to zakrytované, ale zo spodu nie a tiež z prednej časti vidieť do vnútra cez štrbinu. Navyše, niektoré remenice sú aj tak z časti viditeľné, takže som spracoval všetko, čo by mohlo byť viditeľné. Aj na pravej strane je podobná situácia - tu sa nachádza ešte hydraulický pohon spätného chodu dopravníka a brzda. Doplnil som aj vnútro - teda samotný reťazový dopravník, ktorý vnáša obilie. A ešte som sa pohral s nejakými snímačmi, ktoré slúžia na sledovanie výšky a rýchlosti pohonu + snímač na predné valce Auto Contour.

A takto to nejak vyzerá v zostave:

Uvidím ešte, čím pokračovať. Ale už mi začína prekážať tá špatná atrapa kabíny, tak možno sa vrhnem práve na to.

iconmaster | 37
Last man standing

Postby iconmaster » 14 Sep 2025 13:57

V utorok som zbadal, že na niektorých miestach už začali rezať slnečnicu, ale dažde to zastavili a po dnešných zrážkach to vyzerá, že pár dní asi budú musieť počkať. Tu som pozoroval napr. jednu novšiu 670-ku s vrchným chladením:

Ale aj ja som makal. Ako som avizoval naposledy, dal som sa na kreslenie kabíny. Vedel som, že to bude trochu tvrdší oriešok, hlavne čelo strechy a nadväzujúca paneláž okolo svetiel. Nie je to veľa dielov, ale dosť som sa vytrápil s napodobnením reálnych tvarov, aby sedel aj sklon a aj prepojenie tých plôch, zároveň aby to šlo stále nejako rozložiť na papierové diely.

Keď som už dokončoval zrkadlá a zábradila okolo, nejak blbo vychádzal uzol, kde sa to pripája ku steche. Tak som vyexportoval pohľady kabíny a priložil ku podkladom v CAD-e a zistil som, že mám zlý sklon stĺpikov :beat plaster: Ja som totiž slepo veril tej "atrape", ktorú som skreslil na začiatku. Aj vtedy som síce tie hrubé obrysy porovnával v CADe s pohľadmi, a podľa potreby som korigoval rozmery a uhly. Akurát asi kabína neprešla korekciou, lebo v CADe som mal ešte aj čiarou naznačenú, že to treba upraviť..
Nemám rád rozsiahle dodatočné úpravy, ale nabudúce si aspoň dám väčší pozor. Úprava rámu kabíny nebola taká hrozná, viac roboty bolo zmeniť dvere a vytieňovanie skla, ale za jeden večer som to celé skorigoval.

Ďalšie trápenie mi spôsobilo ešte včera spojenie držiakov zrkadiel s kabínou a hlavne strecha okolo. Podklady na strechu a detaily okolo som mal iba obmedzené, len dáke pohľady z videí z dronov a pod. (väčšina strojov sa fotí zo zeme, žejo). Stačilo by trochu predĺžiť boky strechy, ale bol to tiež taký zložitý bod, so šikmými plochami a zaobleniami, ktorý sa blbo upravoval, ale nejak som to napokon dal.

Toľko k stránke kreslenia - viem, že je to nezáživné čítanie, ale píšem si to aj ako denníček a poučky pre seba, aby som v budúcnosti nerobil tie isté chyby :)

A takto vyzerá kabínka aj so zrkadlami. Chvíľku som váhal, ako by bolo vhodné tam "montovať" interiér. Tu som sa rozhodol, že to vsuniem do kabíny odzadu a následne uzavriem vnútro obložením zadej steny (kde je okienko do bunkra). Takto môžem mať plnú podlahu a bočné steny rámu kabíny z jedného kusa, čo by malo zaručiť presnú geometriu a tuhosť kabíny. Navyše, tá zadná stena (vonkajšok) nie je vôbec viditeľná, lebo lícuje so zásobníkom zrna.

Chýbajú tam ešte svetlá a majáky, a je možné, že niektoré detaily alebo tvary ešte mierne doladím na tom hornom paneli. Ale zatiaľ to nechám v tomto stave.

A ešte náhľady na celok - myslím, že sa na to lepšie kuká s kabínou :big smile:

Interiér nechávam na neskôr, teraz by som si rád oddýchol od zložitých tvarov, tak si vyberiem niečo hranatejšie na pokračovanie.

Laco | --
Name: Ladislav

Postby Laco » 14 Sep 2025 20:14

Super, toto by som chcel vedieť !

Laco - BaJ

iconmaster | 37
Last man standing

Postby iconmaster » 25 Sep 2025 22:21

Ďakujem Laco za pochvalu! :wink:

Trošku pokračovania. Nakreslil som rebrík na zadnej časti stroja, ktorý slúži na prístup ku agregátom zvrchu. Rebrík je umiestnený na otočnej konzole, kde som chvíľku musel hľadať správne pomery rozmerov a uhov, aby to fungovalo podľa originálu.

Kvôli rebríku som musel dotiahnuť aj časť kapozáže, pod ktorou je umiestnená jeho os. Keďže som to mal ako jeden diel aj s vrných krytovaním palivovej nádrže, spracoval som aj tankovacie hrdlo a plošinku okolo. A keď som už bol rozbehnutý v tejto časti kapotáže, povenoval som sa aj krytom chladičov a motora. Vonkajšia časť krytu chladičov má zvrchu mriežku, takže je vidieť dnu a preto som spravil aspoň nejakú atrapu vnútrajška a až takto som vlastne pochopil, ako to funguje - pred súborom chladičov sa nachádza nejaká mriežka alebo sieťka, ktorá zachytáva hrubý prach a potom po nej osciluje taký akože vysávač, ktorý priebežne odsáva nečistoty, ktoré by zanášali chladiče.
A na záver nejaké obrázky z aktuálneho stavu zostavy, kde vidieť funkciu rebríka a tiež vnútro toho odsávania prachu.

majo | 35
Name: Marián

Postby majo » 26 Sep 2025 09:22

Pekne napreduješ. Mne sa páči, že pridávaš aj report z 3D modelovania. Aspoň sa dozviem ako si sa vysporiadal s danými celkami a možno mi to pomôže pri mojom modelovaní do budúcna. Máš to premyslené a ide Ti to naozaj dobre. Ako dlho Ti trvá namodelovať dané celky (samozrejme, keď už máš dostatok podkladov)? Kabina, schodíky, šikmý dopravník a podobne.. :wink:

"Ži preto, aby si niečo dokázal.
Dokáž niečo, aby vedeli, že si žil."

iconmaster | 37
Last man standing

Postby iconmaster » 26 Sep 2025 21:11

Ahoj Majo, ďakujem! Nemám úplne spoľahlivé štatistiky, čo koľko trvá, ale v podstate ak mi to vydá, sa snažím tomu venovať každý večer priemerne 2 h. Cez víkendy niekedy potiahnem aj dlhšiu šichtu. Ani tie diely často nekreslím na prvú šupu úplne na hotovo, ale priebežne sa k nim musím vrátiť, prekopať ich a tak, keď v zostave sa ukážu nesprávne pomery alebo niečo nesedí.. Naozaj neviem povedať reálny čas, ale ako vidíš tie príspevky, to je vždy aktuálny stav, ako s tým napredujem. Takže povedzme nejaké väčšie celky trvajú 1-2 týždne.

Zistil som, že konzistencia prináša výsledok takmer vo všetkom, netreba to jednorázovo ani prehnať, ale skôr dodržať pravidelnosť. Tak keď sa mi podarí zmáknuť nejaký ten diel za večer, tak som už rád a teším sa na ďalší deň, aby som v tom mohol pokračovať a posunúť sa ďalej, hoci iba o malý kúsok.

Ale aj to motivuje, ak človek nájde nejaký nový ťah alebo funkciu, ktorú dovtedy nepoznal a zrazu idú kresliť niektoré veci rýchlejšie a efektívnejšie. Také tipy často nemajú ani v YT tutorialoch, lebo väčšina kurzov demonštruje funkcie na veľmi podobných a základných dieloch. A samozrejme vždy musím myslieť aj na to, že nekreslím skutočný stroj, ale papierový model, takže určité veci musím k tomu prispôsobovať.

mory | 44
Name: Tomáš Morávek

Postby mory » 20 Oct 2025 09:00

Parádně si se posunul, kombajn roste před očima. S tím překreslováním dílů, to znám velice dobře. U řezačky jsem některé předelával i třeba na 4 pokus a s bočnicema nejsem spokojený stále.

iconmaster | 37
Last man standing

Postby iconmaster » 03 Nov 2025 01:01

Ďakujem Mory a som tu s ďalším postupom.

Nezavesil som kreslenie na klinec, len sa to trošku spomalilo. Jednak kvôli tomu, že som pred Nitrou dokončoval dva modely a tiež, tentoraz to bola náročná podskupina dielov. Keď už bol prístup cez zadný rebrík, tak som pokračoval agregátmi, nech je k čomu pristupovať :) Žiaľ, podkladov miestami nebolo veľa, tak som musel skúmať aj zábery z rôznych videí, a postupne prichádzať na to, "ako to vlastne funguje".

Najprv som nakreslil nasávanie vzduchu do motora - filter a potrubia. Potom výfukovú sústavu. Je to vlastne súbor katalyzátora, filtra pevných častíc a tlmiča na konci. Pri zaklopenej výsypníkovej rúre tam veľmi nevidieť a tiež je to na vrchu stroja a preto ten problém s podkladmi.. Ale nejak som to rozlúštil hádam. Jediné, čo stále nechápem úplne, je prepojenie hadicou medzi filtrom a tlmičom výfuku - teda, že akú to má funkciu.

Potom prišiel na rad nádrž na hydraulický olej. Má zvláštny tvar, čo som pochopil pri kreslení ďalších vecí. Jednotlivé hadice nebudem kresliť, lebo to by bol masaker. Ale snažím sa spracovať holendre a pripojenia na príslušné miesta, ako to vidíte aj na nádrži.

Potom prišiel na rad samotný pohon stroja, najprv atrapa motora. Našťastie motor pekne zakrýva kryt na odhlučnenie, takže z vonkajšej strany, pri zavretej kapote motor prakticky nie je vidieť. Potom je tam prevodovka na pohon čerpadiel a tiež s výstupom na remeňové pohony. Napravo je hydraulické čerpadlo na pohon stroja.

A na záver som nakreslil časť remeňového pohonu, čo je vidieť z vrchnej štrbiny kapotáže. Vo vnútri (ten široký remeň) je pohon mláťačky, v strede je to pohon na vyprázdňovanie bunkra a na kraji pohon drviča slamy. Z týchto remeníc sú potom rozvedené aj ďalšie pohony, čo je už ale pod kapotážou. Niektoré nižšie umiestnené remencie aj chýbajú v zostave, alebo sú len symbolicky znázornené, aby som vedel obkresliť remeň. Ale sú už dosť hlboko na to, aby boli zvonka viditeľné. No a až tu som úplne pochopil ten výrez v nádrži hydraulického oleja - obchádza napínacie valce remeňov týchto pohonov.

Takto to vyzerá v celku - ten vrch už nie je taký prázdny. :)

Pri kreslení agregátov ma napadlo, či by stálo za to nakresliť aj motor. Už by to presahoval pôvodný rozsah, ako som uvádzal na začiatku. Ale to by už šlo otvoriť aspoň motorovú kapotu. Dosť ma vyžmýkali už aj tieto veci, tak to zatiaľ nechávam v rovine úvah. Kapota k tomuto typu motora totiž parádne zakrýva všetko, zvonka by nebolo vidieť, že namiesto motora je tam veľké nič :haha:

iconmaster | 37
Last man standing

Postby iconmaster » 15 Nov 2025 23:10

Ešte možno niekde kosia kukuricu ako poslednú plodinu, v našom regióne už to majú viac-menej za sebou a pripravujú pôdu na ďalšiu sezónu. Na rozdiel od poľnohospodárov, ja s kombajnom ešte stále pracujem, no chýbajúcich väčších celkov sľubne ubúda. Tie sú skôr v prednej časti stroja, tak sa posúvam tam a teraz som sa zastavil "na polceste", pri zásobníku zrna.

Samotný bunker pozostáva z dvoch väčších častí - spodný diel (posledná fotka nižšie) má v spodnej časti dvojicu šnekov, ktoré podávajú zrno do výsypníkovej rúry, horný diel tvorí časť kapotáže za kabínou, tu sa nachádza zadné okno z kabíny a na nej sú namontované otvárateľné dvere, ku ktorým sa hneď dostanem. Vnútro zásobníka je trochu členité, sú tam namontované rôzne profily, výstuhy, alebo napríklad šmýkala pre odoberanie vzorky (to sa odoberá potom pri dverách kabíny). Ďalej súčasťou zásobníka je aj podávacia rúra, ktorá sa otvára do pracovnej polohy spolu s dverami. Tak som trochu precvičil aj kreslenie šnekovíc.
A ku krytom. Dúmal som, či má zmysel skúsiť urobiť otvárateľné dvierka. Veľmi rýchlo som ale dospel k záveru, že to nestojí za to. Po prvé, už samotné dvierka by boli zložité, ak by museli byť funkčné - čelné a rohové segmenty sa totiž skladajú tesne dovnútra, ako origami. A po druhé, okrem dvierok by som potom musel urobiť aj funkčný mechanizmus dverí, a všetky tie tenké tiahla a ramienka by to iste neprežili. Tak som sa rozhodol, že dvierka budú napevno, ale vyberateľné/vymeniteľné. Teda bude možnosť tam vložiť buď dvojicu zavretých (transportná pozícia), alebo potom otvorené dvierka, spolu s mechnizmom otvárania. A podávacia rúra bude tiež vyberateľná, nakoľko by trčala cez zavreté dvierka. V tomto riešení vidím výhodu aj pre modelárov, ktorí si radi zjednodušujú - ak nieko nechce robiť vnútro zásobníka, môže zlepiť iba základnú kostru a nalepiť tam zavreté dvierka napevno.

A keď som mal hotový zásobník, bolo celkom na mieste porobiť aj výsypníkovú rúru. Tá je relatívne jednoduchá, akurát okolo kolena to bolo zložitejšie, aby som napodobnil reálny tvar a kde sú privarené výstuhy, držiak horného uloženia, rameno hydraulického valca otvárania. Rozhodol som sa urobiť trochu dlhšiu verziu rúry (XL), ktorá je vhodná pre kombináciu aj so širšími adaptérmi. Tieto predĺžené rúry sú spojené prírubou z dvoch častí, tak tam pribudli aspoň nejaké detaily do polky. Potom už len nejaké detaily, hydraulický valec a na záver som trochu upravil vonkaší kryt (čo staršie generácie týchto kombajnov nemali).

A na záver zase nejaké pohľady na celý stroj. S tým "golierom" - teda otvoreným zásobníkom to vyzerá mocnejšie :)

petopato | 55
12 násobný gulášmajster!
Name: Peter Židuliak

Postby petopato » 16 Nov 2025 00:44

Pri kreslení agregátov ma napadlo, či by stálo za to nakresliť aj motor. Už by to presahoval pôvodný rozsah, ako som uvádzal na začiatku. Ale to by už šlo otvoriť aspoň motorovú kapotu. Dosť ma vyžmýkali už aj tieto veci, tak to zatiaľ nechávam v rovine úvah. Kapota k tomuto typu motora totiž parádne zakrýva všetko, zvonka by nebolo vidieť, že namiesto motora je tam veľké nič :haha:
Ja som sa už dávno preniesol cez to, aby som lepil neviditeľné diely, nehovoriac o tom, že aj bez motora je tu na čo pozerať :wink:

Return to “Projekty // Projects”