TEST UPGRADE FORA
LINK NA VLAKNO TOŤ

JCB 1CX / Patero / 1:25

Moderators: iconmaster, braintech

martin1807 | 32
2K+
Name: Martin Bilý

Re: JCB 1CX / Patero / 1:25

Postby martin1807 » 01 Oct 2025 12:44

Toto vyzerá veľmi, pekne. Už sa teším ako to bude vyzerať vcelku :victory:
Na stole:
Naposledy dokončené: Praga S5T-3 ORKAN, Tatra 815 S1
Galéria

Martin1807

iconmaster | 37
Last man standing
Name: Peter Jankovič

Postby iconmaster » 03 Oct 2025 23:53

Ďakujem hoši! Prinášam pokračovanie - stroj už postúpil z lakovne na montážnu linku. :)

Pneumatiky boli obuté a do ráfikov som prilepil aj náboje.

Oblepil som aj piestnice hydraulických valcov zrkadlovou fóliou. Síce som ich robil naschvál s vôlou, no tá nebola dostatočná a preto som musel tie papierové tyče opatrne narezať a odmotať trošku, aby valce chodili ľahko, aj po nalepení fólie.

A začal som skladať aj tie zložitejšie skupiny dielov, konkrétne kinematiku nakladača. Na výložník som namontoval rýchloupínač lopaty a potom postupne zostavil jednotlivé kĺby mechanizmu. Ako čapy používam plastovú tyčku nafarbenú Revellkou a konce zakrývam vyseknutými krúžkami, ktoré som nafarbil rovnakou oceľovou striebornou (91). Pri tomto skladaní sa už prejavujú nejaké nedostatky a moje nepresnosti pri výrobe dielov. Škoda, že som ten mechanizmus neposkladal celý na skúšku ešte počas lepenia. Ale naschvál robím čapy trošku voľnejšie z priemeru tyčky 1,5 mm (Patero píše v návode 1,6) a takto je šanca, že diely si lepšie "nájdu" správnu pozíciu a nebudú príliš zaťažované pri pohybe kinematiky. Tiež oká na hydraulických valcoch boli príliš široké, ale našťastie úprava nebola zložitá. Na fotke sú osadené iba horné valce, na pohyb lopaty. Spodné (na dvíhanie výložníka) potom doplním, keď to budem montovať na stroj.

Trochu ma sklamala farba, ktorá nemá nejakú dobrú adhéziu a dosť ľahko sa odlupne v miestach, kde sa náhodou poškriabe alebo sa diely derú o seba. Neviem, či je to základovkou, lebo na kúsku lesklého papiera bez základu to drží dobre. Na druhej strane, na tej istej základovke napr. vodou riediteľná Revellka drží ako pribitá, autolak to isté samozrejme.. Ale nejak to už prežijem a tie drobné poškodenia vyretušujem. Inak sranda, že keď som sa hrabal vo svojej krabičke s farbami, som našiel syntetickú Revellku 30, ktorá je skoro taký istý oranžový odtieň - tuším som ju aj mal pripravenú na tento stroj :haha: Takže pre budúcich lepičov odkazujem, že je to celkom vhodná farba na JCB!

QUASI | 45

Postby QUASI » 04 Oct 2025 02:54

Tak na to sa super pozerá.

iconmaster | 37
Last man standing

Postby iconmaster » 05 Oct 2025 23:17

Ďakujem Quasi, som rád, ak sa ti páči!

Včera som poskladal aj podkop. Opäť trošku ľutujem, že som ani tento mechanizmus neposkladal na komplet, ešte pred farbením. Časti okolo sklápania výložníka sú totiž dosť natesno, chcelo by to možno o kúsok menší priemer valca, lebo sa to musí celé schovať do vnútra výložníka v zaklopenom stave. Ale funguje to, akurát derie tú nešťastnú farbu. Rovnako, ako na predný nakladač, aj sem ešte doplním hydraulické hadice a nejaké trubky.

A zostavil som aj sedačku operátora a zadnú konzolu s pákami na bagrovanie.

Dnes som pracoval hlavne na svetlách, je to vždy babračka a to ich nemám ešte ani hotové - tak ukážem nabudúce. Každopádne som rád, že diely mi postupne ubúdajú.

majo | 35
Name: Marián

Postby majo » 09 Oct 2025 07:53

Vyzerá to zatiaľ parádne :big smile:

"Ži preto, aby si niečo dokázal.
Dokáž niečo, aby vedeli, že si žil."

LaBa | 45
Name: Ladislav Bachorec

Postby LaBa » 09 Oct 2025 10:35

Tak toto vyzerá fakt dobre a neokukane. Rysuje sa tu ďalší skvelý kúsok.

iconmaster | 37
Last man standing

Postby iconmaster » 09 Oct 2025 20:37

Ďakujem chalani za pochvaly :victory:

Som tu opäť a snáď už o krok bližšie k finále. Mám za sebou robotu, ktorú nemám rád a zvyčajne odkladám, ale našťastie to už mám za sebou. Doplnil som hydraulické hadice a nejaké dodatočné trubky na pracovné zariadenia stroja. Už aj v minulosti sa mi osvedčilo hadice spájať pomocou objímok, lebo potom pevnejšie držia - hlavne keď sa tie diely aj hýbu, čo je aj tento prípad. V podstate je to imitácia nalisovaných koncoviek hydraulických hadíc a teraz som ich robil z papiera (odmotaný papierik z uchošťúra je na takéto účely super polotovar!). Zároveň som porobil nejaké hydraulické trubky, alebo aspoň ich viditeľné časti, ktoré som natrel spolu s objímkami na strieborno (Revell 99). Samotné hadice sú vyrobené z elastických šnúrok na koráliky priemeru 0,8 a 1 mm. Špekuloval som, ako naznačiť "pancierové" hadice, ale namotaním drôtika tie šnúrky stratili flexibilitu a hrozilo by, že pnutím sa odlomia koncovky. Tak som na tieto dve miesta použil experimentálny materiál z 3D tlačiarne (vytlačený flexibilný filament TPU), ktorý myslím, že môže byť aj zaujímavou imitáciou hydraulických hadíc do budúcna.

Takže poďme k fotkám. Na rozcvičku som najprv porobil predné valce výložníka. Potom po dorobení podkopu som sa znovu vrátil na túto časť a doplnil dodatočné hydraulické vedenia na ľavú stranu - predpokladám, že je to na pohon nejakého náradia. Na fotkách to nemali všetky stroje, preto som chvíľu váhal, ale napokon som sa do toho pustil. Niektoré stroje mali ešte podobné extra 4 trubky na pravej strane výložníka, ale o tom som ani neuvažoval. Už aj toto je dosť, si myslím :haha:

Na podkope som začal tiež tými jednoduchšími prepojeniami valcov. Potom som sa dostal ku kĺbu, kde sa už veci dosť zahusťujú a na záver som spravil zväzok 8 hadíc, ktorý prechádza do rámu stroja. To sa mi podarilo až na druhý pokus, lebo prvý krát som nastrihal príliš krátke kúsky hadíc a pri hraní sa (=test funkčnosti) nečakane odrtrhli niektoré. Tak druhý pokus som už robil s rezervou na dĺžke, teraz už tam nie je také pnutie pri zaklopení výložníka v krajnej polohe.

A na záver ešte svetielka, ktoré som minule sľuboval. Už sa mi podarilo spraviť aj krajšie, ale tieto boli fakt maličké.

iconmaster | 37
Last man standing

Postby iconmaster » 11 Oct 2025 21:06

Zabáčam do cieľovej roviny.

Podarilo sa mi vyrobiť vodolepky a prvé som osadil na vnútorné čelo kabíny, kde sú rôzne štítky a tiež som nalepil logá JCB na bočné čierne diely nad blatníkmi (palivová nádrž na ľavej strane) ešte pred ich nalepením na miesto. Osadil som aj podlahu a vnútorný panel s tlačítkami. Potom som prilepil podkop ku rámu stroja. Na kabínu som nalepil svetlá a klaksón.

Po preštudovaní fotiek som chvíľku váhal, ako vyrobiť mriežku pred chladičmi. Ideálny by bol laser, čo zatiaľ nemám (ale na takéto drobnosti by sa veru hodil), tak najbližšie k štrkutúre bola sieťka z tienidla. A na poslednej fotke sú nejaké posledné detaily - výfuk, zábradlie na pravú stranu kabíny a aretačné bezp. zarážky na hydraulické valce.

petopato | 55
12 násobný gulášmajster!
Name: Peter Židuliak

Postby petopato » 12 Oct 2025 17:51

Tomuto ja hovorím 1.liga.
Niekedy ma dobrá modelárčina motivuje, ale toto je až demotivujúce... :P

iconmaster | 37
Last man standing

Postby iconmaster » 12 Oct 2025 21:26

Vďaka Peťo. No s tou demotiváciou mi to trochu smrdí výhovorkami!! :haha:

Včera som pokračoval v skladaní a osádzdaní vodolepiek. Dnes som nalepil posledné detaily a tým je stroj hotový.
Zatiaľ iba "štúdiové" fotky, lebo vonku bolo veterno a zatiahnutá obloha, snáď bude ešte možnosť porobiť nejaké exteriérové fotky.

Úprimne, ani som neveril, že sa to dá stihnúť do Nitry. Ale v poslednej dobe si rád dávam také výzvy, či niečo stihnem aj za menej času, ako predpokladám, vzhľadom na moje typické - slimáčie - tempo. Toto som dal za 3 týždne od oživenia. Pravda, venoval som sa tomu snáď každý deň. A čo asi zabralo, že som menej špekuloval a plánoval, ale po krátkej úvahel išiel som na vec. Niečo z toho prístupu sa budem snažiť preniesť aj do iných, resp. budúcich projektov.

K modelu: Patero nám pripravil tento pekný kúsok a ako som písal aj v úvodnom prípsevku, čudujem sa, že ho ešte nikto nelepil. Moja stavba to hádam zmení, môžem totiž každému odporúčať! Model ako taký je presný a dobre navrhnutý. Miestami tá presnosť je až prílišná, by som povedal - po nafarbení niektoré časti boli už dosť tesné, ale nič neriešiteľné. Ja som tam upravil iba pár vecí a doplnil nejaké detaily.

Ďakujem za sledovanie, komentáre a povzbudenie počas stavby. A odkaz Paterovi: Jožo, ak to tu ešte sleduješ, tak pozdravujem a ďakujem za tento parádny model! Bola to závava lepiť. :victory:

Return to “Stavebné a iné stroje // Construction & Other Machinery”