TEST UPGRADE FORA
LINK NA VLAKNO TOŤ

Zaxova galeria

Zax | 55
Name: Miro

Re: Zaxova galeria

Postby Zax » 16 Jul 2024 22:52

Hrádok Štandl

Mierka : 1:200
Autor : Simona Čechalová, Zdeněk Čechal
Vydavateľ : Z-Art

Podľa archeologických nálezov bolo miesto kde sa nachádzal hrádok osídlené už v praveku, v rôznych obdobiach od neskorej doby kamennej po dobu železnú. Stredoveký hrádok vznikol okolo polovice 13. stor. a využívala ho zrejme predovšetkým vojenská posádka, ktorá zaisťovala kolonizáciu okolia a strážila pod ním prechádzajúcu cestu. Doba života hrádku bola veľmi krátka a už koncom 13. stor. došlo k jeho opusteniu. Jeho nástupcom mohol byť neďaleký hrádok Frýdberk (Lipina). Momentálne po hrádku zostali nie príliš výrazné reliéfne pozostatky na vrchu nad Frýdkom-Místkom.

Tento model je pokusom o historickú rekonštrukciu stredovekej podoby opevneného hradku. Hrad som si chcel postaviť už dávnejšie, ale na tieto veľké stavby nemám moc miesta, tak tento malý hrad je pre mňa ideálny...Je to môj prvý hrad, síce drevený, ale nejako sa začať musí. :wink:
Model som moc neupravil, akurat som prerezal všetky okná a použil som variantu priechodzých brán. Vzhľadom na mierku som použil pilinový posyp, pretože som nemal tak drobnú statickú trávu, doplnil som kríky, kamene a stromy. Použil som aj figúrky, na hrad som rozmiestnil vojenskú posádku, pred bránou 2 figúry tlačia káru s drevom a ešte je tam jedna ženská figúra. Niekoľko fotografií:

Zax | 55

Postby Zax » 26 Jul 2024 22:54

Hrobka Františka Palackého, Lobkovice

Mierka : 1:?
Autor : Ondřej Hejl

Na starom cintoríne okolo barokového kostola Nanebovzatia Panny Márie v Lobkoviciach pri Neratoviciach sa dnes nachádza už len pár hrobov. Jeden z nich patrí samotnému otcovi českej historiografie, Františkovi Palackému.
František Palacký sa zaujímal o české dejiny, predovšetkým o dobu husitskú, ktorú považoval za čas uskutočnenia národných, demokratických a sociálnych ideálov. Jedno z jeho najznámejších diel, päťzväzkové Dejiny národa českého v Čechách aj v Morave, vzniklo čiastočne na lobkovickom zámku.
Dominantou hrobky je socha Spasiteľa od J. Maixnera z Viedne, ktorá bola vytvorená okolo roku 1860. Po smrti F. Palackého bola hrobka doplnená o ornamenty a dva reliéfy zobrazujúce F. Palackého a jeho manželku Teréziu z profilu. Úpravu hrobky vykonával v roku 1876 sochár Antonín Wilott. Od roku 2004 je hrob zapísaný na Ústrednom zozname kultúrnych pamiatok Českej republiky.

Moje úpravy:
Postavené bez úprav, urobil som krabičku do ktorej sa vlepila hrobka, na dno som dal posyp, na zadnu stranu krabičky som doplnil životopis F.Palackého a popis samotnej hrobky, ktorý vyšiel spolu s modelom. Niekoľko fotografií:

Zax | 55

Postby Zax » 04 Aug 2024 17:05

Fox
(kinetický model)

Autor: Rob Ives

Zdroj: https://www.creativecenter.brother/en-g ... ojects/fox

Video: https://youtu.be/zAp2x8dxKqE

Ďalší automatík od Roba Ivesa, ktorý patrí k významným autorom kinetických modelov. Pár jeho vecí sa dá stiahnuť zo stránok Canonu, momentálne sa ale ďaleko viac jeho vecí dá nájsť na stránkach Brother. Takisto má svoje stránky.
Tentokrát som zlepil automat bežiacej líšky, automat funguje, len sa pohybuje trochu ťažšie koli čomu som musel spevniť niektoré časti pohybového mechanizmu. Pár fotiek:

Zax | 55

Postby Zax » 17 Aug 2024 20:48

Božie muky v Bobrovej

Mierka : 1:30
Autor : Pavel Styl
Vydavateľ : free model, da sa stiahnuť tu:
https://papir.pavelstyl.cz/

ďalší prírastok do série sakrálnej architektúry je táto drobnosť. O tejto pamiatke som toho moc nenašiel, akurat pár fotirek pamiatky v nie moc dobrom stave, v ktorej sa pôvodne nachádzala socha sv. Jána Nepomuckého... Fotka reálnej stavby:

Model postavený viac, menej bez úprav, akurát som pridal sklo, urobil terén so staticku trávou a pokusne som skúsil urobiť funkčnú sviečku. Požil som obyčajnú LED čajovú sviečku. Sviečka je ukrytá v podstavci, LED diódu som oddelil od sviečky a napájkoval asi 5cm predlžovacích káblikov aby som sa dostal s diódou do kaplnky, z diódy je potom vidieť potom len špička ...

Zax | 55

Postby Zax » 27 Aug 2024 22:58

Dragon Ball
(kinetický model)

Autor: Keisuke Saka

Zdroj: https://www.etsy.com/

Video: https://www.youtube.com/watch?v=c6ZGi9swMmQ

Ďalší automat od Keisuke Saka ktorý sa dá kúpiť na Etsy. Ide asi o môj prvý guličkový automat so zaujímavým prevodom cez ozubené kolesá a remeň. Stavané bez úprav, až na to, že som si potlačil zadnú stranu dielov, tak som nemusel toľko retušovať biele plochy, ktoré by boli vidieť...

Zax | 55

Postby Zax » 09 Sep 2024 22:14

Buran

Autor : Marián Hlaváč
Vydavateľ : Perfekt, zelená kniha

Buran (rus. Буран – buran) bol prvý sovietsky raketoplán. Program stavby raketoplánov začal v roku 1976 ako odpoveď na americký program Space Shuttle. Bol to najväčší a najdrahší program sovietskej kozmonautiky. V rámci programu boli okrem raketoplánu vyvinuté aj nosná raketa Energija a lietadlo Antonov An-225 schopné prepravovať Energiju aj samotný raketoplán. V roku 1988 sa uskutočnil prvý (a posledný) kozmický let raketoplánu v automatickom režime. Program bol ukončený v roku 1993 pre nedostatok financií a kvôli zložitej politickej situácii. (zdroj wikipédia)

Jednoduchší model postavený bez úprav, akurát som pridal podložku. Páči sa mi inštalácia tohto raketoplánu na kozmodrome Bajkonur, tak som sa podľa toho snažil urobiť podložku.

Roman | 53
4K+
Name: Roman

Postby Roman » 20 Sep 2024 07:02

ahoj
zaujimavost: dalsie 2 burky / buran - burka/ hniju v vyrobnej hale pri bajkonure na pusti, dalsi hnije pred halou.
https://www.youtube.com/watch?v=CyRGUiOSbDQ
jeden zrenovovany ma muzeum sinsheim v nemecku / ten ma namontovane prudove motory,bol na testy pristati/
https://www.youtube.com/watch?v=_RnFbc9ETv4
https://www.youtube.com/watch?v=QcUar7TmbpA
jeden vrak z bajkonuru doviezli do velkeho vojenskeho muzea verchna pisma pri jekaterinburgu,budu ho renovovat cca 2 roky
tu su dalsie
https://www.youtube.com/watch?v=jjxGh71mrKQ

Zax | 55

Postby Zax » 22 Sep 2024 17:47

Roman ďakujem za doplnenie :wink: , je to ako píšeš, niektoré exempláre sú v múzejnej kvalite a iné, ktoré nemali toľko šťastia skončili ako vrak :-(

Endeavour

Autor : Koichi Kiyonaga
Vydavateľ : Canon, free model

Endeavour bol americký raketoplán, ktorý bol používaný v programe Space Shuttle v rokoch 1992 až 2011. Bol vyrobený v roku 1991 ako náhrada za zničený Challenger. Pomenovaný bol po lodi kapitána Jamesa Cooka. Ide o najmladší americký raketoplán. (zdroj wikipédia)

Pokračujem v sérii jednoduchších modelov raketoplánov. Model je zo stránok Canonu postavený bez úprav, akurát som trochu upravil podložku.

Zax | 55

Postby Zax » 30 Sep 2024 23:50

Boeing X-37

Autor : Koichi Kiyonaga
Vydavateľ : Canon, free model

Boeing X-37 je experimentálny bezpilotný kozmický raketoplán, ktorý má slúžiť na otestovanie nových technológií na obežnej dráhe a pri návrate do atmosféry.
X-37 prvý krát vzlietol počas pádovej skúšky v roku 2006; jeho prvá orbitálna misia bola odštartovaná v apríli 2010 na rakete Atlas V a na Zem sa vrátil v decembri 2010. Nasledujúce lety postupne predlžovali trvanie misie a dosiahli 780 dní na obežnej dráhe pri piatej misii, ktorá ako prvá odštartovala na rakete Falcon 9 . Šiesta misia odštartovala na Atlase V 17. mája 2020 a skončila 12. novembra 2022, pričom celkovo dosiahla 908 dní na obežnej dráhe. Siedma misia odštartovala 28. decembra 2023 na rakete Falcon Heavy, ktorá vstúpila na vysokoeliptickú vysokú obežnú dráhu Zeme. (zdroj wikipédia)

Pokračujem v sérii modelov raketoplánov. Aj tento model je zo stránok Canonu. samotný raketoplán je postavený bez úprav, súčasťou modelu je aj časť kapsuly rakety v ktorej je raketoplán vypúšťaný do vesmíru a tú som upravil-z vonku som pridal vonkajší plášť a vnútri pridal panely, ktoré tam boli len nakreslené a este som trochu upravil podložku.

Zax | 55

Postby Zax » 13 Oct 2024 17:06

Lovecký zámoček Sv. Hubert

Mierka : 1:150
Autor : O.Hejl

Zámoček, pomenovaný po patrónovi poľovníkov svätom Hubertovi, nechali na začiatku 18. storočia postaviť Černínové z Chudeníc. Okolo sa potom nachádzala obora. Jednoposchodový barokový zámok s pravidelným osemuholníkovým pôdorysom a vežičkou bol postavený na mieste, ku ktorému sa zbiehalo osem priesekov symetricky rozdelenej obory. Pri honoch bola vo vežičke hliadka, ktorá dávala otáčaním veterníka signál, ktorým priesekom zver prebehla. Vnútri sa na prvom poschodí nachádzajú obytné izby. Interiér je ozdobený poľovníckymi trofejami. (zdroj wikipedia)

Ide o pomerne malú stavbu, ktorá ale obsahuje pomerne dosť detailov. Nesadli mi striešky nad prvým podlažím, takže som si vytlačil opravné diely na spoje striešok. Inak to sedelo celkom dobre. Veterník som urobil z papiera a 2 špendlíkových hlavičiek, na druhé podlažie som pridal zábradlie, ktoré tam chýbalo zo sieťky proti hmyzu. Pridal som podložku s trávou a stromami a keďže je to lovecký zámoček tak aj pár poľovníkov. :wink:
Niekoľko fotografií:

Return to “Galérie dokončených modelov // Galleries of Finished Models”