TEST UPGRADE FORA
LINK NA VLAKNO TOŤ

Impregnácia nitrolakom

Moderator: iconmaster

HlavaXXII | 50
Majster - Kráľ lietadiel
Name: Marek

Re: Impregnácia nitrolakom

Postby HlavaXXII » 01 Dec 2023 21:14

Hlava/Peter Bucek - zabudli ste ešte napísať, aký typ riedidla používate do toho Captonu? Ako čítam, mal by to byť lak na alkydovej báze.
A ešte otázka ohľadne lepiteľnosti vopred naimpregnovaných strán: dá sa to stále podlepovať aj tyčinkovým lepidlom?
Nuž samozrejme originálny rozcieńczalnik :haha: . Ale nie, samozrejme, akékoľvek nitroriedidlo a tuším som do toho lial aj acetón. Aktuálne mám nejaké poľské riedidlo, ktoré sme spolu s caponom kupovali.

Čo sa týka tyčinkového lepidla, nie je s ním žiaden problém, sám ho na podlepovanie používam.
Q: nemozem spravit len tak zeby dobre bulo...musi byt najlepsi

majos | 51
Name: Marian

Postby majos » 01 Dec 2023 21:24

Hlava, to vyzera na Likerku Drak:)
Zilinsky primat(or) v starej forme. Aj Anicka z Cadecky:)
https://www.youtube.com/watch?v=MaR3eZJEQIs
A dalsi Janko:
https://www.youtube.com/watch?v=BBbQbMWQF1o

Oliver | 32
2K+

Postby Oliver » 01 Dec 2023 22:17

Môj tip je, že si buď použil veľmi slabú koncentráciu alebo si toho málo naniesol na papier, ak to stále robilo chĺpky. Respektívne ak povrch papiera už bol "chlpatý" aj pred nanesením laku (niektoré papiere sú vyslovene také-napr. školský výkres, klasická hnedá lepenka, atď.), tak ten lak ich automaticky neodstráni. Ale aspoň zatvrdnú a po uschnutí laku ich môžeš odstrániť jemným šmirglom. Ďalšie chĺpky by sa už nemali objaviť.
No veď ja mu dám najbližšie, nejak sa s tým popasujem. :haha:
Oliver

Na stole: STURMTIGER
Naposledy dokončené: Stielhandgranate 24

GALLERY

"The master derives from his art."
https://www.youtube.com/channel/UC_Sxcj ... J1yC951EKA

iconmaster | 37
Last man standing
Name: Peter Jankovič

Postby iconmaster » 01 Dec 2023 22:22

Hlava/Peter Bucek - zabudli ste ešte napísať, aký typ riedidla používate do toho Captonu? Ako čítam, mal by to byť lak na alkydovej báze.
A ešte otázka ohľadne lepiteľnosti vopred naimpregnovaných strán: dá sa to stále podlepovať aj tyčinkovým lepidlom?
Nuž samozrejme originálny rozcieńczalnik :haha: . Ale nie, samozrejme, akékoľvek nitroriedidlo a tuším som do toho lial aj acetón. Aktuálne mám nejaké poľské riedidlo, ktoré sme spolu s caponom kupovali.

Čo sa týka tyčinkového lepidla, nie je s ním žiaden problém, sám ho na podlepovanie používam.
No tak to asi znesie aj C-6000, malo by to byť viacmenej to isté.

Skúšal si naliať aj do auta to nitro? :P

wot99 | 33
Name: Ján

Postby wot99 » 17 Sep 2024 14:56

Ahoj,
mám jednu otázku k impregnácií nitrolakom.
Už som ho zakúpil aj s C-6000kou, ale predtým ako ho použijem, potrebujem si niečo overiť.
Keď mám napríklad túto prístrojovku, je prebrúsená , niečo je impregnované sekundovým lepidlom, takisto tie rámiky na budíkoch sú prilepené sekunďákom, môžem to celé zalakovať nariedeným lakom ? Alebo to zreaguje s herkulesom a sekundovým lepidlom a celé sa to rozpadne ?
Ďakujem

Oliver | 32
2K+

Postby Oliver » 17 Sep 2024 15:39

Ahoj,
mám jednu otázku k impregnácií nitrolakom.
Už som ho zakúpil aj s C-6000kou, ale predtým ako ho použijem, potrebujem si niečo overiť.
Keď mám napríklad túto prístrojovku, je prebrúsená , niečo je impregnované sekundovým lepidlom, takisto tie rámiky na budíkoch sú prilepené sekunďákom, môžem to celé zalakovať nariedeným lakom ? Alebo to zreaguje s herkulesom a sekundovým lepidlom a celé sa to rozpadne ?
Ďakujem
Nerozpadne sa ti to, ja som tak lakolaval posledný prefarbovaný model, Hetzer, (ešte pred surfom som dával nitrolak). Jediné na čo si daj pozor sú plastové diely. Ak tam máš niečo z plastu, to ti môže zreagovať (naleptať, prilepiť prípadne úplne zdeformovať, záleží od hrúbky materiálu a množstva laku resp. agresívnej C-6000ky).

iconmaster | 37
Last man standing
Name: Peter Jankovič

Postby iconmaster » 17 Sep 2024 18:52

Ako píše Oliver, nemáš sa čoho báť. Sekunďák rozpúšťa jedine debondér, Herkules je zas na vodnej báze (a pokiaľ viem, na rozdiel od Duvilaxu ho voda rozpúšťa aj po zaschnutí). Ak je to laserová tlač, jedine tú môže rozpustiť, ako mne na lokomotíve, ale to by nemalo vadiť, pokiaľ ideš farbiť.
V miestach, kde sú rezné hrany a kde bolo brúsené, si to bude pýtať možno trochu viac laku - to zbadáš podľa toho, ako rýchlo sa to vpíja do papiera. Ak sa niekde objavia chĺpky (je to typické v miestach po brúsení), po uschnutí ich odstrániš jemným šmirglom a až potom je ideálne striekať nejaký základ alebo surfacer.

wot99 | 33
Name: Ján

Postby wot99 » 18 Sep 2024 07:05

Super,
Ďakujem za rady.

Return to “Tipy a triky - Diskusia // Tips & Tricks - Discusion”