TEST UPGRADE FORA
LINK NA VLAKNO TOŤ

K. Loprais,TATRA 815 VD 10 300 4x4.1, Paris-Dakar 1988 / Spidamodels / 1:25

Moderator: iconmaster

LuPa | 50
Name: Lubo

Re: K. Loprais,TATRA 815 VD 10 300 4x4.1, Paris-Dakar 1988 / Spidamodels / 1:25

Postby LuPa » 29 Jan 2024 21:58

Krasny podvozok!

Paly | 39
Name: Paľo

Postby Paly » 18 Feb 2024 17:55

Ďakujem, som rád, že sa páči :big smile:
Rozhodol som sa, že spráskam kabínu, nakoľko to bude veľmi náročná časť a chcem to mať za sebou. Čo bolo/bude v mojich silách a na čo budem mať podklady, to upravím alebo pridám. Tentokrát som nejako pozabudol fotiť všetko na šírku, tak som potom fotky musel orezávať a je to také kostrbaté, každá má iný rozmer.

Vonkajšie diely kabíny som si tradične podlepil na tenký obkresľovací papier. Dvere sa pokúsim spraviť ako vždy otváracie. Aj z tohto dôvodu som na bokoch kabíny zatiaľ nechal presahy bieleho papiera, aby vyrezaním dverí nestratili pevnosť a nekonečnou manipuláciou sa nezdeformovali. Kdesi na facebooku prebiehala debata o podlepovaní, kde si mnohí chválili podlepovanie chemoprénom. Že diel natrú, podlepia a za dve minúty je to suché a pripravené na ďalšie spracovanie. Tak ja reku, že to skúsim. Otestoval som to na vnútornej zadnej stene. Všetko pohoda, diel som pritlačil o stôl.....a...... nevedel som, či sa smiať, alebo plakať :haha: . Na stole ostala prilepená časť farby /laseru/ a diel ostal silne poškodený - fotka vraví za všetko. Čo presne to spôsobilo a či by sa farba takto nalepila na podklad aj keby diel pritlačím o modelársku podložku, to neviem, možno chémia z lepidla prešla cez mikropóry papiera a laser rozleptala. A možno na modeloch tlačených offsetom by sa to nestalo. Každopádne vnútornú stenu kabíny som následne použil z modelu Tatry 4x4 Dakar 1987, nakoľko sú zhodné a tento spôsob podlepovania prenechám tým, čo nemajú také krivé ruky ako ja :beat brick:

Náhľad tragédie:

Podľa návodu v modeli som vyrobil tepelnú izoláciu na zadnú stenu kabíny. jeden by neveril, koľko času a námahy zaberie pokrčiť alobal tak, aby to bolo rovnomerné po celej ploche, avšak výsledok naozaj stojí za to. Preto som rovnako spracoval aj izoláciu motorového tunela, ktorú však musím ešte prekryť perforovaným plechom.

Pripravené diely izolácie:

Už na Liazoch som si lámal hlavu s hladkou podlahou kabíny, ktorá by potrebovala nejako oživiť, no na nič som vtedy neprišiel. Až teraz ma podľa fotiek interiéru Tatry napadlo imitovať gumu na podlahe. Narezal som si plno pásikov kancelárskeho papiera, cca 2 mm hrubých a tie som zlepoval tak, aby sa prekrývali. Následne som z polotovarov narezal a natvaroval diely potrebné na prekrytie podlahy. Primitívny spôsob, no som s tým spokojný natoľko, že odteraz to takto spravím v každej kabíne.

Náhľad na polotovary a už nalepené časti na podlahe:

Na fotkách vozidla priamo z preteku som si všimol nejaké nálepky z vnútra bočných častí čelného okna. Na pravej strane som rozpoznal nálepku Tatry 4x4 Dakar 1987, ktorá bola nalepená na nejakom kúsku plastu, prípadne na nejakej technickej brožúre a tá bola zastrčená za oknom. Ľavú nálepku sa mi dešifrovať nepodarilo, jediná fotka kde je vidieť aspoň jej približný dizajn je na obálke knihy Peklo zvané Paříz-Alžír-Dakar od J. Králíka, tak som zaostrenou pentelkou naznačil nejaký kruh, cez ktorý vedie neznámy nápis. Malinké detaily, avšak mňa celkom teší, že tam budú.

Pohľad na fotky, ktorými som sa inšpiroval (samotné detaily na kabíne až na záver príspevku):

Spracoval som prístrojovú dosku vodiča a navigátora, kde som tradičným spôsobom zasklil budíky a naznačil tlačidlá a páčky. To, že palubná doska má byť v pieskovej farbe, som si nepochopiteľne uvedomil až potom, čo bola vlepená do kabíny. Predo mnou bola dilema, či ju nechať v čiernej farbe, alebo sa pokúsiť prefarbiť, ale poznám sa dobre, že by som s tým nedokázal žiť, preto som sa do toho pustil. Okná som zvnútra prekryl fóliou aby som ich ochránil pred zašpinením a na rad prišiel tenučký štetec, ktorý tam na okrajových častiach vošiel len tak-tak.

Upravené a prefarbené prístrojovky:

Na záver pár fotiek aktuálneho stavu kabíny:
Live hard, ride easy.

iconmaster | 38
Last man standing
Name: Peter Jankovič

Postby iconmaster » 18 Feb 2024 18:22

Kdesi na facebooku prebiehala debata o podlepovaní, kde si mnohí chválili podlepovanie chemoprénom. Že diel natrú, podlepia a za dve minúty je to suché a pripravené na ďalšie spracovanie. Tak ja reku, že to skúsim. Otestoval som to na vnútornej zadnej stene. Všetko pohoda, diel som pritlačil o stôl.....a...... nevedel som, či sa smiať, alebo plakať :haha: . Na stole ostala prilepená časť farby /laseru/ a diel ostal silne poškodený - fotka vraví za všetko. Čo presne to spôsobilo a či by sa farba takto nalepila na podklad aj keby diel pritlačím o modelársku podložku, to neviem, možno chémia z lepidla prešla cez mikropóry papiera a laser rozleptala. A možno na modeloch tlačených offsetom by sa to nestalo. Každopádne vnútornú stenu kabíny som následne použil z modelu Tatry 4x4 Dakar 1987, nakoľko sú zhodné a tento spôsob podlepovania prenechám tým, čo nemajú také krivé ruky ako ja :beat brick:
Áno, stalo sa to, že riedidlo z chemoprénu vsiaklo do papiera a povolilo laserovú tlač na druhej strane. Preto nebol na vine stôl, rovnako (a možno aj viac) by sa to otlačilo aj na modelárskej podložke. Inak podobným spôsobom zvykli plastikári preniesť vytlačený motív z papiera na plastové dosky - vytlačia na laserovke zrkadlový obraz dielu, položia papier na dosku a z rubovej strany pretrú riedidlom alebo nejakým riedkym rozpúšťadlovým lepidlom. Pri impregnovaní dielov aj ja som si všimol, že laserovú tlač rozleptá aj riedidlo v nitrolaku (C-6000). Takže pri laserom tlačených modeloch neostáva iné, len zvýšená opatrnosť pri používaní agresívnejších chemikálií.. Jo, a podobné lifehacky z facebooku naďalej brať s rezervou :haha:

Ale pekne napreduješ, radosť pozerať tú precíznu, až pedantnú robotu! A dobrý nápad s tou "gumou" na podlahu - jednoduché a efektné :victory:

mr.S | 38
Name: Martin S.

Postby mr.S » 19 Feb 2024 10:30

:dribble: nádhera pane. Tá pozornosť k detailom, vychytávky , upgrejdy. Čo post to nové a nové vylepšenia, hoc len drobné, no vo výsledku je ten efekt brutálny. Veľká inšpirácia toto, krásne sa s tým hráš. Človek by hltal tvoje nové príspevky aj každý deň :still dreaming:

Paly | 39

Postby Paly » 08 Apr 2024 16:16

Chlapi veľmi ĎAKUJEM za takéto slová chvály, budem sa snažiť aj naďalej :wink:

Za uplynulý čas som usilovne pracoval na kabíne, snažil som sa na nej pracovať každý jeden deň a aj tak to nemalo konca (neviem, či nemám premazať svoje reči na začiatku stavby, ako to bude oproti Liazke jednoduchšie, lebo žiadne obliny :haha: ). Najviac času mi zabrali ako vždy moje vlastné úpravy a doplnky, ale táto mierka si to vyžaduje a práve to ma na modeloch baví, nechať na nich okrem autorovej práce aj niečo svoje. Rozdelím to ako vždy do viacerých odsekov, aby som sa v tom sám nestratil.

Podkladov z interiéru vozidla sa ku mne dostalo minimum, no napríklad táto jedna mi napovedala toho dosť - preto som sa rozhodol na inak prázdne pôsobiacu plochu zadnej steny doplniť látkové púzdra pre osobné veci posádky (pravdepodobne na prilby), háčiky na zavesenie a čierne reproduktory na bokoch kabíny. Ďalej je z nej zjavné, že vodorovná výstuž vnútorného ochranného rámu má hranatý priemer, je k celku priskrutkovaná nie privarená a odkukal som aj rozmiestnenie ochrannej peny na samotnom ráme. Z iných podkladov som zistil, že spodná priečna trubka v oblasti dverí tam nemá byť, preto som ju vynechal.

Fotka interiéru:

Z čoho teda vyrobiť látkové púzdra? Možností je síce viac (rôzne tvarovacie hmoty a pod.), no ja som sa rozhodol ušiť ich z látky. Ak nerátam nejaké prišívanie gombíkov a pod., tak šil som fakt asi po sto rokoch. Vyrobil som spomínané háčiky (na fotke sú 4, piaty som neskôr dorobil) a pripravil si vnútorný ochranný rám. Ten som ako vždy vyrobil z hliníkového drôtu a ochrannú penu som imitoval elektrikárskou scvrkávačkou. Ostalo rám natrieť na červeno a penu na hnedo. Na fotke sa mi zapáčila vlajočka s obrázkom Tatry, po nejakom čase googlenia som dokonca na nejakom bazári našiel ideálne odfotenú presne takú istú vlajočku, preto som neváhal, obrázok som si vytlačil v približnej mierke a vlajočku za pomoci kúska žltej nite napodobnil. Vlajočka je z roku 1987, či tam visela aj v čase preteku ťažko povedať, ale tento detail ma zaujal natoľko, že som s jeho umiestnením v kabíne vôbec neváhal.

Hotové doplnky a rám:

Do interiéru ďalej pribudla os volantu, doplnil som naviac zapaľovanie (už klasicky aj s kľúčom), madlo spolujazdca a navigátora, podľa podkladov doplnené o dve vzpery naviac a kohúty ovládajúce tlak vzduchu v pneumatikách. Aj keď je to štvorkolka, bolo ich tam osem rovnako ako v "osemkole". Prečo, to už je otázka na iných expertov :) .

Interiér sa tým všetkým zaplnil takto:

Veľkou dilemou boli podstavce sedačiek, pretože ich je vidieť na minime fotiek a ešte aj to v nie veľmi dobrej kvalite. Rozhodne neboli totožné s podstavcami v obyčajnej Tatre, tak v rámci toho čo som mal k dispozícii, som ich od nuly vyrobil, keďže v modeli sú stvárnené obyčajnou kockou (autorovi modelu tým rozhodne nič nevyčítam, tieto úpravy sú najmä daňou za otváracie dvere, inak by pod sedačky nebolo vôbec vidno). Sedačky sú zatiaľ odnímateľné, nakoľko neviem aké problémy prinesie uchytenie dverí ku kabíne. Takto tam mám omnoho viac miesta na prácu a dodatočné vlepenie sedačiek bude malina. Pripravil som si aj strechu, kde som vyrezal strešný poklop, ktorý bude otvárací. Boky kabíny som vytvaroval miesto oblúka do skosenia tak ako to má byť.

Pohľad na umiestnené podstavce sedačiek a strechu:

Po tom všetkom som KONEČNE mohol uzavrieť kabínu strechou. Úprava toho skosenia na jej bokoch bola nakoniec menej problematická, ako som čakal, no aj tak si kabína kade-tade vyžiadala dosť retuše, no niet divu po tom koľko som sa s ňou namanipuloval :beat plaster: . Na bokoch strechy a na bokoch čelného skla som podľa predlohy doplnil vystupujúce hrany naviac a dovnútra som vlepil volant. Rám dverí je olemovaný na čierno nafarbeným drôtom ako imitácia tesnenia.

Takto pripravená kabína si už zaslúžila aj o čosi dôstojnejšie fotky, bez toho večného bordelu, čo na pracovnej podložke mám :P :

Pokračovať budem dokončením blatníkov, motorového tunela, strešným poklopom a dverami. Ešte tam toho chýba dosť, ale to najhoršie je za mnou a ten pocit je motiváciou do ďalšej práce :big smile:
Live hard, ride easy.

LuPa | 50
Name: Lubo

Postby LuPa » 20 Apr 2024 20:08

Uplna parada! Krasne spracovanie!

petopato | 55
12 násobný gulášmajster!
Name: Peter Židuliak

Postby petopato » 21 Apr 2024 16:02

Radosť pozerať, krásne detaily. :wink:

Paly | 39

Postby Paly » 10 May 2024 16:38

Dokončil som kabínu, jej základ je týmto kompletný a nasledovať bude jej dozdobovanie rámom, svetlami, stieračmi, späťákmi atď.

Vyrobil som si pohyblivé časti, najprv strešný poklop, ktorý sa na rozdiel od iných Tatier otváral smerom dopredu. Aby držal v akejkoľvek polohe, dorobil som mechanizmus jeho zaistenia, taká klasika ktorá sa v prípade potreby dala celkom odistiť a poklop sa naplno otvoril a mohol poslúžiť na opustenie vozidla ležiaceho na boku.

Hotový poklop:

Následne som spracoval dvere, ktoré museli byť podstatne upravené, teda ich vnútorná časť. Čalúnenie som vyrobil od nuly a na vodičových dverách som ponechal spustené okienko, inšpiráciou mi bol testovací model na obálke vystrihovačky :wink: .

Hotové dvere (smejem sa, že výbava Laurin & Klement, podľa farby a zladenia s prístrojovkou :haha: ), na ktorých v čase fotenia ešte nebola páčka, ktorou sa odistí malé bočné okienko, ktoré sa dalo vyklopiť na vetranie:

Motorový tunel som doplnil držiakmi kabíny a taktiež perforovaným plechom, ktorý držal tepelnú izoláciu na mieste a bránil jej priamemu kontaktu s horúcim povrchom motora:

No a toto je výsledok. Dvere najprv lícovali snáď na desatinku milimetra presne, no nakoniec som z ich prednej hrany musel odrezať cca 0,3 - 0,4 mm, nakoľko tesné lícovanie bránilo tomu, aby sa dobre otvárali. Chybičky sa nájdu vždy, ale veľmi ma teší, že sa to podarilo a už na nej nie je veľmi čo skaziť, snáď už len vylepšiť :) . Blatníky som doplnil olemovaním podľa predlohy. Do priehradky pred spolujazdcom som pridal nejaké drobnosti - hrubú "brožúru" a kúsok látky /handra, uterák...../, aby nebola len tak prázdna.

Live hard, ride easy.

martin1807 | 32
2K+
Name: Martin Bilý

Postby martin1807 » 12 May 2024 17:44

Dokončil som kabínu, jej základ je týmto kompletný
že základ.:D
Už aj samotná kabína je samostatný model. :still dreaming: :victory: Ale parádne to máš, tak len tak ďalej.
Na stole:
Naposledy dokončené: Praga S5T-3 ORKAN, Tatra 815 S1
Galéria

Martin1807

Paly | 39

Postby Paly » 27 May 2024 15:36

Kabína je konečne hotová. Diely ako piest jej sklápania spravím až pri finálnej kompletácii modelu. Troška som sa pohral so stieračmi, späťákmi, dorobil som anténku, nalepil všetky blinkre a majáky na strechu. Korunou toho celého bol samozrejme ochranný rám, ktorý som ako vždy vyrobil z hliníkového drôtu /okrem čierneho rámu na ochranu prídavných svetlometov, ktorý je z medeného drôtu/ a ktorého tvarovanie, farbenie a lepenie si vždy na modeloch užívam, proste je to pre mňa jedna z príjemných častí lepenia :) . Je to také zdĺhavé bavkanie a neustále porovnávanie s fotkami predlohy /podľa šablóny v modeli som sa neriadil, ten rám bol v skutočnosti tvarovo trošku iný. Použil som aj ručnú vŕtačku, ktorú som za smiešnych cca 9 € objednal z Temu aj s kopou vrtákov rôzneho priemeru - vyvŕtal som ňou otvory do hlavného rámu, kde som následne tenší čierny rám svetlometov len pozastrkoval a zalial lepidlom - celá táto operácia by podľa mňa bola omnoho viac na nervy, keby musím všetko premeriavať a kontrolovať rovno na hlavnom ráme už upevnenom na kabíne. Takto to bola brnkačka a vrtáky to zvládli ľavou zadnou, bola to naozaj dobrá investícia a nemyslím si, že by kvalitou zaostávali za omnoho drahšími, značkovými pomôckami. Po vŕtaní do hliníkového drôtu je stále všetko pekne ostré a rovné, na plastové modely to tým pádom musí byť pohoda. Kabínu som už aj zapatinoval prachom a teraz bude dlhšiu dobu odpočívať odložená vo vitríne, kým príde na rad jej upevnenie. S výsledkom som spokojný, aj keď niektoré chybičky /a fakt tam sú/ ma mrzia, ale nabudúce /ak nejaké nabudúce pri Tatre ešte bude/ si aspoň dám väčší pozor. Beztak som Liazák, nie Tatrovák :P .

Live hard, ride easy.

Return to “Športové vozidlá // Racing Cars”