TEST UPGRADE FORA
LINK NA VLAKNO TOŤ

HMS Victory /Shipyard/ 1:96

Moderator: Fito

perout | --

Re: HMS Victory /Shipyard/ 1:96

Postby perout » 13 Oct 2009 12:00

AHOJ DORIS.Tak vše sleduji a držím palce.Nezapomeń vše pěkně nafotit a zdokumentovat. :big smile:Malý dotaz?Tapety na obšívku lepíš přímo,nebo prvně na karton určité tlouštky a pak lepidlem?Podle mne by pak vznikly menší spáry ,které by se zalily barvou a vypadalo to reálněji!Posílám ti odkaz(možná znáš)na big-big dioramu.Líbí se mě tam strašně ty figurky,jsou takové hodně přirozené k těm lodím(inspirace pro tebe)!!!!!.Nevím jakou technikou jsou dělané,ještě jsem to moc neprolézal,možná je to tam někde popsané.
Dále sem si všiml hřebíků u obšívky, dá to obšívce pěkně viniknout.Pokusím se udělat u mojí lodi! Předvrtat dírky a vlepit do nich mini kolíčky třeba s mini párátek.bude to u tohoto měřítka piplačka!Já ,ale stavim zvětšeno na 1:50 :) ..

Tak ať se daří....

Perout)

http://www.modelshipworld.com/phpBB2/gallery/album175/

DORIS | --
Name: Doris

Postby DORIS » 13 Oct 2009 12:31

Petopato: Tak to je pro mne čest, děkuji! Budu se moc snažit, aby byl výsledek práce co nejlepší!

Perout: Ahojky! Ten odkaz je super, tak nádherné modely a vše kolem nich je fakt pohlazení pro oči modeláře, je to umění něco takového vytvořit. Nacházím tam spoustu inspirace, moc mi to pomůže při stavbě Vicy a ztvárnění patiny a různých doplňků.... Moc Ti děkuji!
Co se týče těch tapet, tak u Victory budu postupovat jinak než na Belloně, tapetu nalepím na tmavý a lakem impregnovaný papír a teprve až pak nastříhám proužky, které budu lepit na druhotnou obšívku. Přesně jak jsi psal, vyniknou tak spáry a bude to i plastičtější, což přidá na reálnějším vzhledu.Ty hřeby na deskách obšívky tam taky zkusím znázornit, ale budu to dělat jen hustější akrylátovou barvou podobného odstínu, jakou bude mít okolí. Jinak děkuji za tipy, super!

Už mi chybí jen poslední větší blok na zádi obšívky pravoboku a trup bude na obou stranách hotov a připraven k druhotném obložení. Celý trup se před tímto úkonem bude impregnovat a brousit, na spodní části obšívky pod čárou ponoru na přídi už jsem to částečně udělala. Krásně se rýsuje záď a brzy se osadí i osvětlovací prvky. Měřila jsem souměrnost a shodnost obšívky na obou bocích včetně dopasování palub a musím konstatovat, že díly modelu jsou v tomto ohledu přesné.
Doris

perout | --

Postby perout » 13 Oct 2009 12:44

Jj to je dílo ta diorama!!! :P Furt přemýšlím o těch hřebících.Až teď jsem si všiml ,že myslím si ,že Jano už použil párátka na palubu.Ještě mě napadl slabý měděný drátek dle měřítka nazvakat na kolíčky,předvrtat a vlepit.A nebo ,,pozor,,.našel jsem v bordelu tenoučký cínivací drátek .Nacvakat ,též vlepit do dírek a opatrně zploštit mikro pájkou.To by mohlo vypydat hodně realisticky.A samozřejmě lehce napatinovat.
Bude to ,ale pro tebe Doris sado-maso ,i když to budeš dělat tým lepidlem.Odhadl jsem to tak na kolik?5 000- 8 000 dírek baj voko? :wink:

Jěště prosímtě tapetu na tapetu lepíš sekunďákem?

Perout

DORIS | --

Postby DORIS » 13 Oct 2009 13:05

Téda, tak to by byla řádná fuška. U dřevěného modelu by to asi šlo udělat, ale fólie nelze brousit a vysokou teplotou se zničí. Takže zůstanu asi u té barvy, jsou i stříbrné nebo jiné metalické barvy, kterými se dají pěkně napodobit hřeby.Hodně se mi osvědčila řada sprejů TS od Tamiye, kterými dělám imitaci nýtů a šroubů u modelů aut.
U Victory budu dělat imitaci dřeva v kombinaci s černými pruhy na bocích a bílošedou část pod čárou ponoru, tak vypadala pravděpodobně před poslední přestavbou. Jde mi právě o to dřevo, které na plachetkách zbožňuji, žlutou nechci. :wink: Na mnoha modelech ty hřeby jsou, takže i já se o ně pokusím i když je možná nebudu dělat tak výrazné.
Tapetu na tapetu lepím přímo, samolepka na rubu je dost účinná a drží bez problému. Pokud na fólií lepím třeba papír nebo jiný matroš, pak samozřejmě sekundovým lepidlem. Dost se mi na větší plochy osvědčilo gelové.

Zde jsou další fotky z postupu prací na modelu, už je hotový i pravobok a uzavřen spodek zádi:
Image Image Image Image
Nepřesnost jsem zaznamenala jen na zádi, obě bočnice bylo potřeba prodloužit o cca 2mm, jinak žádné problémy. Za chvíli bude model přebroušen a příjde na řadu druhá vrstva obšívky. :feel good:
Doris

DORIS | --

Postby DORIS » 14 Oct 2009 08:15

Díky mizernému počasí stavba pokračuje velmi rychle. :big smile: Už lepím druhou vrstvu obšívky, broušení podkladu bylo jen minimální. Začala jsem opět na levoboku a jako první se lepily pásy těsně pod spodní řadou střílen, z toho jsem vycházela, abych chytla výšku i přesné rozržení okýnek střílen. Pásy obšívky na zádi pasují bez problému, na přídi je to trochu horší, musela jsem dost výrazně upravit jeden s pásků , protože vyloženě neodpovídal jeho rádius a spodem odstával skoro o půl centimetru. Poté už ostatní pasovaly dobře. Pásy obšívky mažu lepidlem jen po hranách obvodu, přes prostředek lepidlo nedávám, aby se po nalepení minimalizovalo prokreslení žeber. Odpoledne vše zdokumentuji a vložím sem.
Doris

Fito | 51
Admin
Name: Fito

Postby Fito » 14 Oct 2009 09:36

Off topic: Do vianoc hotovo, brnkacka :girl:
...The one who finished the Kriegslok.....................|Blog||Gallery

DORIS | --

Postby DORIS » 14 Oct 2009 10:51

Off topic: Do kterých vánoc? :)
Každopádně o těch letošních na Vicy máknu, co to půjde, do příštích vánoc/nebo spíše Silvestra bych ji chtěla dokončit, takže cca půldruhého roku práce odhaduji, že na modelu strávím. Bude to o mnoho lépe postaveno než Bellona, při jejíž stavbě jsem se mnohému naučila a budu nyní moci eliminovat chyby a daleko více si pohraji i s deatily.

Prosím, nemáte někdo barevný obrázek, jak ve skutečnosti vypadají ty červené stěny zevnitř kolem střílen? Jde mi o barvu a patinu, aby to vypadalo co nejlíp. :wink:
Doris

Jano 100 | 56
Pán plachetníc
Name: Jano

Postby Jano 100 » 14 Oct 2009 12:46

Ako to bolo originál zvnútra, to už asi nezistí nikto, teraz je stav takýto:
hlavná paluba:
Image
upper deck
Image
middeck
Image
low deck
Image

Myslela si toto?
Ináč sú červené len "zárubne" a poklopy na strieľňach. Originál farba, myslím že je to red ochre, sa dá objednať aj z http://www.modely-lodi.cz, je oveľa lacnejšia, ako originál z UK. Alebo skús dať namiešať - tipnúť podľa vzorkovníka...však vieš.

Ešte jeden tip, ak nechceš mať všetky strieľne rovnako pootvárané, skús takto:
Image

Jano
Lepenia sa nebojte, na počet dielov nehľaďťe

DORIS | --

Postby DORIS » 14 Oct 2009 13:49

Jano 100: Děkuji moc za super fotky, Ty nikdy nezklameš! :wink: Tak uvažuji, jak tak na to koukám, že ty vnitřky udělám přírodní dřevěné, možná načervenalé dřevo ala mahagon apod, bylo by to reálné? Obrázky předlohy mám vesměs černobílé nebo mám pak dispozici fotky modelů od různých modelářů, které se barevně liší. Vnitřky kajut chci naopak udělat ve velmi svělém dřevě s bílými doplňky.
Doris

maaaslo | 45
Name: pavol

Postby maaaslo » 14 Oct 2009 15:49

myslim ze to nema moc cenu, polemizovat o farbe vnutra strielni. vybavenie streleckych postov aj tak nemozes doplnit, stavba je na to naprosto nevhodna.

moj osobny nazor je, ze uplne bude stacit, ak vnutrajsok strielni nafarbis nejakou tmavou farbou, aby nesvietil biely papier. zbytok netreba riesit. aj tak tam nieje vidiet.

Return to “Námorná technika // Watercrafts”