TEST UPGRADE FORA
LINK NA VLAKNO TOŤ

ROYAL CAROLINE 1749 /DORIS/ 1:40

Moderator: Fito

Royaloakmin | --
Name: Fred

Re: ROYAL CAROLINE 1749 /DORIS/ 1:40

Postby Royaloakmin » 13 Oct 2012 20:18

Nice painting on the crest, Doris!

DORIS | --
Name: Doris

Postby DORIS » 24 Oct 2012 10:15

Děkuji za milá slova, přátelé, je to pro mne skvělá motivace k další práci.

Jano100: 1/40 je super měřítko, ale příště půjdu ještě do většího. Detaily se díky tomu dělají jedna radost.

Roman: Ten chocholatý papoušek se jmenuje Paulie, je to nástupce po tom předchozím korelákovi, který nám před rokem umřel. :-( Se senegalcem z Afriky se nesnáší žáden z těchto papoušků, senegalec je hodně agresivní a je schopný menší korely i smrtelně zranit.

Group b: No já mívám podobné pocity, jak se koukám zase do dalších vláken včetně Tvých krajinek a majáků. Kéž bych se někdy přiblížila k tomu, jak realisticky dokážeš udělat prostředí k modelům. Ráda bych některou ze svých lodí umístila na "vodní" hladinu. To by byla paráda.

Royaloakmin: Thank you very much!

Stavba RC se opět posunula o kus dál, tak přináším report:

Na RC postupně sestavuji hlavní kajutu, zatím je vše jen nahrubo, ale začíná se to docela slušně rýsovat:
Image
ImageImageImageImage

Zadní stěna je ze šesti vrstev kartonu, její tloušťka je přes 5mm, což zajistí dostatečnou pevnost i na zeslabených místech kolem otvorů dveří. Budu upravovat i elektroinstalaci, aby vše bylo skryté.

Doplnila jsem další příčnou stěnu a postupně vše obkládám "dřevem". Horní část bude světlá (hruškové dřevo), dolní naopak kontrastní z tmavých kazet, které však přijdou na řadu až později a "dorovnají" stěny.
Image

ImageImageImageImageImageImage
Předělala jsem i čelní stěnu, aby měla správnou barvu dle Cleveleyho malby a dalších podkladů. Původně jsem vycházela z verze maďarského modeláře Kralle, který však zde postupoval nejspíš dle vlastní fantazie. Já mám však v plánu postavit model, který bude co nejvíc odpovídat skutečné RC, takže jsem provedla nápravu. Přepážka musela ven z trupu, přineslo to několik něpříjemností a problémů, ale už je to naštěstí za mnou a s výsledkem jsem nyní spokojenější.
Image
ImageImage
Doris

DORIS | --

Postby DORIS » 24 Oct 2012 10:23

Dotáhla jsem další přepážku, která uzavře zadní část hlavní kajuty. Obložení a výzdoba se bude dělat později. Dveře na obou stranách zůstanou otevřené a bude krásně vidět schodiště a částečně i interiér zadní kajuty.
Image
ImageImageImageImageImage

Přemalovala jsem i dolní část zrcadla, která byla původně s černým podkladem, jak to má třeba Bijelić, ale ukázalo se, že na jachtách z tohoto období se používaly jiné barvy a dokazují to jak dobové malby a popis v knihách, tak i muzeální modely. Pečlivě jsem si prostudovala i špičkový článek se spoustou cenných informací o RC, který vložil na Modelforum Kpt.KL:
http://modelforum.cz/viewtopic.php?f=18 ... 0#p1348005
a přimělo mne to k dalšímu studiu podkladů. Na základě toho jsem se rozhodla pro reparát a dolní část zádě přemalovala. Je to nyní správnější a dokonce se mi to víc líbí.
Image

ImageImageImageImage
Doris

DORIS | --

Postby DORIS » 24 Oct 2012 10:25

Karolínka už konečně svítí, zadní kajutu osvětlila trojice LED diod a kabeláž se postupně schovává pod obklady interiéru. Nyní kompletuji prostor mezi kajutami, kde bude po obou stranách schodiště a ve střední části postel pro krále a královnu. Schodiště vedoucí o palubu níž do dolní kajuty jsem kvůli výztuhám kostry eliminovala a palubu v tomto místě ponechala bez výřezu.
Image Image
ImageImageImageImage ImageImageImage
Oproti nákresu v plánech z Anatomy of RC jsem kratší část schodiště u stěny zakončila již v prostoru mezi přepážkami - zde jsem se nechala inspirovat počítačovou animací interiéru RC z ruských modelářských stránek:
http://forum.modelsworld.ru/topic8885start180.html
Dost jsem laborovala s točitým schodištěm, ale nakonec jsem si vytvořila pomocné šablony, do nichž jsem jednotlivé stupně vlepila. Zatím je vše složené jen nasucho (na fotkách nejsou jednotlivé přepážky obklopující schodiště srovnané), stěny se ještě obloží dřevem a taktéž se musí doplnit dveře v jedné z přepážek u podesty.
Image Image
ImageImageImageImageImageImageImage
Schodiště na levé straně je těsně před dokončením, vše je vlepené napevno a řádně srovnané. Zbývá už jen doplnit dveře, které ještě nastrojím, aby nebyly tak strohé.
Povrch stěn z vnější strany kajuty bude opatřen červeným nátěrem vermillion. Na dobovém obrazu Peregrine od Cleveleyho mne překvapily i dolní části stěžňů v této barvě:
http://www.papirove-modely.cz/galerie/f ... oto=170212
Možná, že by to mělo být podobně řešené i na RC, nicméně z Cleveleyho portrétu této plachetnice to není moc vidět.
Image
ImageImageImageImage

Pro porovnání jsem vyfotila RC společně se svou největší plachetnicí SoS. Karolínka ho ve finále nejspíš "přeroste", ale i tak si nemohu pomoct - Sovereign se mi líbí ze všech lodí nejvíc.
Image
Doris

DORIS | --

Postby DORIS » 24 Oct 2012 10:28

Dokončila jsem obložení stěn a schodiště na pravé straně. Doplnila jsem zároveň chybějící dveře u točitého schodiště a začínám se zdobením.
Image

Konečně se povedlo kompletně sestavit hlavní kajutu včetně střechy. Zvolila jsem červenou barvu vermillion, jako je tomu na Cleveleyho portrétu RC z roku 1750. Zbývá ještě doladit okraje a připravit otvory pro zábradlí.

Image

Image Image
ImageImageImageImage

Střecha nad hlavní kajutou je dokončena, nyní obkládám zadní kajutu a připravuji výzdobu, kterou umístím na dřevěné panely.
Image Image
ImageImageImage

S přicházejícím soumrakem se rozzářila světla v kajutách i v prostoru na přídi. Osvětlení RC budou zajišťovat celkem 4 samostatné okruhy z LED diod - na tom posledním budou napojeny lucerny na zádi. Vše bude možno regulovat a snížit intenzitu tak, aby to odpovídalo olejovým lampičkám na skutečné lodi.

Image Image

Doris

DORIS | --

Postby DORIS » 24 Oct 2012 10:31

Začínám modelovat první postavičky pro RC a protože dámy mají přednost, tak jsem zkusila vymodelovat nejprve královnu. Zatím mám přední část, druhá polovina se bude dělat až po upečení. Výška postavičky je cca 4cm. Na RC jsem ještě začistila wales(bočnice) a dokončuji zadní stěnu hlavní kajuty.

Image
ImageImage

Image
ImageImageImage

ImageImage

Zároveň jsem se pokusila vymodelovat postavičku krále Jiřího II. V tomto okamžiku už jen čeká na malování, jinak je kompletní. Přikládám ještě pár fotek, jak je velká postavička královny a jak vypadá za přirozeného osvětlení.
Image Image
ImageImageImage
Doris

DORIS | --

Postby DORIS » 24 Oct 2012 10:34

A tak to nyní vypadá na palubě RC :) :

Image

A ještě fotky za denního světla po nepatrném vylepšení detailů a barev:
Image Image

Modelování figurek mne čím dál víc baví, tak jsem se pustila do dalších dvou osobností - admirála a kapitána. Tyto figurky už tvořím dle skutečných lidí, které znám osobně - u jedné z postaviček mi bude vzorem manžel:
http://modelforum.cz/download/file.php? ... &mode=view
Tak jsem zvědavá, zda mne pak neprotáhne pod kýlem, až se na RC uvidí. Prý mu nemám dělat ty barokní kudrliny...... Jinak manžel si dělal legraci a přemístil postavičky na příď RC - asi inspirace z Titanicu.....
ImageImageImageImage
Image
Nyní, když konečně vysvitlo sluníčko, jsem ještě udělala pár úprav a vylepšila detaily tváří. Holt, stále je co zlepšovat a zdokonalovat.
Royal Caroline už má svého kapitána; tuto váženou a zodpovědnou roli dostal můj manžel, tak snad neskončíme někde na útesu.... :-D Prý sám sebe poznal a pod kýlem tedy protažena nebudu....
Image Image
ImageImageImageImageImageImageImageImageImage
Na RC bude stát pravděpodobně na střeše hlavní kajuty, kde se bude levou rukou opírat o zábradlí a bude pozorovat dění na středolodí. Oděv jsem realizovala dle tohoto dobového obrazu:
Doris

DORIS | --

Postby DORIS » 24 Oct 2012 10:37

Na palubě RC je už další figurka, tentokrát jsem vymodelovala jednoho z důstojníků, který bude společně s kapitánem dohlížet na řádný průběh plavby. Společně budou stát na střeše hlavní kajuty u zábradlí. I tato postavička dostala tvář jednoho z mých blízkých přátel, který stejně jako já miluje lodě.

Image
Image
ImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImage

Nyní budu na přání manžela modelovat svou vlastní postavičku, abychom byli na RC spolu. Akorát pirátského papouška, který mi sedí na rameni, asi vynechám.....

Moje maličkost:
Image
Image

A ještě jsem si s sebou vzala kámoše :) :
Image
Image
Doris

Jozik | --
Name: Jozef

Postby Jozik » 24 Oct 2012 12:48

Toto by malo mat vlastnu web stranku. Obdivujem ako to vies verne spravit. Zda sa mi alebo si robila postavickam make-up? Mozno by stalo za to skusit doplnit im obocie ked uz su tak detialne. Celkovy dojem je super.
Skalpel je super vec. :)
Moja galeria: http://papermodelers.sk/viewtopic.php?f ... 192#p30192" onclick="window.open(this.href);return false;

DORIS | --

Postby DORIS » 24 Oct 2012 16:55

Jozik: Děkuji za pochvalu a námět k vylepšení figurek, moc si toho vážím. Ano, make-up a jemné stínování jsem už zkoušela realizovat a vcelku se mi to zalíbilo, ovšem ještě to chce hodně na tom zapracovat, aby byl výsledek lepší. Obočí jsem figurkám dodělala; máš pravdu, že to tam chybělo, ale je tak jemné, že už i fotoaparát v makrorežimu má co dělat.... Postavičky jsou cca 4 cm vysoké, takže některé detaily se malují špatně a barva mi občas zaschne v jemném štětečku dříve, než ji stačím nanést na figurku.... :beat brick:
Image
ImageImage

Image
ImageImage
Doris

Return to “Námorná technika // Watercrafts”