TEST UPGRADE FORA
LINK NA VLAKNO TOŤ

K. Loprais,TATRA 815 VD 10 300 4x4.1, Paris-Dakar 1988 / Spidamodels / 1:25

Moderator: iconmaster

martin1807 | 32
2K+
Name: Martin Bilý

Re: K. Loprais,TATRA 815 VD 10 300 4x4.1, Paris-Dakar 1988 / Spidamodels / 1:25

Postby martin1807 » 28 May 2024 09:57

Na stole:
Naposledy dokončené: Praga S5T-3 ORKAN, Tatra 815 S1
Galéria

Martin1807

Paly | 39
Name: Paľo

Postby Paly » 06 Aug 2024 17:29

Ako som písal, ďalší na rade bol motor (ktorého výroba je pre mňa jednou z menej príjemných častí modelu) a tento som v rámci svojich možností a dostupných podkladov upravil.

Keďže aj kvôli farebnému prevedeniu podľa podkladov mi bolo jasné, že väčšinu motora budem musieť prefarbiť, využil som to na výrobu plastických chladiacich rebier na olejovej vani, ktoré som vyrobil z 0,5 mm drôtu. Vyžadovalo si to lepenie mnohých mini-kúskov drôtu, ale vzhľadu to určite pomohlo. Rovnako som zvýraznil podobné rebrá na bloku motora, ktorý som následne natrel čiernou farbou. Brúsenie a farbenie krytov ventilov šlo celkom od ruky a pridal som matice na ich upevnenie. Na motore som naviac pridal aj vstreky a (ako mi Iconmaster vysvetlil) prepady nespotrebovaného paliva medzi jednotlivými spaľovacími komorami valcov - to sú tie drôtiky preskakujúce kryty ventilov jeden k druhému.

Vylepšená olejová vaňa a kryty ventilov:

Ďalšia práca na motore nemala konca, ale vylepšil som chladič oleja o mriežku a zväčšil rozvod sania na potrebný priemer. Dakarky mávajú výfukové zvody oblepené izolačnou fóliou, tú som vyrobil z tenkých pásikov alobalu, ktoré som o zvody pomaly obtáčal a priliepal. Nebol som s tým úplne spokojný, ale ako celok to môže byť. Na motore chýba pár detailov, ktoré som sa rozhodol naň nalepiť až po jeho vlepení do rámu, aby som k jeho úchytom mal lepší prístup.

Hotový motor:

Na rám som nalepil blatníky so stupačkami, ktoré taktiež budú podopierať kabínu a preto som ich prilepil už teraz, aby som sa pri umiestnení motora mohol riadiť tým, koľko pod kabínou ostane miesta.

Nalepené predné blatníky so stupačkami:

Ďalej nejako nebola nálada na lepenie, tak som si aspoň povyrezával všetky diely na konštrukciu nástavby a vyrobil ochranný rám do korby. Taktiež som tradičným spôsobom vymodeloval plachtu. Tá mi trocha robí vrásky na tvári, pretože na pár miestach bol práve tento list modelu prehnutý (určite ako dôsledok listovania a manipulácie s dielmi, kým prídu na rad) a vznikli mi z toho dve nevzhľadné miesta. Buď sa s tým zmierim, alebo skúsim nájsť výtlačok modelu na predaj, ešte neviem :scorn: .

Pripravený základ nástavby:
Live hard, ride easy.

LuPa | 50
Name: Lubo

Postby LuPa » 16 Aug 2024 18:48

Perfektne,dobry napad vytvarovat plachtu podla predlohy

Paly | 39

Postby Paly » 28 Aug 2024 15:48

Nástavba ma celkom baví, tak som na nej výraznejšie pokročil.
Jej stavba však začala nie práve priaznivo.....
Najprv musím ale pochváliť Tatru813, ktorý mi vytlačil kráááásny protišmykový plech. Chvíľu si na tom lámal hlavu, hlavne kvôli mojej požiadavke, aby bol čo najtenší. Podarilo sa a ani plech nebol moc skrútený, stačilo naň na rovnej podložke položiť hrniec naplnený vriacou vodou a nechať to celé vychladnúť a plech ostal dokonale rovný. Najprv som váhal, či sa do toho púšťať, ale keď už mám pár podkladov z vnútra korby, tak prečo nie? Výstupky plechu sú tvorené mini pyramídkami so skoseným vrcholom, celkovo taký dosť hrubý vzor. Doposiaľ som taký vzor protišmykového plechu nikde inde nevidel ani nenašiel na internete a určite si ho vtedy nedali len tak jednorázovo vyrobiť, nedáva to žiaden zmysel. Možno niekto z vás taký už tiež niekde videl a budem rád, ak sa náhodou dozvieme niečo viac :wink: .
No ale k tomu môjmu failu. Na výstave v Hrádku bolo fajnovo. Keďže to bola dvojdňovka, s Martinom1807 sme si objednali hotel na prenocovanie. Po sobotňajšom programe prišiel podvečer na rad tatranský čaj 52%, potom v meste nejaké to pivko a na záver sme ten čaj na izbe aj dopili :haha: . A popri konverzácii som využíval voľný čas na to, aby som si z polotovaru plechu vybrúsil potrebný tvar, keďže je to veľmi krehký materiál a jedný spôsob ako ho natvarovať bolo pracovať s pilníkmi. Veľmi zdĺhavá záležitosť a pre mňa dvojnásobne, keďže som si v stave opojenia naznačil a vybrúsil tvar plechu zrkadlovo :beat brick: . Doma ma čakalo nepríjemné prekvapenie a opakovanie asi 1,5-hodinového brúsenia na novom plechu. Ešteže som mal náhradný....viac k tomu asi netreba dodávať :haha: .

Takto som si vyrobil nepotrebný plech a následne ten správny už nalepil na základ nástavby:

Ďalej som pridal blatníky a "vaňu" v ktorej budú náhradné kolesá. Vyrobil som si prípravok, v ktorom to je celé umiestnené, keďže diely pretŕčajú nadol a nedalo by sa s tým pohodlne pracovať a zatlačiť pri lepení ďalších dielov.:

Podľa podkladov som tam pridal z výztuží zdvojenú "strechu" a niekoľko ďalších krížiacich sa a diagonálnych vzpier v oblasti zadného čela a vane na kolesá:

Práca na tejto konštrukcii bola príjemná a pri dodržaní geometrie a uhlov nenastali žiadne výrazné problémy. Ďalej tam budem umiestňovať prídavné brzdové svetlá, dve pneumatiky a dve kompletné rezervy a niekoľko ďalších skriniek, ktoré si dodatočne vyrobím.
Live hard, ride easy.

Paly | 39

Postby Paly » 11 Sep 2024 18:44

Tatra dospela k ďalšiemu štádiu a počet ostávajúcich dielov je asi tak 20 :)
Nástavbu som podľa podkladov doplnil o trojdielnu bielu skrinku pre členov posádky, bedňu na blatník pravého zadného kolesa, o čosi menšiu bedňu napravo od bočných dverí a "kôš" naľavo od nich, čo v ňom bolo umiestnené neviem. Čo všetko tam oproti pôvodnému stavu v súčasnosti chýba to bohužiaľ neviem, dobové fotografie z interiéru nástavby Liazov a Tatroviek by mali cenu zlata.... Dve kompletné kolesá v zadnej časti a dve pneumatiky v strede nástavby som upevnil gurtňami, pod pneumatiky som doplnil plechovú "vaňu", inak by tam ostala len diera a na zadné čelo som umiestnil štvoricu prídavných brzdových svetiel. Tie som zatiaľ prilepil len ledabolo, ak by náhodou bolo potrebné upraviť ich polohu voči otvorom v plachte.

Nástavba pripravená na zaplachtovanie:

Keď už nebolo čo robiť na nástavbe, konečne som sa dokopal k umiestneniu motora do rámu. Vyžadovalo si to drobné úpravy jeho úchytov, ale to je len dôsledok mojich úprav, autor to má parádne :wink: . Krabičkovú prevodovku som nahradil prevodovkou z modelu T-815/7 od Orliku, po odporúčaní Dodyho. Tie kamióny síce delí nejaká doba výroby, ale tvar vonkajšieho obalu prevodovky ostal v mnohom totožný a po pár úpravách mohla putovať do rámu a byť prepojená s motorom kardanom. Či to bude vidno, neviem :haha: . Týmto je rám vozidla pripravený na nalepenie nástavby a doplnenie sania a výfuku.

Rám s motorom a prevodovkou:
Live hard, ride easy.

Paly | 39

Postby Paly » 16 Sep 2024 10:29

Nástavba je hotová. Oplachtovanie, lepenie očiek a lanka som si užil, konečne to vyzerá ako má. Dvere boli tiež celkom v pohode, vyrobil som na ne malé pánty. Drobná úprava bola pri bočných dverách, ktoré mali prekrývať bok až k spodnej hrane, avšak v skutočnosti tam bol kovový prah, tak som ho tam dorobil a z dverí jednoducho odrezal. Plachtu som použil pôvodnú a pokrčenia a oderky zamaskoval a opravil ako som len vedel. Na fotkách to ani nevidno, naživo sa presvedčíte už možno sami niekde na výstave. Bez ďalšieho tárania pridávam finálne fotky nástavby :) .

Live hard, ride easy.

StanoL | 41
Name: Stanislav Lelko

Postby StanoL » 16 Sep 2024 11:13

hodne namakané :dribble:
tie očká na plachte sú super.

pls: tie kryty ventilov sú vytiahnuté z fólie? dik

Paly | 39

Postby Paly » 16 Sep 2024 14:50

Kryty ventilov sú vyrobené z keraplastu- na vzduchu tuhnúcej hmoty. Nahrubo som ich vytvaroval, nechal vytvrdnúť a následne dobrúsil pilníkom do požadovaného tvaru a nafarbil.
Live hard, ride easy.

majos | 51
Name: Marian

Postby majos » 16 Sep 2024 18:30

Toto je ukazkova stavba. Neskutocna cistota :P . Nieco ako Hlava v leteckej technike. O tomto by malo byt papierove modelarstvo, nie prefarbovacky. Ale kedze mame (zatial:)) demokraciu, tak ...:)
Zilinsky primat(or) v starej forme. Aj Anicka z Cadecky:)
https://www.youtube.com/watch?v=MaR3eZJEQIs
A dalsi Janko:
https://www.youtube.com/watch?v=BBbQbMWQF1o

sony | 41
2K+
Name: Martin Seemann

Postby sony » 17 Sep 2024 11:14

výnimočný kúsok tu vytváraš... krásne jemné detaily :P
Papierový člen plastikového klubu

Return to “Športové vozidlá // Racing Cars”