Vďaka hoši za postrehy a že ste ochotne načali tému mesiaca
Tak trochu oneskorene, ale pridám niečo aj za seba.
Moje kružidlo a jej použitie
Podobne, ako Oliver, ja mám doma tiež len jedno kružidlo a to
Olfa CMP-1/DX, teda ten väčší typ s "račňou". Mne sa s tým pracuje dobre, napriek tomu že som ľavák.
Nemám ho upravený, takže najmenší priemer vie rezať cca. 18-20 mm, menšie kruhy aj tak väčšinou robím dierovačom alebo prípadne vypichujem.
U mňa najčastejšie dochádza k používaniu kružidla pri výrobe kolies, tam ho používam na všetky diely - od medzikruží kostry pneumatiky, cez jej bočnice až po rozvin kužeľovej časti ráfikov. Zvyknem s ním rezať aj hrubšie diely, podlepené 1 mm kartónom.
Moja technika rezania kružidlom
Pri kreslení modelu zásadne označujem stredy kružníc a oblúkov krížikom (bodka, ako je to ešte u nakladača Liebherr sa mi neosvedčila), takže nemusím špeciálne hľadať stred.
Aj mne sa osvedčil tip
kvapnúť sekunďák na miesto vpichnutia ihly kružidla, aby sa diera nezväčšovala počas rezania. Robím to tak, že najprv pichnem ihlu do stredu, potom tam dám sekunďák, aby sa miesto vpichu naimpregnovalo po celej hrúbke papiera. Aj keď sa náhodou otvor mierne zaleje lepidlom, nič sa nedeje, ihla si už nájde svoje miesto pri opätovnom pichnutí.
Kým sekunďák schne, nastavím si polomer rezania. Buď to robím podľa pravítka, ale vždy je potom potrebné to skontrolovať podľa dielu. Pred zatiahnutím sa snažím
vymedziť vôlu bežca ako keby naklápaním, aby sa polomer rezania nezväčšil pri trochu zaťažení počas rezania.
Potom už len pichnúť do stredu a rezať. Pritom je dôležité
držať kružidlo tak, aby čepielka bola +/-
kolmo na papier. Mne sa račňový mechanizmus celkom páči, že nemusím robiť celé otočky, ale dá sa to robiť v menších krokoch bez potreby prekladania prstov na hlavičke.
Režem na podložke a vždy iba
s miernym prítlakom. Na jednu vrstvu papiera to zvyčajne stačí a vyreže to v jednej otočke. Pre podlepené diely robím niekoľko otočiek. V prípade tvrdších a hrubších materiálov (kartón 0,5-1 mm) to síce trvá, ale pri trocha trpezlivosti pôjdu celkom pekne rezať aj tie. Hlavne netreba silnejšie tlačiť na čepielku, lebo potom má tendenciu polomer odchádzať.
Asi toľko. Ja túto pomôcku mám rád, skalpelom by som určite tak pekne nevyrezal kruh, ako kružidlom..
Jo a na Hvezdárni som vyskúšal Developerov ložiskový vykružovák a vyzerá to na celkom šikovnú pomôcku