Zdravím, priatelia modelári. Po čase sa hlásim s ďalším domčekom z MPR. Ide v podstate o dvojicu domov, každý reprezentuje iný stavebný sloh.
Veľký červený dom je typická baroková stavba, bez neskorších úprav. Takže môžeme vidieť zložito tvarovaný štít strechy s oknom, „cukrovinkovú“ výzdobu okolo okien a dverí. Oblúky v tvare elipsy. Celkovo pôsobí domček prezdobene.
Menší zelený dom je reprezentant klasicizmu. Predstavuje stavbu z prvej polovice 19-teho storočia. Charakteristický je trojuholníkový štít, tympanón. Jednoduché oblúky a trojuholníky, inšpirácia antikou.
Stavba. Tento dvojdom patrí medzi náročnejšie stavby z MPR. Stavbu som náležite vystužil kartónom. Barokový dom nebol jednoduchý, zložito tvarovaný štít dá zabrať, treba byť presný a trpezlivý. Zelený domček pôsobí už potom ako oddychovka.
Postavenie modelu mi trvalo 5 večerov. Potešilo ma, že je stále ešte možnosť postaviť domček samostatne. Obávam sa, že v ďalšej časti MPR I, II, III táto možnosť odpadne. Aspoň čo som videl, väčšina domčekov je prilepená o hradby a tie na seba naväzujú. Aj domy majú na styčných plochách prevažne „biele“ steny. Možno budem musieť stavať MPR už len ako „mesto“. Uvidím, idem študovať knihu. Zatiaľ nech sa páči, fotky.
TEST UPGRADE FORA
LINK NA VLAKNO TOŤ
LINK NA VLAKNO TOŤ
MPR - domček č. 11 a 13 / R. Vyškovský / 1:140
Re: MPR - domček č. 11 a 13 / R. Vyškovský / 1:140
fakt peknú prácičku prezentuješ 
Papierový člen plastikového klubu
Re: MPR - domček č. 11 a 13 / R. Vyškovský / 1:140
a pritom sa dalo take pekne sado-maso z toho spravit... vyrezat vzduch na balkone si nemohol?