TEST UPGRADE FORA
LINK NA VLAKNO TOŤ

T-40 /Orlik/ 1:25 - by Jano

Moderator: Oliver

Jano | --
Name: Jano

T-40 /Orlik/ 1:25 - by Jano

Postby Jano » 23 Dec 2010 17:56

Na jar roku pána 2010 mi to už pomaly ale isto švitorilo z lepenia malých drôtikov na Fuyuzuki. Chcel som si dať na chvíľu relax v podobe nejakých veľkých, rovných, jednoduchých dielov, jedným slovom bojovku. Fuyuzuki putovala do vitrínky a na stole sa rozložil T-40 v zimnej kamo (Za Stalina!) od Orliku.
Fajn, vyzerá to jednoducho, model pre začiatočníka (mňa), do leta to mám zmáknuté a pokračujem v lodičkách.
Sú vianoce a zdá sa, že som to trochu neodhadol. Ale načo to siliť, má to byť relax.

Začal som klasicky, podlepením kostry. Stránky s ňou som si najskôr okopíroval a lepil z kópie (keby dačo..). A dačo sa stalo. Neviem na aký popud som skúsil primerať už vystrihnuté podlepené diely kostry s tými záložnými. A hľa tuná oné:

Image Image

Podlepované bolo Koresom, no čo budem hovoriť, zaskočilo ma to. Predĺženie bolo vidieť iba v jednom smere (po dĺžke) paiera. Zobral som opäť Kores, dával som pozor aby som "nenatiahol" papier pri nanášaní a priliepaní.
Doteraz neviem, či predĺženie kopírovanej kostry bolo spôsobené nanesením veľkej vrstvy lepidla, alebo vlastnosťami papiera z kopírky. (samozrejme, kópiu som primeriaval pred začatím prác, bola totožna na 100% s originálom)

Poučenie do budúcna; "Premeriavať, premeriavať, ničomu neveriť!"

Zlepenie kostry bolo trochu divoké. Autor zvolil pre mňa divnú konštrukciu, kde rohy, u ktorých sú diely voči sebe pod uhlom, sú "volné". Šikmý diel nemá zbrúsenú hranu a dosadá na druhý len jednou hranou. Bohužiaľ, nemám foto na vysvetlenie. :confuse:

No ale dalo sa s tým popasovať, tuná už aj s nalepenou obšívkou a pár drobnosťami.

Image Image

Image Image

Diely nesadli akurát v zadnej časti, musel som trochu upravovať. Rovnakú chybu som videl aj u iných modelárov, bude to asi chyba modelu.

Viac sa mi už nechce písať, pokračovanie zajtra. :P

Jano | --

Re: T-40 /Orlik/ 1:25 - by Jano

Postby Jano » 24 Dec 2010 14:30

Chyby obšívky.
Sem tam som skracoval diely o 0,5-1mm, nebudem tvrdiť že som si to nevyrobil vlastnou nešikovnosťou. Nič mimoriadne.

Horšie to bolo v zadnej časti. Diel 4 a 1 spolu nesedeli, bola medzi nimi medzera. Toto je chyba modelu, proste to nesedí. Obrúsil som kostru v danom spoji a diely mierne ohol. Oblý spoj asi nie je autentický, ale účel splnil. Viac snáď vidieť na fotke.

Image Image

To už som ale ukázal trochu viac ako len obšívku. :)
Haraburdie v zadku tanku, čiže vrtuľa a kormidlá, plus priezor vodiča.

Image Image

"Uloženie" kormidiel je uhnuté z 0,5-ky drôtu aj s bužírkou a nafarbené temperkami. Nesmiem to moc obchytkávať. :big smile:
Priezor vodiča je podlepený štvorcom kartónu požadovanej hrúbky, tvarovalo a priliepalo na obšívku sa mi to tak lepšie.

Jano | --

Postby Jano » 26 Dec 2010 13:38

Podvozok:

Koliesok nie je veľa, spravia sa rýchlo.
Uchytenie kolies, časti b, c som podlepil papierom takej hrúbky, aby som ich mohol zlepiť na seba a už len oblepiť dielom c.
Na žiadny problém som nenarazil.

Image Image

Image Image

serpens | 43
a.k.a. hado
Name: Miro

Postby serpens » 27 Dec 2010 00:37

Tu sa nam rodi nieco paradne!
"Art without engineering is dreaming. Engineering without art is calculating." Steven K. Roberts

johnny7 | 42
Wykonawca

Postby johnny7 » 27 Dec 2010 10:01

aj mne sa zda, tie kolieska su fajne.....samozrejme aj vrtulka aj ten zvysok :wink:
Hotovo: M4A3 Sherman GPM, Brabham BT26 Forum Team
Na Stole: Dragon Wagon GPM
Pod stolom: SdKfz 251, Mordin Solus (Mass Effect 2)
Zrusene: Skoda Roomster

Jano | --

Postby Jano » 30 Dec 2010 13:23

Ďakujem za pochvalu. Nie je to nič extra, model je jednoduchý a retuš na fotkách pri tej zimnej kamo nie je moc vidno.

Za odmenu tuná, hľa, dalšie foto: :look down:

Podvozok, uchytenie:
Image Image Image
Trochu som nepochopil autora, ako sa majú prilepiť osky kolies. Či ich zapustiť do kolesa, alebo prilepiť zvonku. Nakoniec som dal zvonku. Tiež som musel dĺžky osiek skracovať, aby boli kolesá pekne v jednej lajne. Skúsení vedia, neskúsení, na toto pozor!

Poklopy, a pod.:
Image Image Image Image
Bez problémov, snáď akurát tie poklopy na priezory sa mi zdajú trochu malé.

Ako bonus prikladám foto vežičky: :wink:
Image Image
Nesedela mi obšívka na kostru, hlavne v prednej časti, dosť som brúsil, niekde zas pridal (za uložením kanóna). Treba len primerať, nebol to žiadny problém.
Kanón je z papiera, guľomet z bužírky, nafarbený temperami.

terenkoza | --
2K+
Name: marek

Postby terenkoza » 08 Jan 2011 16:31

nadhera :) pasy laser ?? :)
diorama ?? :)
T.E.R.E.N.K.O.Z.A. : Těžkotonážní Efektivní Rychlý Elektronický Náhodně Kráčející Obrovský Zabíjecí Automat

Jano | --

Postby Jano » 16 May 2011 23:19

K pásom > tuná odpoveď: :beat plaster:

Image Image

Od silvestra až doteraz som stál na natretí pásov. Nejak sa mi do toho nechcelo. Použil som tenký štetec 000 a temperky. Mal by som to ešte zaprášiť, ale kašlem na to. Nechám to tak ako to je, proste pásy čerstvo po repase. :vicotry:

Na modely je momentálne tak na 3 hodiny roboty (už len lopata a zdvihák, výfuk a upevniť svetlá + oprava uchytanej retuše), tak verejne sľubujem že do nedele tu budú fotky hotového modelu.
Dioráma nebude, na to som ešte nedorástol.

Edit:
Ešte som našiel silvestrovské fotky, takže takto sa robili pásy:
Image Image

A tu ďalšia chybka modelu:
Image
Blatníky sú odspodu biele, teda bez potlače. Riešil som pomocou "zapasu".

Patero | 48
Name: Jozef Kráľ

Postby Patero » 17 May 2011 08:55

na tie pásy si mohol skúsiť použiť skôr modelárske farby. Možno by to tomu modelu prospelo. Inak pekná prácička.
[col]%|[/col]

serpens | 43
a.k.a. hado
Name: Miro

Postby serpens » 17 May 2011 11:16

Skoda tej tempery na pasoch, nehce sa ti to premalovat? Alebo aspon streknut matnym lakom, potom trochu zaprasit a prebehnut tuhou?
"Art without engineering is dreaming. Engineering without art is calculating." Steven K. Roberts

Return to “Vojenská technika // Military Vehicles”