TEST UPGRADE FORA
LINK NA VLAKNO TOŤ
LINK NA VLAKNO TOŤ
Architektúra
Moderator: iconmaster
Architektúra
...tak mal by som asi par otazok. Chcelby som sam sa spitat, ci niekto z Vas ma skusenosti s architektúrou. Mam na mysli od nakresov az po samostatnu stavbu modelu vsetko. Osobne sa my pacia klasicke modely Ludovej architektúry od Richarda Vyskovskeho, ktore vychadzali v ABC.(v tom starom dobrom abc, nie v tomto ...), lebo teraz to zohant, tak to ho je ako safranu. Co na to: original vykresy s rozmermy, alebo staci len fotodokumentacia prpipadne len obrazky z internetu, co ma byt na modely a co uz nemusi. Ako vytvarate model na PC v programu, alebo sa najdu v tejto nanotechnologickej dobe aj ludia kt., nie je cudzia ceruzka (verzatilka), pravitko, guma, pripadne pauzak, perká. Ja som nejak neprisiel na chut tym PC programom a osobne si mysli, ze na domceky by my stacila aj ta ceruzka, len neviem ako to bude s texturama, lebo nie som az taky dobry maliar
, ale to je bokom. Hlavne my ide o to ako to vytvorit tak aby sa to dalo zlepit. Viem ze nie je na to univerzalni navod typu Krok 1: ..., Krok 2: ..., Krok 3: ..., ... hopla a model je zlepeny. Urcite nechcem vyrabat katedrali, hrady, ... Ak by sa niekto nasiel , kto je tiez nastaveny na takej to istej vlne budem mu vdacny
Re: Architektúra
No mifko, neviem kolko máš rokov, tak ťažko odhadnúť tvoje mentálne schopnosti na naučenie sa niečoho nového. Vzhladom k tomu, že si neprišiel na chuť kresleniu v počítači, tak budeš asi nejaký starší ročník...
Archytektúra alá R.V. sú v podstate krabičky. Je to jednoduchá geometria viacmenej zo základnej školy. Určite ste robili kváder z papiera. No a domček je len sústava takých kvádrov, kociek a podobných vecí.
Návod na kreslenie tu asi nenájdeš. Každý kto tu kreslí sa to buď naučil sám systémom pokus/omyl, alebo sa venuje kresleniu v rámci pracovnej náplne v zamestnaní a "nouhau" využíva aj na kreslenie modelov.
Ja som začínal ceruzou a pravítkom. Teraz som prešiel na Vectorengineer. Ten program je len náhrada za tú ceruzu a pravítko. Nič za teba neurobí. Každopádne, na architektúru by ti mohol postačiť. Ide len o to, ovládať tie základy geometrie, kváder, valec, kužel aj s chlopňami a môžeš stavať domčeky a v podstate hocičo lepené na chlopne.
Tak vela zdaru a daj vedieť ako sa darí.....
Archytektúra alá R.V. sú v podstate krabičky. Je to jednoduchá geometria viacmenej zo základnej školy. Určite ste robili kváder z papiera. No a domček je len sústava takých kvádrov, kociek a podobných vecí.
Návod na kreslenie tu asi nenájdeš. Každý kto tu kreslí sa to buď naučil sám systémom pokus/omyl, alebo sa venuje kresleniu v rámci pracovnej náplne v zamestnaní a "nouhau" využíva aj na kreslenie modelov.
Ja som začínal ceruzou a pravítkom. Teraz som prešiel na Vectorengineer. Ten program je len náhrada za tú ceruzu a pravítko. Nič za teba neurobí. Každopádne, na architektúru by ti mohol postačiť. Ide len o to, ovládať tie základy geometrie, kváder, valec, kužel aj s chlopňami a môžeš stavať domčeky a v podstate hocičo lepené na chlopne.
Tak vela zdaru a daj vedieť ako sa darí.....
[col]%|[/col]
- iconmaster | 38
- Last man standing
- Name: Peter Jankovič
Este dodam, ze na zaciatok skus nieco nakreslit ceruzkou a pravitkom, ak to pojde, neskor mozes skusit aj na PC.
... tak ze moj vek je 23 rokov a preco nie pocitac tak si kvli tomu, ze starsi brat chodil na stavebnu a bol z poslednych rocnikov, ktore este pouzivali autocad len v skole a to len na max. 5 pocitacoch 1 hodinu do tyzdna a od neho som sa naucil pouzivat rysovacie nastroje. Ale kamarat chodi na stavebnu fakultu do blavi ( posledny rocnik), skusal som od neho nieco odkukat (skechup, cad, ...), ale nejak my to neslo, asi na na to chyba gen 
...este otazka, mozno blba ale predsda sa spitam. Ktory program by ste odporucali, Google sketchup, alebo Rhinoceros 4.0 Evaluation. Dakujem
Urcite a jednoznacne Rhino! Ak chces mat legalne a mas moznost kupit ako student, tak nevahaj. Aj ked v tom nebudes kreslit modely, co to sa v tom da pokreslit 
"Art without engineering is dreaming. Engineering without art is calculating." Steven K. Roberts
Souhlasím se Serpensem, Rhino je skutečně pro 3D modelování výborný program, mám staženou demoverzi a trošku jsem i zkoušel. Chce to jen trochu cviku, ale když se v tom pocvičíš, můžeš pak s Rhinem dělat doslova psí kusy. Co jsem dokonce četl v recenzi na českém webu o Rhinu, dají se v něm konstruovat tvary, od karoserie aut, přes trupy letadel až po oslintané tělíčko vetřelce
. Protože už dávno nejsem student, jediné, co mě docela odrazuje od nákupu, je nehorázná cena tohoto programu (prý 30 000 KČ a výše
).
mato, staci sa zapisat do prveho rocnika na vysku (kludne aj daku kde ta zoberu len tak), vyziadat na studijnom potvrdenie a mozes kupovat Rhino aj v 60ke 
"Art without engineering is dreaming. Engineering without art is calculating." Steven K. Roberts
... kamarata som videl v tom rysovat neviem, ci by som to zvladol ja neviem , sak skusim sa popitat. Ale skor by som potreboval radu k podkladom, mierka ...
Ja to robim tak: (vyslodkom je zatial jeden model
)
1. pozhanam si podklady (foto + zakladne rozmery+vlastne meranie)
2. nakreslim 3D model v scetchup-e
3. prekreslujem do CAD programu namerane udaje zo scetchup-u -kreslim to rozlozene s chlopnami
4. naimportujem "biele" diely do Inkscap-u (vektorovy graficky editor), ocislujem
5. pridam textury farby
Medzi bodom 4 a 5 si postavim betu a vraciam sa k bodu 4 az kym neodstranim najvacsie chyby
Skutocny odbornik na design architektonickych modelov tu na fore je QUASI. Sleduj jeho pracu: http://papermodelers.sk/viewtopic.php?f=93&t=2895
1. pozhanam si podklady (foto + zakladne rozmery+vlastne meranie)
2. nakreslim 3D model v scetchup-e
3. prekreslujem do CAD programu namerane udaje zo scetchup-u -kreslim to rozlozene s chlopnami
4. naimportujem "biele" diely do Inkscap-u (vektorovy graficky editor), ocislujem
5. pridam textury farby
Medzi bodom 4 a 5 si postavim betu a vraciam sa k bodu 4 az kym neodstranim najvacsie chyby
Skutocny odbornik na design architektonickych modelov tu na fore je QUASI. Sleduj jeho pracu: http://papermodelers.sk/viewtopic.php?f=93&t=2895
Skalpel je super vec. 
Moja galeria: http://papermodelers.sk/viewtopic.php?f ... 192#p30192" onclick="window.open(this.href);return false;
Moja galeria: http://papermodelers.sk/viewtopic.php?f ... 192#p30192" onclick="window.open(this.href);return false;