TEST UPGRADE FORA
LINK NA VLAKNO TOŤ

Curtiss Tomahawk Mk.IIB (P-40C) /WAK/ 1:33

Moderators: Trak-Tor, Jolaus

sako1 | 48
Name: Miro

Curtiss Tomahawk Mk.IIB (P-40C) /WAK/ 1:33

Postby sako1 » 09 Feb 2014 21:29

Ahojte.
Ako som avizoval, ďalším lietadlom, ktoré sa pokúsim dať dokopy je P-40C, v britskom typovom značení Tomahawk Mk.IIB.
P-40tak je tak trochu v tieni úspešnejších strojov ako P-51 a P-47, ja si netrúfam hodnotiť, či zaslúžene (aj keď som nejaké porovnávačky čítal).
V Európe viac odbojovali iné typy, masovejšie nasadenie bolo v tichomorí a severnej afrike, kde ich nasadili briti. Odtiaľ pochádza aj kamulfláž tohoto modelu, lietal na ňom Clive Caldwell - austrálske eso.

Technické údaje som prebral z modelu (na wiki sú mierne odlišné):
Rozpätie - 11,38 m
Dĺžka - 9,67 m
Výška - 3,22 m
Povrch krídiel - 21,92 m2
Váha - 2640 kg
Maximálka - 555 km/h
Dostup - 9992 m

Poďme k modelu. Rozsah sú štyri strany A4, dve strany rebier a štyri strany návodoviek. WAK používa oproti iným, čo som držal v ruke, naozaj tvrdý prebal, takže ani po dlhom listovaní v archíve sa nepokrkve :P .
Návodovky na mňa pôsobia nie úplne dobre, asi najskôr tým, že sú oproti tomu Halovmu formátu na A4ke viac natlačené na seba, a teda trochu menej prehľadné. Ako to je mojím zvykom, mám k tomu aj laser set. Ten je od GPM, a chýbajú v ňom diely podliepané 0,5 mm kartónom. Takže ak lasery, treba asi kuknúť, či ten WAKový set nie je kompletný...
Zlepiteľné to je, videl som fotky pekne zlepeného modelu. Ale aj komentáre typu " to gówno w kolorowym papierku"...tak uvidíme, ako skončím ja :big smile:
Priznávam, že som chcel pôvodne lepiť niečo iné, tak nezáživam úplnú eufóriu...

Problématické časti asi budú nos a prechod za opierkou hlavy.
Začiatok stavby je klasika, kostra okolo kokpitu a kokpit samotný. Rebro 1h neodporúčam nalepiť hneď, ale až po knipli a sedačke - inak sa tam asi bude zle manipulovať.
Nemám z toho ale zatiaľ dobrý pocit. Tá kostra na mňa nepôsobí úplne dôveryhodne. Drôty som bral presne podľa modelu, ale knipel sa mi teraz zdá tenký. Bodky pre nalepenie sedačky boli tiež trochu mimo, musel som to dotrieť...:

Takže nie úplne šťastný začiatok, uvidíme ako ma to bude baviť...
m.

sony | 41
2K+
Name: Martin Seemann

Re: Curtiss Tomahawk Mk.IIB (P-40C) - WAK/1:33

Postby sony » 09 Feb 2014 22:46

:victory: fajne máš našliapnuté... sledujem, táto mašinka sa mi tvarovo veľmi ľúbi :)
Papierový člen plastikového klubu

HlavaXXII | 50
Majster - Kráľ lietadiel
Name: Marek

Postby HlavaXXII » 09 Feb 2014 23:08

Toľko náreku :P
Dobré to je, len smelo pokračuj :wink:
Q: nemozem spravit len tak zeby dobre bulo...musi byt najlepsi

Pavel Pejša | 39
Name: Pavel

Postby Pavel Pejša » 09 Feb 2014 23:23

Začátek je parádní, jen pěkně pokračuj a pořádně to vymazli, páč my všichni víme, že to umíš :-)

Brzdič | 40
2K+
Name: Ondra

Postby Brzdič » 11 Feb 2014 15:02

Není to od stejného autora jako Hurikán? Ty bary a opotřebení je fakt podobný, každopádně by to byla super dvojička. :)

Image

sako1 | 48

Postby sako1 » 11 Feb 2014 15:24

... Ty bary ...
ide Ti karta v poslednej dobe :haha:

A áno, myslím, že obidva kúsky sú od L.Fuczeka.
m.

Miso122 | 28
Name: Michal

Postby Miso122 » 11 Feb 2014 20:04

Rodí sa tu ďalší perfektne zlepený model. :) Držím palce
Na stole: San Salvador
Hotovo: Nautilus, Michalská veža, Kaiten-1,...

sako1 | 48

Postby sako1 » 16 Feb 2014 22:09

Ahojte.
No, idem nariekať ďalej. :too sad: Po Halinskom je toto pomerne tvrdé precitnutie.
Urobil som bočné panely, a keď som ich chcel nalepiť, zistil som, že na rebro nepasujú o taký milimeter. Pri predstave, že to takto bude vyzerať celý model, som to už chcel zalietavať smerom na kôš. Som zvedavý, ako sa to ešte nazbiera.
Nakoniec som tomu ešte dal šancu. Nalepil som dva pásiky papiera, z ktorého je model, a zabrúsil ich do stratena:

Inak, tie panely sú pôvodne jeden diel, rozstrihol som to napoly, zle by sa tam lepila drobotina.

Nalepenie panelov:

Nalepenie vonkajšiej obšívky:

Ak to takto bude pokračovať ďalej, tak z toho bude môj prvý nedokončený model. Viac ma baví model lepiť, ako s ním bojovať...
m.

sako1 | 48

Postby sako1 » 18 Feb 2014 19:56

Pokračoval som obšívkou. Smerom dopredu to bolo tak, ako som opisoval v predošlom poste.
Dopasovával som rebrá pásikmi papiera, ale bol to boj - čo aj vidno na prechodoch. No, je ako je... model som už začal brať ako nácvik riešenia problémov :)
Každopádne, predné rebro 1f vyzerá, že je posadené nižšie. Musel som ho zospodu zbrúsiť, aby som to mohol obšiť, ale hore je medzera napriek dvom pásikom. Budem si tam asi ešte musieť spraviť otvor a posunúť ho nahornej strane dopredu, lebo sa bude zle priliepať nos. Na pravej strane vpredu nesedí ani kamufláž.
tu sú nejaké fotky:

a takto sedí zadná časť:

Idem teraz na nos...
m.

laki | 47
Name: laki

Postby laki » 18 Feb 2014 21:03

pekne. a kde su tie pasiky, ktorymi si to opravoval?

Return to “Letecká technika // Aircrafts”